Pablo Calatayud

Pablo Calatayud

Vanuit zijn meubelmakerij startte Paco Calatayud in 1996 Celler del Roure met 20 hectare wijngaarden bij 't dorp Moixent. Inmiddels is dit uitgebreid met 40 hectare in de nabije Les Alcusses vallei. Op die plek hebben zij een gloedjenieuwe state-of-the-art wijnmakerij gebouwd. De meeste wijngaarden liggen gemiddeld op zo'n 600m hoogte, hun oudste wijnstokken zijn 20 jaar oud. Bijzonder aan Celler del Roure is de antieke wijnmakerij die uit de onderliggende rotsbodem is gegraven: hier vind je rijen en rijen met oude ingegraven kleien amfora's met stenen deksels. Archeologisch onderzoek is er nog in volle gang, maar Paco & Pablo hebben inmiddels een groot deel van de amfora's hersteld en maken unieke 'clay-aged' wijn van natuurlijke vergisting. De exacte leeftijd van de celler staat niet vast; mede omdat de Via Augusta, de Romeinse weg van Spanje naar Rome, door Les Alcusses, loopt neemt men aan dat de kelder zeker 2000 jaar oud is.

De streek

De streek - Denominación de Origen Valencia

Denominación de Origen Valencia

De Denominación de Origen Valencia bestaat sinds 1957, is 18000 hectare groot en omvat de hele Mediterraanse kustlijn ten zuiden van Barcelona. Traditioneel staat het gebied rond Valencia bekend om zijn sinaasappel- & rijstteelt. De bodem bestaat hier uit een mix van kalk, zand en klei. Vanaf de zwoele stranden loopt het terrein geleidelijk omhoog en krijgt het klimaat ook meer continentale trekjes: steeds hetere dagen en zomers, met steeds koelere nachten en winters. Celler del Roure ligt bij het dorp Moixent, in het subgebiedje Clariano. Hier wordt witte wijn gemaakt van o.a. Moscatel, Pedro Ximénez & Verdil druiven, en rood van lokale Monastrell, Bobal, Mandó en Garnacha Tintorera.

Wijnbouw

Wijnbouw - Biologisch

Biologisch

In de biologische wijnbouw zijn chemische bestrijdingsmiddelen uit den boze. Wijnboeren die drie jaren lang voor hun biologische keurmerk hebben gestreden gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. Bio-boeren werken reactief in plaats van preventief. Zo gebruiken ze alleen middelen om hun precaire druifjes te beschermen als het écht nodig is. Voorkomen beter dan genezen? Nee hoor, zo werkt het bij de bio-boertjes het! De beginnende bio-boer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om een certificaat te halen en wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer, daarom hulde aan deze dappere strijders voor de goede zaak!

Interview

Interview - Pablo Calatayud

Pablo Calatayud

Pablo neemt je mee terug in de geschiedenis van Del Roure en laat je alle ins & outs zien van het unieke en biologische wijnhuis Celler Del Roure!

De wijnen

De wijnen

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens