natuurwijnen
Nando Jakot
raw
Nando Jakot
Slovenië Primorska Slovenië
Eigenwijze jongens die Slovenen. Officieel heet de druif voor deze wijn Tokaj Friulano. Omdat de Europese Unie het patent voor Tokaj alleen maar aan wijnen uit de Hongaarse Tokajstreek wil toeschrijven, hebben de Slovenen Tokaj omgekeerd geschreven. Jakot dus! En wat voor één… Deze wijn ondergaat namelijk maar liefst 2 weken inweking met de druivenschillen. Het resultaat is een troebele oranjewijn met aroma’s die je in geen enkele andere wijn terug vindt. Tegendraads, eigenzinnig en uniek. Een filosofie om van te smullen…
17,99

nog 29 op voorraad

nog 29 op voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie

Producteigenschappen

Druif Jakot
Jaar 2017
Herkomst Primorska , Slovenië
Smaakt naar mineralen, sinaasappelschil
Lekker bij Gyoza, rundertartaar
Wijnmaker Andrej Kristančič
Oogst per HA 40 hL
Wijnstokken 15 jaar oud
Ondergrond Mergel, flysch
Alcoholpercentage
Wijnbouw Biologisch gecertificeerd,totaal sulfiet 35 mg/L

De streek

In het uiterste westen van Slovenië, op de grens met het Italiaanse Friuli-Collio, ligt de regio Primorska. 60% van de wijngaarden van Nando liggen in Collio, Italië en maar 40% in het Sloveense Brda. Het mediterraanse micro-klimaat is uitermate geschikt voor het maken van witte wijn. Warme lucht vanuit de Adriatische Zee wordt vermengd met koele lucht vanuit de Julische Alpen. De wijngaarden liggen als terrassen op een hoogte van 100 tot 200 meter. De arme grond bestaat uit mergel, "ponka" in het lokale dialect. Het merendeel van de druivenrassen die bij Nando zijn aangeplant zijn lokale variëteiten. Hoewel niet gecertificeerd is de wijnbouw volledig organisch.

De druiven

Jakot is gemaakt van Friulano, het belangrijkste autochtone witte druivenras van Friuli. Maar in Slovenië noemde ze hem eerst Tocai Friulano, dat is nu verboden omdat alleen de Hongaarse wijnen die naam mogen dragen. Nu gebruiken ze de naam Zeleni Sauvignon. De druif lijkt ook wat op Sauvignon Blanc maar dan voller met meer wit fruit en noten. Wijnmaker Andrej laat de druiven, nadat ze handmatig zijn geplukt en van de steeltjes ontdaan, een dag met schillen inweken (maceratie) waarna de gisting spontaan op gang komt. De wijn rijpt 6 maanden op de droesem op roestvrijstalen tanks voor meer concentratie. Zonder dat de wijn wordt geklaard of gefilterd wordt hij gebotteld. Daardoor kan hij er wat troebel uitzien maar dat is nou eenmaal een kenmerk van dit type wijn.

Het wijnhuis

Andrej Kristančič is eigenaar van de Nando wijnmakerij. De naam ven het bedrijf komt van zijn grootvader die met wijn maken begon. Al op de middelbare school, 25 jaar geleden, studeerde Andrej voor wijnmaker. Zo ontwikkelde hij een persoonlijke stijl zonder de tradities van de familie te vergeten. Die persoonlijke stijl noemt men tegenwoordig natuurwijnen waarmee Andrej tot voorloper bestempelt kan worden. De wijnen kenmerken zich o.a., door minimale interventie van de wijnmaker, spontane vergisting, gebruik van natuurlijke gistcellen en geen of minimaal gebruik van sulfiet.

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens