Famille Laurent Saint Pourcain Calnite
blush
Famille Laurent Saint Pourcain Calnite
Frankrijk Auvergne Frankrijk
Exact in het midden van Frankrijk ligt het minuscule wijnstreekje Saint-Pourçain. Ooit was dit één van de grootste en meest succesvolle wijngebieden van Frankrijk, tot eind 19e eeuw de druifluis alles verwoestte. De ingrediënten voor succes zijn echter nog steeds aanwezig. Wij hebben in ieder geval vast ingezet op een spectaculaire comeback.
3.6

94 ratings

13,79

op voorraad

op voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie

Weetje
Calnite is een samenstelling van de twee bodemtypen waar de druiven op groeien; calcair (kalksteen) en graniet (graniet).


Producteigenschappen

Druif Gamay, Pinot Noir
Jaar 2017
Herkomst Auvergne, Frankrijk
Smaakt naar aards, bramen, kersen
Lekker bij eend, fazant, truffel
Wijnmaker Damien Laurent
Oogst per HA 35 hL
Wijnstokken 45 jaar oud
Ondergrond Graniet, kalksteen
Alcoholpercentage
Wijnbouw Duurzaam

Weetje
Calnite is een samenstelling van de twee bodemtypen waar de druiven op groeien; calcair (kalksteen) en graniet (graniet).


De streek

Saint-Pourçain is hoogstwaarschijnlijk de meest onbekende Franse wijn uit ons assortiment. De wijn komt uit het departement Allier wat deel uitmaakt van de regio Auvergne. 50 kilometer ten noorden van Clermont-Ferrand om een beter topografisch beeld te schetsen. De wijngaarden zijn aangeplant op de zuidwestelijke hellingen van de rivieren Allier en Sioule. De wijnen zaten sinds 1951, als VDQS wijn, in de wachtkamer om een appellation controlée status te krijgen. Die is in 2009 toegekend en geldt voor rode, witte en rosé wijnen.

De druiven

Toegestane druivenrassen voor rode Saint-Pourçain zijn Gamay en Pinot Noir. In deze wijn bestaat de blend voor 70% uit Gamay en dus voor 30% uit Pinot Noir. Beide rassen hebben faam vergaard in de Bourgogne. De Gamay in de Beaujolais streek en Pinot noir in de rest van de Bourgogne. De mix van de twee variëteiten kom je hier ook tegen als Bourgogne Passetoutgrains en is dus minder vreemd of zeldzaam dan je zou denken. In de rode wijn van Saint-Pourçain geeft de nobele Pinot Noir finesse en lengte aan het fruit en geeft de Gamay de warmte.

Het wijnhuis

Al generaties lang verbouwt de familie Laurent druiven in deze regio. De laatste 20 jaar gebeurt dat door Jean-Pierre Laurent en zijn vrouw Corinne. Al het werk, van onderhoud van de wijngaard tot aan het bottelen, doet de familie zelf. Vinificatie gebeurt per druivenras en per wijngaard. Op deze manier kunnen de karaktereigenschappen van de variëteit en het terroir optimaal benut worden. Het oogsten gebeurt zo laat mogelijk, als de druiven op hun rijpst zijn, terwijl de opbrengst met 35 hl/ha veel lager is dan de toegestane 55hl/ha. Het Pinot Noir deel uit deze Calnite heeft 6 maanden houtrijping gekregen.

Reviews van anderen

Sander

Den Haag | 17 februari 2019

Hannah

Amsterdam | 9 februari 2019

Stef

Amsterdam | 13 januari 2019

Robin

Zeist | 11 januari 2019

Evert

Amsterdam | 3 januari 2019

Tamara

Haarlem | 28 november 2018

Vincent

Nederland | 29 oktober 2018

Marlous

Nederland | 15 september 2018

Mark

Den Haag | 18 augustus 2018

Ton

Utrecht | 20 juli 2018

Mischa

Nederland | 19 juli 2018

Aldo

DIDAM | 12 juli 2018

Dimitrios

Rotterdam | 24 juni 2018

Yara

Rotterdam | 9 juni 2018

Donald

Amsterdam | 1 juni 2018

Vincent

Utrecht | 20 april 2018

Joost

Haarlem | 20 april 2018

Rutger

Nederland | 23 februari 2018

Marjolein

Nederland | 18 februari 2018

Pieter

Amsterdam | 17 februari 2018

Gerben

Amsterdam | 13 februari 2018

Rutger

Amsterdam | 7 februari 2018

Mitchell

Amsterdam | 12 december 2017

Mitchell

Amsterdam | 12 december 2017

Erik

Amsterdam | 12 december 2017

Marianna

Leiderdorp | 10 december 2017

Leon

Nederland | 10 december 2017

Fleur

Nederland | 10 december 2017

Nike

Utrecht | 10 december 2017

Sabita

Utrecht | 10 december 2017
Proeverij 10 december: parfum, moet je echt iets bij eten, aparte smaak. Niet echt voor mij.

Bouke

Amsterdam | 10 december 2017

Wineke

Amsterdam | 10 december 2017

Fenna

Amsterdam | 10 december 2017
Soepel, toegankelijk, kersen, lekker!

