Julien & Gabriel Cuisset

Julien & Gabriel Cuisset

Julien en Gabriel komen uit een échte wijnmakersfamilie in de Zuid-Franse Bergerac. Hun vader Guy was wijnadvocaat en gaf juridisch advies aan grote wijnbedrijven. Toch hing hij zijn toga aan de wilgen, besloot het familiebedrijf van opa Cuisset over te nemen en richt zich sindsdien op biologische wijnbouw. Sinds zonen Julien en Gabriel aan het roer staan van Château Grinou, is een nieuwe weg ingeslagen. Zij werken volledig biodynamisch en ze hebben het hele product, van druif tot fles, zelf in handen. Zo staan niet alleen organische bestrijdingsmiddelen centraal, maar ook de biodiversiteit in de wijngaarden, de gezondheid en energie van de ondergrond en de handmatige oogst onder de juiste stand van de sterren en de maan.

De Streek

De Streek - Bergerac

Bergerac

De Bergerac bevindt zich 100 km ten zuidoosten van de wereldberoemde Bordeaux, aan de oevers van de rivier Dordogne. Het klimaat is hier warmer dan die van de Bordeaux en de verkoelende invloeden van de Atlantische Oceaan zijn minder groot. De toegestane druivenrassen zijn hetzelfde als in Bordeaux met een enkele extra lokale variëteit. Dus voornamelijk Sauvignon Blanc en Sémillon voor witte wijn en Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc voor rode wijn.

Het Wijnhuis

Het Wijnhuis

De wijngaarden van Château Grinou bevinden zich op de overblijfselen van een oud klooster uit de 12e eeuw. Dat is nog terug te vinden in de naam van het dorp: Monestier. Guy en Catherine Cuisset hadden altijd een duidelijk doel voor ogen: kwaliteit, individualiteit en focus op de natuur en omgeving. Ondanks hun gevoel voor traditie is het bedrijf toch sterk gemoderniseerd in de afgelopen 20 jaar. En met de komst van hun twee zonen Julien en Gabriel, is de wijnbouw sinds 2006 volledig biodynamisch.

Wist je ook dat wij een crowdfundingactie met Julien en zijn broer hebben lopen? Wij helpen ze, om hun droomwijn gerijpt op amfora’s, te realiseren. Wil je meer weten over dit unieke project? Lees dan meer hierover op onze crowdfunding pagina.

Video

Video - Wijnbouw - Biodynamisch

Wijnbouw - Biodynamisch

Julien en Gabriel werken volledig biodynamisch. De principes van de biodynamische wijnbouw zijn gebaseerd op de gedachte dat de natuur een zelfvoorzienend organisme is, en dat alle hulpmiddelen hierin te vinden zijn. Zo worden natuurlijke bestrijdingsmiddelen gemaakt uit gefermenteerde mest, kruiden en mineralen. Ook de stand van het sterrenstelsel kan van invloed zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie van Rudolf Steiner is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Bij Chateau de Grinou interpreteren ze deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze!

De wijnen

De wijnen

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens