Wine Enthusiast: 92/100
Wine Enthusiast: 92/100
Het wijnhuis
Domaine Dozon was vijf generaties lang in dezelfde handen, toen het in 2013 werd overgenomen door Eric Santier. Hoewel hij in Chinon is geboren komt hij niet uit een wijnbouwfamilie, maar kreeg via vrienden grote interesse in wijn. Na zijn studie bedrijfskunde en acht jaar werk in Dubai, ging hij in 2011 wijnbouw en oenologie studeren in Bordeaux. Na stages in Bordeaux en Chinon koopt hij de 14 ha grote wijngaard Clos du Saut au Loup van de familie Dozon. Deze wijngaard is ideaal gelegen op het zuiden en zuid-oosten en is voor 97% beplant met Cabernet Franc, de rest met Chenin Blanc. De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 40 jaar en in de wijngaard alsook in de wijnmakerij wordt zo veel mogelijk handmatig gewerkt. Sinds zijn aantreden is Eric Santier overgegaan op duurzame wijnbouw.
De druiven
Deze wijn is gemaakt van 100% Cabernet Franc. Hoewel de druif minder bekend is dan Cabernet Sauvignon en Sauvignon Blanc is hij genetisch gezien de "vader" van die rassen. De druif rijpt eerder en heeft zachtere tannines dan Cabernet Sauvignon. En omdat hij vroeger rijpt doet hij het beter in koelere streken. Cabernet Franc kom je in Bordeaux veel tegen in blends maar is in de Loirestreek vrijwel altijd solist. De wijnen uit dit gebied hebben frisse zuren, zijn aards met mooie mineraliteit. Kenmerkend zijn impressies van paprika, viooltjes en zwarte bessen. Wijnen uit goede wijnjaren zijn decennia lang te bewaren.
De streek
Chinon is een appellation in de Franse Loirestreek en vernoemd naar de plaats waar de Vienne en de Loire samenkomen. Hier is Frankrijk op z'n mooist, daarom bouwde de adel hier hun kastelen en paleizen. Behalve wijnranken groeit hier een grote variatie aan fruitbomen wat het gebied de bijnaam "tuin van Frankrijk" geeft. Het klimaat is hier gematigd maritiem met lichte invloed van de Atlantische Oceaan. De neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld en in de winter is er kans op periodes met vorst. De bodem van de wijngaarden van Chinon zijn een combinatie van kiezels, zand of klei met silex. Silex, dat ook wel vuursteen wordt genoemd, is verantwoordelijk voor het specifieke aroma van rode wijn uit Chinon.
Reviews van anderen
Hieronder vind je alle reviews over deze wijn. Als wij zeker weten dat een review gedaan is door een verfied buyer,dan laten wij deze als eerste zien en zwaarder meewegen in het gemiddelde cijfer. Meer weten? Klik hier.
-
M
-
Amsterdam | 26 februari 2021
-
Alice
-
Amsterdam | 7 februari 2021
-
Alice
-
Amsterdam | 7 februari 2021
-
Anna
-
Utrecht | 22 januari 2021
-
D
-
Utrecht | 14 januari 2021
-
Bianca
-
AMSTERDAM | 21 november 2020
-
Paulien
-
Amsterdam | 15 november 2020
-
Kleis
-
Amsterdam | 9 november 2020
-
Jan Reijer
-
Amsterdam | 21 oktober 2020
-
Jan willem
-
Rotterdam | 4 oktober 2020
-
Paul
-
AMSTERDAM | 12 augustus 2020
-
Martin
-
Utrecht | 5 oktober 2020