Joris

Nederland | 10 december 2017

Madeleine

Amsterdam | 10 december 2017

Stan

Amsterdam | 10 december 2017

Sietse

Nederland | 10 december 2017

Paulien

Amsterdam | 10 december 2017

Jennifer

Amsterdam | 10 december 2017

Chris

Nederland | 10 december 2017

Niels

Aerdenhout | 10 december 2017

Silvia

Nederland | 10 december 2017

Mitchell

Nederland | 10 december 2017

Fleur

Nederland | 10 december 2017

Mitchell

Nederland | 10 december 2017

Tom

Amsterdam | 10 december 2017

Marieke

Nederland | 10 december 2017
Ruikt niet lekker , wrang

Stan

Amsterdam | 10 december 2017

Simon

Amsterdam | 10 december 2017

Simon

Amsterdam | 10 december 2017

Huub

Amsterdam | 10 december 2017

Roman

Amsterdam | 10 december 2017

Janne

AMSTERDAM | 10 december 2017

J.

Heemstede | 10 december 2017

Pim

Haarlem | 10 december 2017

Robin

Nederland | 10 december 2017

Robin

Nederland | 10 december 2017

Emile

AMSTERDAM | 10 december 2017

Anne

Amsterdam | 10 december 2017

Bas

Amsterdam | 10 december 2017

Annabelle

Amsterdam | 10 december 2017

Wilko

Nederland | 10 december 2017

Bea

TempCiti | 10 december 2017

Jeroen

Utrecht | 10 december 2017

Jeroen

Utrecht | 10 december 2017

Jiske

Nederland | 10 december 2017

Maurits

Amstelveen | 10 december 2017

Remco

Heemstede | 9 december 2017

Charlotte

Ouderkerk | 8 december 2017

Jeroen

Nederland | 8 oktober 2017

Tim

AMSTERDAM | 29 september 2017

Jonathan

Nederland | 2 september 2017

Stijn

Haarlem | 18 augustus 2017

Theo

Nederland | 7 augustus 2017
Lekker aards, gekoeld komt het fruit er lekker uit

Luc

Den Haag | 3 juli 2017

Petra

Amsterdam | 20 juni 2017

Ferdinand

Amsterdam | 3 juni 2017

Auke

Nederland | 2 juni 2017

Jonne Bosselaar

Amsterdam | 30 mei 2017

Jonne Bosselaar

AMSTERDAM | 30 mei 2017

Aike de Jong

Nederland | 23 mei 2017
 

Robert Klein

NAARDEN | 22 mei 2017
 

Gijs Groenevelt

Amsterdam | 18 mei 2017
 

Barteljoris

Nederland | 26 april 2017
Wow lijkt wel een bourgogne, maar wat een prijs!

Max

Nederland | 25 april 2017
Echt een hele prettige wijn. Doet niet onder voor goede Bourgogne.

Sjaak

Nederland | 24 april 2017
Aards. kersen en een prachtige diepgang.

Deze onbekende Franse schone heeft mijn hart gestolen.

Sjoerd

Nederland | 24 april 2017
geen bourgogne of beaujolais maar het beste van de twee werelden samen!

Kim

Nederland | 22 april 2017
Heerlijke Franse pinot noir. Aards, zacht en donker fruit. Het liefst drink ik deze wijn licht gekoeld.

Edgar

Nederland | 18 maart 2016
Als liefhebber van pinot noir was ik benieuwd of een "huwelijk" met de gamay-druif geslaagd zou zijn. In de neus is deze wijn voortreffelijk: de bekende "stal-lucht" doet een mooie wijn voorspellen. In de mond blijft deze wijn wat achter bij de verwachting. Niettemin mooi fruit in de mond, licht maar met een klein, zijdig vetje vettigheid door de gamay. Ook gewoon lekker om na de maaltijd een flesje van open te trekken.

Sake

Leiden | 4 februari 2016
Onbekende wijngebieden; I love it.
En als de wijn dan ook nog voor een deel uit Pinot Noir bestaat kan er weinig mis gaan. de andere druif is de Gamay, welbekend uit de Beaujolais. Dit keer echter geen zomers fruit wat wegdrinkt als limonade. Nee; paddestoelen, aardsheid en die typisch Franse kruidigheid is wat hier de klok slaat. En dan is de wijn ook nog eens op zijn best licht gekoeld, wel zo prettig voor de verteerbaarheid. Je hoort het al; voor deze Franse schone mag je me altijd wakker maken.

Rukshana

Amsterdam | 10 november 2015
Medium body, Cherries, and great with our Pheasant dish

Marc

Utrecht | 12 februari 2015
Geurt naar rood fruit. Frisse, zeer fruitige smaak en daarna licht vlezig. Zachte tannines. Elegante maar geconcentreerde wijn met lichte afdronk. Mooie mix van pinot noir en grenache.
Was erg lekker bij parelhoen.

Melanie

Leiderdorp | 29 december 2014
Heerlijke wijn, verfijnd! Net gedronken bij kip uit de oven, goede combi!

Cor

Amsterdam | 21 augustus 2014
Was een paar keer teleurgesteld in nieuw wit, dus een tijdje me niet aan iets nieuws gewaagd, maar deze, och jongens, dit is wel een heel fijne slok hoor, Betuwefruit in de ochtenddauw, met een snufje Linge-oever, koel drinken natuurlijk, maar dan, ja, maar dan, gaat direct in mijn lijstje favorieten. Lekker bij kip of een lekkere vette karbonade
MEER REVIEWS BEKIJKEN

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens