Het wijnhuis
Deze 1564 Syrah wordt geproduceerd door Bodega Sierra Norte. Dit wijnhuis werkt helemaal biologisch en streeft naar een combinatie van traditie en innovatie. Zo werken de wijnmakers samen met de universiteit van Valencia en zetten ze op hun aanraden bijvoorbeeld sluipwespen in als natuurlijke bestrijders van ongewenste insecten in de wijngaard. Daarnaast gebruiken ze organische in plaats van chemische bestrijdingsmiddelen. Ze hebben hun 1564 wijnen opgedragen aan de enorme El Salvadorkerk in het nabijgelegen La Roda. Dit één van de grootste kerken in Spanje en tijdens derenovatie kwam men een tablet tegen met de datum waarop de bouw van kerk afgerond werd: in het jaar 1564, zoals je misschien wel kunt vermoeden.
De druiven
De Syrahdruif geeft stevige en peperachtige wijnen, die donker van kleur zijnen erg goed rijpen. Door zijn dikke schil krijgt de Syrah zijn kruidigheid en tanninestructuur, een echte krachtpatser dus! De druif kreeg zijn naam en faam in de Franse Rhône, maar doet het ook enorm goed in het verre Australië en het midden van Spanje - waar het warmere klimaat voor nog rijpere en fruitigere aroma’s zorgt. Bovendien ondergaat deze wijn 4 maanden houtrijping, wat de wijn nog meer body en kracht geeft.
De streek
Tierra de Castilla is zonder meer de grootste wijnregio van Spanje en staat bekend om de enorm warmbloedige en fruitige wijnen. Het glooiende landschap met veel schapen, graan en druivenranken wordt nog wel eens als ‘saai’ bestempeld. Het klimaat en de kalkondergrond kan je daarentegen
gerust spannend noemen! Met in de zomerdagen overdags extreem hoge temperaturen (45+) en verrassend koele nachten, rijpen de rode Syrah- en Tempranillodruiven perfect. De populariteit van deze wijnen is echter niet alleen iets van de laatste tijd; in de Spaanse regio wordt al sinds de 11e eeuwwijn geproduceerd, al werd in die tijd de wijn voornamelijk in kloosters gemaakt en opgedronken tijdens de katholieke mis.