5plus1
Alta Alella Tallarol
Alta Alella Tallarol
Spanje Catalonië Spanje
De Xarel-lo (Catalaans) of Pansa Blanca (Spaans) is een bijzondere druif. Dit pittige druifje bevat van nature veel resveratrol. Een anti-oxidant, waarvan wordt beweerd dat het levens zou verlengen. Helaas is deze fles geen fontein van de eeuwige jeugd. Want volgens het hoofd vasculaire geneeskunde bij het AMC zou je dan wel heel veel wijn moeten drinken… Wel is deze natuurwijn heel puur en zuiver van karakter en filosofie, wijnboer Joseph kiest er namelijk voor om helemaal geen sulfiet tijdens het vinificatieproces te gebruiken. Misschien zou dan toch dat extra glas niet zo veel hoofdpijn moeten veroorzaken…
3.8

49 ratings

14,99

tijdelijk niet in voorraad

tijdelijk niet in voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie
17,5/20 punten - Jancis Robinson
“Oh wow! That might be one of the best natural wines I have ever reviewed. It is herbal and refreshing, lots of citrus notes and just a little bit of pleasant oxidation. Plentiful lemon and tarragon notes on the palate. Green and elevated acidity. Imperative for natural-wine lovers. I am honestly impressed! (2016 vintage).”

8,5/10 punten - Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2019
"Ferran Centelles, voormalig sommelier van El Bulli en Spanje-specialist voor wijngoeroe Jancis Robinson, kon het bijna niet geloven. Hij proefde deze natuurwijn en was ‘honestly impressed!’. Was dat even schrikken voor ’m. Hij gaat zelfs nog verder: de 2016 was een van de allerbeste natuurwijnen die hij ooit geproefd had. Zo ver wil ik niet gaan, maar ik kom dan ook niet uit Catalonië. Zoals Ferran, en heel toevallig ook deze wijn. Maar goed is het zeker wel! Citrus, limoen, natte steen, met lekkere bite en kruidigheid. Brandschoon, totaal niet funky. Ach, natuurwijnen zijn soms net gewone wijnen."

Producteigenschappen

Druif Pansa Blanca
Jaar 2017
Herkomst Catalonië, Spanje
Smaakt naar limoen, steenfruit
Lekker bij viscurry
Wijnmaker Josep Maria Pujol-Busquets i Camps
Oogst per HA 50 hL
Wijnstokken 40 jaar oud
Ondergrond Sauló
Alcoholpercentage 12%
Wijnbouw Biodynamisch, totaal sulfiet 4 mg/l
17,5/20 punten - Jancis Robinson
“Oh wow! That might be one of the best natural wines I have ever reviewed. It is herbal and refreshing, lots of citrus notes and just a little bit of pleasant oxidation. Plentiful lemon and tarragon notes on the palate. Green and elevated acidity. Imperative for natural-wine lovers. I am honestly impressed! (2016 vintage).”

8,5/10 punten - Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2019
"Ferran Centelles, voormalig sommelier van El Bulli en Spanje-specialist voor wijngoeroe Jancis Robinson, kon het bijna niet geloven. Hij proefde deze natuurwijn en was ‘honestly impressed!’. Was dat even schrikken voor ’m. Hij gaat zelfs nog verder: de 2016 was een van de allerbeste natuurwijnen die hij ooit geproefd had. Zo ver wil ik niet gaan, maar ik kom dan ook niet uit Catalonië. Zoals Ferran, en heel toevallig ook deze wijn. Maar goed is het zeker wel! Citrus, limoen, natte steen, met lekkere bite en kruidigheid. Brandschoon, totaal niet funky. Ach, natuurwijnen zijn soms net gewone wijnen."

De streek

Aan de Middellandse Zee, net 15 kilometer ten noorden van Barcelona, vind je de wijnstreek DO Alella. Midden tussen de wijngaarden en prachtige zeezichten viert de Catalaanse upperclass hun weekenden en vakanties. Door de verkoelende zeewind is het prima uit te houden voor profvoetballers, zakenmensen en natuurgenieters. Deze verkoelende zeebries waait ook over de wijngaarden waardoor de wijnen hun frisse karakter krijgen. Toch worden de druiven perfect rijp door de ondergrond van graniet- en zand, die de warmte van de Catalaanse zomerzon vasthoudt. Deze Sauló-ondergrond (zurige bodem van zand en graniet) is één van de belangrijkste elementen die de Alta Alella wijnen kenmerkt, door de perfecte waterhuishouding.

