Celler del Roure Vermell
blush
Celler del Roure Vermell
Spanje Valencia Spanje

Amfora-gerijpte wijn. Gimmick? Zeker niet. Bij 't unieke Celler del Roure komt uit antieke ondergrondse kleivaten, tinajas, de meest 'verse' fruitige wijn tevoorschijn. Vader en zoon Paco & Pablo laten steeds meer bijna uitgestorven Valenciaanse druivensoorten zoals Mandó en Verdil een paar maanden in deze ondergrondse amfora's rijpen. De Vermell is daar één van: met de hand geoogste, superrijpe blend van Garnacha, Monastrell en lokale Mandó druiven. Veelzijdige, elegante Mediterraanse wijn die moeiteloos bij de meest uiteenlopende gerechten past.

2.8

87 ratings

9,99

op voorraad

op voorraad

 90 punten - Robert Parker's Wine Advocate
"The entry-level red from the ancient style range, the 2014 Vermell is a blend of Garnacha Tintorera with 15% Monastrell and 10% Mandó fermented in stainless steel with indigenous yeasts and matured in 2,600-liter amphorae for six months. It shows hints of higher ripeness, with black rather than red fruit that needed some time in the glass to settle down and slowly showed some red berries too. Perhaps the company of the new Safrà was disturbing too... This is quite fruit-driven and straightforward, but not banal, with subtle elegance, a pleasant red blend without complications, immediate and easy to drink, without much depth and complexity. The palate is nicely balanced and the effect of the old amphorae is subtle. I see that the integration of the amphorae with the wines is much better when the amphorae are old (and possibly buried), like these ones"

Producteigenschappen

Druif Garnacha Tintorera, Mandó, Monastrell
Jaar 2014
Afkomst Valencia, Spanje
Smaakt naar rode bessen, sappig en licht kruidig, zijdezacht
Lekker bij mediterrane keuken, olijven, paté

 90 punten - Robert Parker's Wine Advocate
"The entry-level red from the ancient style range, the 2014 Vermell is a blend of Garnacha Tintorera with 15% Monastrell and 10% Mandó fermented in stainless steel with indigenous yeasts and matured in 2,600-liter amphorae for six months. It shows hints of higher ripeness, with black rather than red fruit that needed some time in the glass to settle down and slowly showed some red berries too. Perhaps the company of the new Safrà was disturbing too... This is quite fruit-driven and straightforward, but not banal, with subtle elegance, a pleasant red blend without complications, immediate and easy to drink, without much depth and complexity. The palate is nicely balanced and the effect of the old amphorae is subtle. I see that the integration of the amphorae with the wines is much better when the amphorae are old (and possibly buried), like these ones"

De streek

De Denominación de Origen Valencia bestaat sinds 1957, is 18000 hectare groot en omvat de hele Mediterraanse kustlijn ten zuiden van Barcelona. Traditioneel staat het gebied rond Valencia bekend om zijn sinaasappel- & rijstteelt.
De bodem bestaat hier uit een mix van kalk, zand en kleiVanaf de zwoele stranden loopt het terrein geleidelijk omhoog en krijgt het klimaat ook meer continentale trekjes: steeds hetere dagen en zomers, met steeds koelere nachten en winters. Celler del Roure ligt bij het dorp Moixent, in het subgebiedje Clariano. Hier wordt witte wijn gemaakt van o.a. Moscatel, Pedro Ximénez & Verdil druiven, en rood van lokale Monastrell, Bobal, Mandó en Garnacha Tintorera.

de druiven

De druiven

Vermell is een blend van Garnacha, Monastrell en Mandó druiven. Garnacha en Monastrell zijn vaste gasten in Valencia, maar Mandó is hier vrij bijzonder. De Mandó is een compact blauw druifje met een medium zuurgraad en sappig fruit. De combinatie van bodemsamenstelling, koele nachten en hoge ligging van de wijngaarden brengt hier sowieso extra veel pit en frisheid in de druiven. 4 maanden rijping op antieke kleien amfora's geven de wijn een speciale souplesse en brengen het fruit nóg meer op de voorgrond.

Het wijnhuis

Vanuit zijn meubelmakerij startte Paco Calatayud in 1996 Celler del Roure met 20 hectare wijngaarden bij 't dorp Moixent. Inmiddels is dit uitgebreid met 40 hectare in de nabije Les Alcusses vallei. Op die plek hebben zij een gloedjenieuwe state-of-the-art wijnmakerij gebouwd. De meeste wijngaarden liggen gemiddeld op zo'n 600m hoogte, hun oudste wijnstokken zijn 20 jaar oud. Bijzonder aan Celler del Roure is de antieke wijnmakerij die uit de onderliggende rotsbodem is gegraven: hier vind je rijen en rijen met oude ingegraven kleien amfora's met stenen deksels. Archeologisch onderzoek is er nog in volle gang, maar Paco & Pablo hebben inmiddels een groot deel van de amfora's hersteld en maken unieke 'clay-aged' wijn van natuurlijke vergisting. De exacte leeftijd van de celler staat niet vast; mede omdat de Via Augusta, de Romeinse weg van Spanje naar Rome, door Les Alcusses, loopt neemt men aan dat de kelder zeker 2000 jaar oud is.

Reviews van anderen

Anas

Linda

Jeanette

Vangy

Ferry

Thomas

Niet lekker droog

Peter

Michelle

Margreet

Karen

Valerio

Linda

Linda

Else

Wouter

Leon

Jenny

Deborah

Armina

Nienke

Pascal

Michelle

Naomi

Ischa

Jochem

Fris met donkerrood fruit en aards/mossig, een soort combi tussen chinon en (cru vd) beaujolais. Heerlijke wijn, hadden m licht gekoeld bij gebraden kip

marieke

Sabine

Eva

Hein

Danielle

Floris

Siert

Michael

Mirella

Niet lekker, smaakt naar pijp. Lelijk etiket (Hema)

Anne

James

Boudewijn

Toegankelijk, klein zoetje.

Pabe

Rob

Rob

Rob

Leonique

2,5

Marjolein

Marjolein

Marjolein

Dennis

Monika

Anouk

Melike

Niels

Sterre

Robert

Alex

Sarah

Jory

Trekt te droog weg

Coosje

Lekker, 14,5% - rijp, bijna port achtig. Kruidig. Bij gevogelte,

Fleur

Jasper

Jan-Peter

Wilko

Stewart

Maaike

Luuk

J.J.

Thomas

marius

Rozemarijn

Marijke

Marijke

Maarten

Bram

Chris

Complexe neus eerst stal daarna zacht. Smaak droog en lekker

Judith

Denise

Frank

Licht. Wel redelijk volle smaak voor licht wijntje

Deirdre

Danielle

Thomas

Heerlijk gekoeld bij de bbq!

Tom

amorlankris

Robert Klein

 

Joachim

Heel subtiel, maar vooral erg lekker

Tobias

Bijzonder, niet te zwaar en lekker doordrinken maar

Roelof

Lekker licht, maar niet licht van smaak. Heerlijk kruidig met veel rood fruit. Verrassend!

Betty

Zelfde mooie verhaal als zijn witte broertje, maar dit keer gecombineerd met vers gemaakte steak tartaar en dat smaakte naar meer!

Anneke

Lekker wijntje. Gedronken bij varkensschouder dIe ik ingewreven had met mosterd en gerookte piment en daarna vier uur langzaam in de oven had laten garen. Een top combinatie!

Theo

Echt een lekkere, gemakkelijk te drinken wijntje, maar toch met een aangename eigen smaak.
MEER REVIEWS BEKIJKEN

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens