Harold Hamersma: 8.5/10
“Rood op gedeeltelijke krentenbasis. Voor wie wel van een zoetje houdt. Rijk maar niet te. Tikje notigheid. Houdt zijn zuren. Laat wat aan net gebrande koffie snuffelen en bittere chocolade smelten.”
Harold Hamersma: 8.5/10
“Rood op gedeeltelijke krentenbasis. Voor wie wel van een zoetje houdt. Rijk maar niet te. Tikje notigheid. Houdt zijn zuren. Laat wat aan net gebrande koffie snuffelen en bittere chocolade smelten.”
Het wijnhuis
Wijngoed Masseria Borgo dei Trulli ontleent zijn naam aan de kalkstenen huizen die in Puglia te vinden zijn. Ze zijn gebouwd zonder cement en hebben een kegelvormig dak. Wijnmaker Alessandro komt oorspronkelijk uit Trentino in het noorden van Italië, maar na zijn studie oenologie werd hij verliefd op Puglia en in 2009 verhuisde hij van het noorden naar het warme zuiden. Hij is tegenwoordige één van de meest innovatieve wijnmakers in Puglia, die de streek aantrekkelijk maken voor wijnliefhebbers van over de hele wereld.
De druiven
Het extreme klimaat in dit gebied vraagt om druiven die tegen de hitte kunnen. Primitivo is zo’n druif; zijn dikke schil beschermt hem tegen de zon. Door de overvloedige zonnewarmte ontwikkelt hij diepe en stevige aroma’s van donkerrood fruit, kersen en pruimen. Voordat de druiven half september met de hand worden geplukt, past men eind augustus een speciale techniek toe. De stam van de druiventros wordt een slag gedraaid (il giro del picciolo). Hierdoor stopt de toevoer van water en voedingsstoffen en drogen de druiven een klein beetje in. Ze verliezen zo'n 25-30% van hun gewicht aan water, waardoor de smaken en aroma's toenemen. Voor nog meer diepgang en power rijpt een kwart van de wijn acht maanden op Frans en Amerikaans eiken.
De streek
De provincie Taranto ligt in de Zuid-Italiaanse regio Puglia in de welbekende hak van de Italiaanse laars. Het is hier extreem warm en droog. Het is daarom ook niet voor niets dat de naam Puglia afstamt van het Latijnse ‘apuglia’, dat ‘gebrek aan regen’ betekent. Nog geen twee decennia geleden kwamen hier alleen bulkwijnen vandaan die gebruikt werden om de te dunne wijnen uit het noorden te versterken. Daar is in sneltreinvaart verandering in gekomen door jonge wijnmakers met lef. Zij zien de droogte en hitte als een uitdaging en zetten juist de inheemse druivenrassen als Primitivo en Negroamaro in de schijnwerpers.
Reviews van anderen
Hieronder vind je alle reviews over deze wijn. Als wij zeker weten dat een review gedaan is door een verfied buyer,dan laten wij deze als eerste zien en zwaarder meewegen in het gemiddelde cijfer. Meer weten? Klik hier.
-
Simon
-
Amsterdam | 6 mei 2019zoete aardbeien, sappig rood fruit, hoge smaakintensiteit
-
Jurgen
-
HALLE | 16 december 2017É delizioso! Vloeibare chocolade, vijgen, rozijnen. Zacht, vol, robuust, zware wijn maar goed in balans. Kan zeker concurreren met de amarone.
-
Theo
-
ZAANDAM | 12 december 2017Appassimento en primitivo. Gouden combinatie!
-
Wilfred
-
Utrecht | 17 januari 2021
-
Evert
-
Den Haag | 17 januari 2021
-
Bo
-
Amsterdam | 15 januari 2021
-
Erwin
-
Amsterdam | 14 januari 2021
-
Koen
-
AMSTERDAM | 13 januari 2021
-
Juanita
-
Nederland | 12 januari 2021
-
Janine
-
Nederland | 8 januari 2021
-
Yvonne
-
HEEMSTEDE | 7 januari 2021
-
Yvonne
-
HEEMSTEDE | 7 januari 2021
-
Yvonne
-
HEEMSTEDE | 7 januari 2021
-
Ruby
-
Amsterdam | 25 december 2020
-
Nikki
-
Utrecht | 25 december 2020
-
Angeles
-
Nederland | 24 december 2020
-
Steve Stella
-
Amsterdam | 23 december 2020
-
Paul
-
Rotterdam | 21 december 2020
-
Harry
-
Beekbergen | 20 december 2020
-
Tim
-
GROOTEBROEK | 20 december 2020
-
Mariena
-
Amsterdam | 18 december 2020
-
Desi
-
Amsterdam | 16 december 2020
-
Sebastiaan
-
Diemen | 15 december 2020
-
Sophia
-
HEEMSTEDE | 21 mei 2020
-
Christel
-
ROTTERDAM | 22 januari 2020
-
Jeroen
-
ZAANDAM | 23 december 2019
-
Luis
-
Nederland | 8 oktober 2019
-
Daan
-
Amsterdam | 10 augustus 2019
-
Luuk
-
Heemstede | 23 mei 2019
-
Sijmen
-
Amsterdam | 16 mei 2019
-
Martijn
-
Amsterdam | 12 mei 2019
-
jasper
-
Amsterdam | 1 mei 2019
-
Arjen
-
AMSTERDAM | 18 april 2019
-
Sabita
-
Utrecht | 16 april 2019
-
Marie
-
Amsterdam | 21 januari 2018
-
Jonathan
-
AMSTERDAM | 18 januari 2018
-
Brechtje
-
Amsterdam | 12 januari 2018
-
Mitchell
-
Amsterdam | 15 december 2017
-
Conor
-
Nederland | 14 december 2017
-
Ferdinand
-
Amsterdam | 13 december 2017
-
Anice
-
Utrecht | 10 december 2017
-
Sandra
-
Haarlem | 8 december 2017
-
Elly
-
Nederland | 23 december 2020Heerlijk
-
Roelof
-
LATHUM | 12 december 2020Veel donkerrood fruit, diep, vol, heel aromatisch. Een superrood!
-
Willemien
-
Amsterdam | 16 januari 2021
-
Annelore
-
TempCiti | 9 januari 2021
-
Hugo
-
HEEMSTEDE | 30 december 2020
-
Stefanie
-
Amsterdam | 15 december 2020