De druiven

De Xarel-lo staat voornamelijk aangeplant in het noordoosten van Spanje en wordt vaak gebruikt voor de productie van Cava. Ook voor stille natuurwijnen is het een favoriet, omdat hij van nature veel resveratrol (een anti-oxidant) bevat, een dikke schil met veel kruidige aroma’s heeft en gebalanceerde suikers en zuren bevat. Al deze componenten zorgen er voor dat deze witte wijn bijzonder goed kan ouderen en na flesrijping complexe florale aroma’s en rijp fruit laat zien.

Het wijnhuis

Vanaf hartje Barcelona ben je in een half uurtje bij Alta Alella, het wijnhuis dat al 20 jaar wijnen produceert. Sinds 20 jaar verbouwt Joseph Maria Pujol-Buquets zijn wijnen op deze wijngaarden die bijna zijn opgeslokt door een uitbreidende stad. Zo’n 75% van de totale productie bestaat uit cavawijnen van de Xarel-lo. Joseph Maria voegt geen sulfiet toe aan zijn wijnen omdat hij van mening is dat zijn wijnen zo puur mogelijk moeten zijn. Hij laat zijn druiven heel licht persen bij aankomst in de wijnkelder en laat hij het vrijgekomen sap spontaan met inheemse gisten vergisten. Vervolgens rijpt de wijn op eivormige amfora’s gemaakt van de zanderige Sauló bodem voor een dosis extra mineraliteit.

Reviews van anderen

Hieronder vind je alle reviews over deze wijn. Als wij zeker weten dat een review gedaan is door een verfied buyer,
dan laten wij deze als eerste zien en zwaarder meewegen in het gemiddelde cijfer. Meer weten? Klik hier.

Bert

Nederland | 18 juni 2019
Verified Buyer
Heerlijke wijn!

Stefan

ZUIDERMEER | 22 april 2019
Verified Buyer

Diederik

Utrecht | 8 januari 2019
Verified Buyer

Ferdinand

Amsterdam | 7 januari 2019
Verified Buyer

Rutger

Amsterdam | 28 december 2018
Verified Buyer

Mischa

Nederland | 23 december 2018
Verified Buyer

Thom

TempCiti | 29 mei 2019
Muf

Anneloes

Nederland | 29 mei 2019
zoet

Ilona

AMSTERDAM | 6 februari 2019
licht bubbeltje aan het begin en een wat 'zwaardere' afdronk

Joyce

Nederland | 6 februari 2019
Klein bubbeltje, maar iets droog/zuur.

Dirk

Nederland | 6 februari 2019
bio, volatiel, eikig en zuur

Fieke

Amsterdam | 6 februari 2019
Ruikt metaal achtig, mineralig, beetje wrange afdronk

Leonie

Nederland | 6 februari 2019
Prikkelend, past bij Viscurry en parmasaab

Babette

Nederland | 6 februari 2019
Zacht en lekker in begin, maar afdronk als chardonnay

Karlijn

AMSTERDAM | 6 februari 2019
Beetje metaal geur, smaak beetje prikkelend, lekker!

Maaike

AMSTERDAM | 6 februari 2019
Scherp fris

Linda

Amsterdam | 6 februari 2019
Appelig, lekker zomerwijntje

Noortje

AMSTERDAM | 29 mei 2019

Léonie

Nederland | 29 mei 2019

Pascal

Nederland | 29 mei 2019

Anneke

Nederland | 29 mei 2019

Yoshi

Amsterdam | 29 mei 2019

Sjirk

Nederland | 29 mei 2019

Piet

Nederland | 29 mei 2019

Kim

PURMEREND | 29 mei 2019

Kim

PURMEREND | 29 mei 2019

Marco

AMSTERDAM | 29 mei 2019

Thijs

Amsterdam | 21 februari 2019

Daphne

Amsterdam | 7 februari 2019

Marit

Nederland | 7 februari 2019

Frauke

Amsterdam | 6 februari 2019

Renate

Nederland | 6 februari 2019

Brenda

Nederland | 6 februari 2019

Renske

Nederland | 6 februari 2019

Hanneke

TempCiti | 6 februari 2019

Stan

Amsterdam | 6 februari 2019

Valerio

AMSTERDAM | 6 februari 2019

Angela

Nederland | 6 februari 2019

Lucas

Nederland | 6 februari 2019

Chantal

Nederland | 6 februari 2019

Tamara

UTRECHT | 6 februari 2019

Linda

Amsterdam | 6 februari 2019

Marleen

Nederland | 6 februari 2019

Nienke

AMSTERDAM | 6 februari 2019

Tim

Nederland | 6 februari 2019

Else

Nederland | 6 februari 2019

Ferry

Nederland | 6 februari 2019

Angeles

Nederland | 6 februari 2019

Theo

Nederland | 13 januari 2019
MEER REVIEWS BEKIJKEN

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens