Producteigenschappen
Druif
Jakot
Jaar
2018
Herkomst
Primorska , Slovenië
Smaakt naar
mineralen, sinaasappelschil
Lekker bij
Gyoza, rundertartaar
Wijnmaker
Andrej Kristančič
Oogst per HA
40 hL
Wijnstokken
15 jaar oud
Ondergrond
Mergel, flysch
Alcoholpercentage
Wijnbouw
Biologisch gecertificeerd,totaal sulfiet 35 mg/L
Het wijnhuis
Andrej Kristančič is eigenaar van de Nando wijnmakerij. De naam ven het bedrijf komt van zijn grootvader die met wijn maken begon. Al op de middelbare school, 25 jaar geleden, studeerde Andrej voor wijnmaker. Zo ontwikkelde hij een persoonlijke stijl zonder de tradities van de familie te vergeten. Die persoonlijke stijl noemt men tegenwoordig natuurwijnen waarmee Andrej tot voorloper bestempelt kan worden. De wijnen kenmerken zich o.a., door minimale interventie van de wijnmaker, spontane vergisting, gebruik van natuurlijke gistcellen en geen of minimaal gebruik van sulfiet.
De druiven
Jakot is gemaakt van Friulano, het belangrijkste autochtone witte druivenras van Friuli. Maar in Slovenië noemde ze hem eerst Tocai Friulano, dat is nu verboden omdat alleen de Hongaarse wijnen die naam mogen dragen. Nu gebruiken ze de naam Zeleni Sauvignon. De druif lijkt ook wat op Sauvignon Blanc maar dan voller met meer wit fruit en noten. Wijnmaker Andrej laat de druiven, nadat ze handmatig zijn geplukt en van de steeltjes ontdaan, een dag met schillen inweken (maceratie) waarna de gisting spontaan op gang komt. De wijn rijpt 6 maanden op de droesem op roestvrijstalen tanks voor meer concentratie. Zonder dat de wijn wordt geklaard of gefilterd wordt hij gebotteld. Daardoor kan hij er wat troebel uitzien maar dat is nou eenmaal een kenmerk van dit type wijn.
De streek
In het uiterste westen van Slovenië, op de grens met het Italiaanse Friuli-Collio, ligt de regio Primorska. 60% van de wijngaarden van Nando liggen in Collio, Italië en maar 40% in het Sloveense Brda. Het mediterraanse micro-klimaat is uitermate geschikt voor het maken van witte wijn. Warme lucht vanuit de Adriatische Zee wordt vermengd met koele lucht vanuit de Julische Alpen. De wijngaarden liggen als terrassen op een hoogte van 100 tot 200 meter. De arme grond bestaat uit mergel, "ponka" in het lokale dialect. Het merendeel van de druivenrassen die bij Nando zijn aangeplant zijn lokale variëteiten. Hoewel niet gecertificeerd is de wijnbouw volledig organisch.
Reviews van anderen
Hieronder vind je alle reviews over deze wijn. Als wij zeker weten dat een review gedaan is door een verfied buyer,dan laten wij deze als eerste zien en zwaarder meewegen in het gemiddelde cijfer. Meer weten? Klik hier.
-
Marleen
-
AMSTERDAM | 15 augustus 2020
-
Paul
-
AMSTERDAM | 12 augustus 2020
-
Thijs
-
Rijswijk | 2 augustus 2020
-
Fleur
-
Nederland | 25 juni 2020
-
Emiel
-
SCHAGEN | 6 juni 2020
-
Willemien
-
Amsterdam | 3 mei 2020
-
Viktor
-
Amsterdam | 5 januari 2020
-
Wietske
-
Nederland | 23 mei 2020Dit is een pareltje! Fonkelende gloed in het glas, klein mousserend bubbeltje bij het inschenken, aangenaam bittertje, een aanwinst en bio!
-
Flora
-
AMSTERDAM | 26 augustus 2020