Norbert Molozay

Norbert Molozay

Het talent van de Molozay's zie je terug in de range wijnen die ze maken en de vele druivenrassen die ze gebruiken. Ze produceren niet alleen droge witte wijn maar ook halfzoete en mousserende wijn. Ook maken ze rode wijn en rosé.

De streek: La Moselle

De streek: La Moselle

La Moselle is de Noordfranse wijnstreek en heeft dezelfde naam als de rivier die we in Nederland kennen als Moezel. De wijngaarden van Château de Vaux liggen in het hart van de Côtes de Moselle, 10 km ten zuiden van Metz. De heuvels zijn gesitueerd op het zuiden en zuidoosten waar een warm microklimaat heerst in dit meestal koele en natte deel van het land. De wijngaarden van de Côtes de Moselle zijn het droogst van de regio en hoewel er minder zonne-uren zijn zijn die er precies op het moment dat de druiven moeten rijpen. De bodem hier is een combinatie van klei en kalksteen en zorgt voor een goede afwatering.

Het wijnhuis: Château de Vaux

Het wijnhuis: Château de Vaux

Norbert Molozay heeft als "flying winemaker" over de hele wereld gewerkt. In Nieuw-Zeeland, Australië en de U.S.A. alsook in de Franse wijnregio's Bourgogne, Elzas en Languedoc en heeft daar een schat aan ervaring opgedaan. Marie-Genevieve Molozay is vijfde generatie van wijnhadelaren uit Metz. Ze heeft oenologie gestudeerd in Dijon. Toen ze samen Château de Vaux in 1999 ontdekte was het liefde op het eerste gezicht. Ze zagen ook het uitzonderlijke potentieel van de ideaal gelegen wijngaarden. Met beider ervaring werden nieuwe technieken gebruikt en wijnbouwmethodes verbeterd. De kelders werden verbouwd en gemoderniseerd. Het heeft de wijnen van het kasteel een nieuwe ziel gegeven.

Wijnbouw: Biologisch

Wijnbouw: Biologisch

In de biologische wijnbouw zijn chemische bestrijdingsmiddelen uit den boze. Wijnboeren die drie jaren lang voor hun biologische keurmerk hebben gestreden gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. Bio-boeren werken reactief in plaats van preventief. Zo gebruiken ze alleen middelen om hun precaire druifjes te beschermen als het écht nodig is. Voorkomen beter dan genezen? Nee hoor, zo werkt het bij de bio-boertjes het! De beginnende bio-boer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om een certificaat te halen en wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer, daarom hulde aan deze dappere strijders voor de goede zaak!

De wijnen

De wijnen

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens