Mireia en Georgina Pujol-Busquets

Mireia en Georgina Pujol-Busquets

Alta Alella is een echt familieproject, dat in 1991 werd gestart werd door vader Joseph die samen met zijn vrouw een art-deco villa, met bijhorende wijngaarden, aan de Spaanse Costa overnam. Dochters Mireia en Georgina stonden te trappelen om het project over te nemen, en doken de boeken in om het vak van wijnmaker onder de knie te krijgen. Ze liepen stage over de hele wereld en keerden uiteindelijk terug naar hun geliefde Barcelona om hun familiedroom voort te zetten. Hun enthousiasme en liefde voor het koele microklimaat van de DO Alella is te proeven. Jaarlijks vallen hun wijnen in de prijzen en hun verantwoorde Cava’s en unieke natuurwijnen staan op de kaart van veel gerenommeerde sterrententen.

De streek: DO Alella

De streek: DO Alella

Aan de Middellandse Zee, net 15 kilometer ten noorden van Barcelona, vind je de kleine wijnstreek D.O. Alella. Op de terrasvormige wijngaarden op de hellingen direct aan de Middelandse kust, werken de wijnboeren hard aan de kwaliteit van hun wijnen om zich tegen het kwantitatieve Cavageweld van de nabijgelegen D.O. Penedes af te zetten. Midden tussen de wijngaarden en prachtige zeezichten viert de Catalaanse upperclass hun weekenden en vakanties. Door de verkoelende zeewind is het prima uit te houden voor profvoetballers, zakenmensen en natuurgenieters. Deze verkoelende zeebries waait ook over de wijngaarden, waardoor de wijnen hun frisse karakter krijgen. Toch worden de druiven perfect rijp door de Sauló-ondergrond (zurige bodem van zand en graniet), die de warmte van de Catalaanse zomerzon vasthoudt en voor een perfecte waterhuishouding zorgt.

Het wijnhuis: Alta Alella

Het wijnhuis: Alta Alella

Vanaf het centrum van Barcelona ben je binnen in een half uur bij Alta Alella. Sinds 28 jaar verbouwt Josep Maria Pujol-Busquets zijn wijnen samen met zijn dochters Mireia en Georgina op de terrasvormige wijngaarden rondom hun familiehuis. De wijngaarden strekken zich als een soort van Amfitheater richting de Middellandse Zee. Zo’n 75% van de totale productie bestaat uit Cavawijnen van de Xarel-lodruif. Josep en zijn dochters voegen geen sulfiet toe aan hun wijnen, omdat ze er van overtuigd zijn dat de wijnen zo puur mogelijk het microklimaat van de D.O. Alella moet reflecteren. Zo laten ze hun wijnen spontaan vergisten met inheemse gistsoorten en voegen geen extra suiker (dosage) toe aan de unieke en bijzondere Cavawijnen. Hun Cava’s vallen vaak in de prijzen en staan op de kaart bij veel restaurants met Michelinsterren; zoals El Celler van Roca (3 sterren) in Girona, Fat Duck (3 sterren) in Londen en Central (ook 3 sterren) in de culinaire hoofdstad van de wereld Lima in Peru.

Wijnbouw: Natuurwijn

Wijnbouw: Natuurwijn

Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren, werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen laten de wijn spontaan vergisten. Zo krijg je een puurder dan puurdere wijn, waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon.

De wijnen

De wijnen

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens