FitaPreta Laranja Mecânica
rich
FitaPreta Laranja Mecânica
Portugal Alentejo Portugal
Een rusteloze en provocerende ontdekkingsreiziger. Zo werd António Macanita omschreven toen hij in 2018 Portugees wijnmaker van het jaar werd. Waar andere geen toekomst zien, ziet António juist een uitdaging. Deze wijn is het sprekende voorbeeld van zijn non-conformistische ontdekkingsreis. Onbekende druivenrassen, schilinweking van maar liefst een week, spontaan vergist en niet gefilterd. Een eerbetoon aan Clockwork Orange, de film van Stanley Kubrick die net zo veel stof deed opwaaien tijdens zijn release als deze gelimiteerde oranjewijn van António. 
3.5

2 ratings

18,99

nog 6 op voorraad

nog 6 op voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Kleine wijnboeren flessentas cadeau vanaf 12 flessen
  • Op werkdagen voor 17:00 besteld, is dezelfde dag verzonden
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie

Producteigenschappen

Druif antão vaz, arinto, boal de alincante, fernao pires, roupeiro, trincadeira-das-pratas, verdelho
Jaar 2019
Herkomst Alentejo, Portugal
Smaakt naar bergamot, kweepeer, sinaasappel
Lekker bij heftige kazen, pittige gerechten
Wijnmaker António Maçanita
Oogst per HA 30 hl/ha
Wijnstokken 25 jaar
Ondergrond zand en leisteen
Alcoholpercentage 13,5%
Wijnbouw duurzaam

Het wijnhuis

Fita Preta (zwart lint in het Portugees) is in 2004 opgericht door de Portugees António Macanita. Hij geeft leiding aan een klein internationaal team wijnprofessionals, die in de belangrijkste wijnlanden ervaring hebben opgedaan. De duurzame wijnbouw van het bedrijf kenmerkt zich door innovatiedrift. Zo fotograferen ze de wijngaarden vanuit de lucht met infrarood camera’s om te zien waar de beste druiven groeien en experimenteert António met veel onbekende inheemse druivenrassen en vinificatiemethodes. Als het op wijn maken aankomt, schuwt António de traditionele arbeidsintensieve en 'ouderwetse' methoden niet: handmatig plukken en selecteren, klaren met eiwitten en gebruik van eikenhouten vaten. 

De druiven

Arinto, Roupeiro, Verdelho, Antão Vaz, Boal de Alincante, Trincadeira-das-Pratas, Fernão Pires. Dat is een flinke mond vol inheemse druivenrassen.  Na de zorgvuldige persing van deze druiven blijft er zo’n 10 a 15% van het sap in de schillen zitten. Deze schillen weken precies 7 dagen met het uit de druiven geperste most mee. Vervolgens wordt het geheel nog een keer geperst en spontaan vergist. Na de vergisting wordt er zo min mogelijk sulfiet gebruikt om het vergiste sap tegen oxidatie te beschermen. Vervolgens vindt er na verloop van tijd een spontane malolactische vergisting plaats (appelzuren worden omgezet tot melkzuren) en wordt de wijn gestabiliseerd met bentoniet (veganistisch, geen dierlijke eiwitten). De wijn wordt vervolgens zonder enige filtratie gebotteld.  

De streek

Alentejo, in het zuid-centrale deel van Portugal, is een verbastering van het Portugese 'além do Tejo', letterlijk: 'over de Taag'. Hoewel het gebied een derde van het landoppervlakte beslaat woont er slechts 5% van de bevolking. En slechts 5% van de regio is bebouwd met wijngaarden; je ziet er meer olijfgaarden, kurkeiken en tarwe. Grootste risico voor de wijnbouw is de hitte in juli en augustus wanneer de temperatuur oploopt tot boven de 40 graden. António oogst daarom al vroeg in augustus om te voorkomen dat de druiven overrijp worden. 

Reviews van anderen

Hieronder vind je alle reviews over deze wijn. Als wij zeker weten dat een review gedaan is door een verfied buyer,
dan laten wij deze als eerste zien en zwaarder meewegen in het gemiddelde cijfer. Meer weten? Klik hier.

Jochem

BREDA | 19 november 2021
Verified Buyer

Bo

Amsterdam | 2 juli 2021
Verified Buyer

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens