Bussoletti Colle Ozio Grechetto
rich
Bussoletti Colle Ozio Grechetto
Italië Umbrië Italië
Als je als mens een ‘dikke huid’ hebt, dan kun je tegen een stootje. Zo werkt het ook bij druiven: een dikke schil beschermt tegen ziekten en schimmels. Zo ook bij deze Grechetto. Een fijne eigenschap als de wijnmaker heeft besloten 100% biologisch te werken en alles wat ook maar lijkt op bestrijdingsmiddelen in de ban heeft gedaan.
3.95

78 ratings

14,99

nog 1 op voorraad

nog 1 op voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie

9-/10 - De Grote Hamersma - 2014

"Voor Het Parool maakte mevrouw Hamersma coquilles met salieboter. Vraag aan het wekelijkse proefpanel: welke wijn past daar nu het beste bij? Na twintig wijnen `in de blind’ bleek: onder andere deze witte Italiaan. Proefpanellid en winedirector van hotel The Grand Lotte Wolf analyseerde: `Voller, ronder en maakt in het geheel wat `vetter’’ in de goede zin van het woord. Mooi kruidig. Kumquat. Pakt de salie op door het lichte dennenappelaroma van de wijn.”

Producteigenschappen

Druif Grechetto
Jaar 2016
Herkomst Umbrië, Italië
Smaakt naar geel fruit, mineralen, noten
Lekker bij gegrilde sardines, koude kreeft/krab
Wijnmaker Leonardo Bussoletti
Oogst per HA 42 hL
Wijnstokken 33 jaar
Ondergrond Kalksteen
Alcoholpercentage 12,5%
Wijnbouw Biologisch

9-/10 - De Grote Hamersma - 2014

"Voor Het Parool maakte mevrouw Hamersma coquilles met salieboter. Vraag aan het wekelijkse proefpanel: welke wijn past daar nu het beste bij? Na twintig wijnen `in de blind’ bleek: onder andere deze witte Italiaan. Proefpanellid en winedirector van hotel The Grand Lotte Wolf analyseerde: `Voller, ronder en maakt in het geheel wat `vetter’’ in de goede zin van het woord. Mooi kruidig. Kumquat. Pakt de salie op door het lichte dennenappelaroma van de wijn.”

De streek

“Colle Ozio” komt uit Umbrië, in centraal Italië. Het is het land van Franciscus van Assisi, met prachtig glooiende heuvels begroeid met olijfbomen en wijnranken. Het klimaat kan hier enorm verschillen. In het noorden is het kouder dan in de Chianti streek maar deze wijn komt uit het zuiden, nabij Narni, en hier is het klimaat mediterraans. De wijngaarden liggen op een hoogte van 300 meter boven zeeniveau. De ondergrond, het “terroir”, is een combinatie van klei en kalk. Dat zorgt behalve voor een goede afwatering ook voor mooie mineraliteit in de wijn.

De druiven

Grechetto is, en dat kun je horen aan de naam, een oud Grieks druivenras. Het ras is, op Trebbiano na, de meest aangeplante witte variëteit van Umbrië. De waardering voor de druif is zo groot dat hij de bijnaam “de witte bloedcellen van Umbrië” heeft gekregen. Dat is niet verwonderlijk want Grechetto is in staat grootse wijnen voort te brengen. Ze hebben relatief weinig zuren en een uitgesproken smaak van wat bittere amandelen en een kruidig aroma. Door zijn brede culinaire inzetbaarheid zijn Grechetto wijnen in korte tijd de lieveling geworden van sommeliers in Italië en daarbuiten.

Het wijnhuis

Leonardo Bussoletti komt van origine uit Umbrië en werkt al 25 jaar in de wereld van de wijn. Zijn liefde voor zijn geboortestreek en het vermoedelijke potentieel van de lokale druiven doet hem in 2000 besluiten full time wijnmaker te worden. Met de kwaliteit en stijl van de Bourgogne wijnen in het achterhoofd begint hij dit avontuur. De Universiteit van Milaan helpt bij het onderzoeken van oude klonen en bevriend wijnmaker Federico Curtaz uit Langhe komt bij het vinificatieproces adviseren. Dat proces gebeurt organisch en zo zijn de wijnen ook gecertificeerd. Het vermoedelijke potentieel van de Grechetto wordt al na een paar jaar bewaarheid gezien alle roem de wijn heeft vergaard.

Reviews van anderen

Alessandra

Amsterdam | 12 november 2018

Roman

Amsterdam | 5 november 2018

Vincent

Nederland | 29 oktober 2018

Remco

Nieuw-Vennep | 24 september 2018

Mischa

Nederland | 24 augustus 2018

T

WOERDEN | 1 augustus 2018

Arent-Jan

Utrecht | 17 juli 2018

AIM

OIRSBEEK | 22 mei 2018

Ronald

HEEMSTEDE | 6 april 2018

Ron

Poortugaal | 5 april 2018

Noortje

Nederland | 2 maart 2018

Pascal

Nederland | 9 februari 2018

Claire

Nederland | 28 januari 2018

Paul

Amsterdam | 7 januari 2018

Saida

Utrecht | 9 december 2017

Leontine

Nederland | 8 december 2017

Bas

Nederland | 6 december 2017

Niels

Amsterdam | 6 december 2017

Huub

Amsterdam | 6 december 2017

Robert

Nederland | 23 november 2017

Laura

Nederland | 23 november 2017

Mandy

Nederland | 23 november 2017

Butet

Nederland | 23 november 2017

Jonathan

Nederland | 21 november 2017

Aran

Amsterdam | 15 november 2017

Seth

Leiden | 14 november 2017

Ferdinand

Amsterdam | 14 november 2017

Ferry

Nederland | 9 november 2017

Robert

Nederland | 9 november 2017

Melanie

Leiderdorp | 9 november 2017

Kim

AMSTERDAM | 9 november 2017

Wouter

Nederland | 9 november 2017
Bijzonder wit

Valerio

AMSTERDAM | 9 november 2017

Valerio

AMSTERDAM | 9 november 2017

Valerio

AMSTERDAM | 9 november 2017

Anne-Juul

Amsterdam | 9 november 2017

Rosa

Nederland | 9 november 2017

Michelle

Nederland | 9 november 2017

Iris

Nederland | 9 november 2017

Lisanne

Nederland | 9 november 2017

Lisanne

Nederland | 9 november 2017

Karen

Baarn | 9 november 2017

Margreet

Amsterdam | 9 november 2017

Leon

AMSTERDAM | 9 november 2017

Reza

Nederland | 9 november 2017

Naomi

Nederland | 9 november 2017

Ischa

Nederland | 9 november 2017

Helen

Nederland | 9 november 2017

Armina

Nederland | 9 november 2017

Linda

Amsterdam | 9 november 2017

Marijke

Nederland | 9 november 2017

Nienke

Nederland | 9 november 2017

Richard

Nederland | 26 oktober 2017

Marjolein

Nederland | 8 oktober 2017

Dennis

'S-GRAVENHAGE | 8 oktober 2017

Fleur

Amsterdam | 24 september 2017

Liselotte

Nederland | 24 september 2017

Anne

Nederland | 24 september 2017

Coosje

Amsterdam | 24 september 2017
Kruidig, wat zwaarder. Lekker bij zware pasta

Michelle

Amsterdam | 24 september 2017

Paul

Amsterdam | 12 september 2017

Boudewijn

Rotterdam | 18 juli 2017

Maurice

Delft | 22 juni 2017

Freek

Amsterdam | 20 juni 2017

Jelle

Amsterdam | 4 juni 2017

Thijs

Amsterdam | 31 mei 2017

Jonne Bosselaar

Amsterdam | 30 mei 2017

Jonne Bosselaar

AMSTERDAM | 30 mei 2017

Pam Kroon

Haarlem | 29 mei 2017

Daan de Raaf

Den Haag | 25 mei 2017

Jim van Heyningen

Den Dolder | 23 mei 2017

Frank Nijs

Amsterdam | 19 mei 2017
 

Sjaak

Nederland | 26 april 2017
Had nog nooit zoiets geproefd. Heel mooi vol van smaak en kruidig. Mooi aards van smaak!

Bernard

Nederland | 25 april 2017
Heel bijzonder! Maar niet voor iedereen denk ik..

Roelof

Nederland | 24 april 2017
Heel bijzonder. Kruidig zacht en noterig. Genieten

Kim

Nederland | 22 april 2017
Wauw wat een wijn. Notige, zacht, maar tegelijkertijd vol. Eigenlijk niet te vergelijken met een andere wijn die ik ken.

friso R.

Nederland | 5 juli 2016
geniaal lekkere wijn!

Constant

Nederland | 12 juni 2016
GD's best Italian offering: bone dry and elegant. fresh but still lingers. linear but very interesting. not your average Italian wine. an outstanding drop
MEER REVIEWS BEKIJKEN

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens