Paşaeli 6N Karasakiz Merlot
blush
Paşaeli 6N Karasakiz Merlot
Turkije Kaz Dağlari Turkije
Wist jij dat Turkije een gigantisch druivenland is? Ondanks duizenden jaren aan wijnhistorie denkt niemand gelijk aan wijn… Het grootste deel van de Turkse druiven eindigt als druivensap of als verschrompelde rozijn. Slechts 5% van de druiven wordt vergist tot Turkse wijn en wat is dat jammer zeg! Gelukkig is Seyit Karagozoglu één van de druivenboeren die het wel begrepen heeft. Hij maakt een unieke blend van de inheemse druif Karasakiz en een klein beetje Merlot. Zeg het voort! Want hoe meer wij drinken, hoe wakkerder de in slaap gedommelde ouwe wijnreus wordt…
3.45

15 ratings

9,99

op voorraad

op voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie
16.5/20 punten - Jancis Robinson: "Karasakız variety is native to northern Kaz Dağları in north Aegean, close to the site of ancient Troy. The Karasakız is from a single vineyard at an elevation of 500 metres. It is fermented with native yeast only at 23 ºC for three weeks with pumping over as well as délestage. Barrel aged for 6 months in 2- to 3-year old French and American oak barrels. Light to mid ruby. Red-cherry fruit that smells both tart and sweet. Wonderfully refreshing acidity in balance with the tangy and plentiful fruit that has that slight dusty minerality that I always get on this wine. Some oak spice and sweetness but it's in the background. Tannins still quite firm rounded and just giving a framework to all that lovely red fruit. So moreish, and should be even better with another year in bottle.(2016 vintage)”

Producteigenschappen

Druif Karasakiz, Merlot
Jaar 2016
Herkomst Kaz Dağlari, Turkije
Smaakt naar aardbeien, kersen
Lekker bij kiprollade, morilles
Wijnmaker Seyit Karagozoglu
Oogst per HA 50 hL
Wijnstokken 20 jaar oud
Ondergrond Zandsteen, klei
Alcoholpercentage
Wijnbouw Conventioneel
16.5/20 punten - Jancis Robinson: "Karasakız variety is native to northern Kaz Dağları in north Aegean, close to the site of ancient Troy. The Karasakız is from a single vineyard at an elevation of 500 metres. It is fermented with native yeast only at 23 ºC for three weeks with pumping over as well as délestage. Barrel aged for 6 months in 2- to 3-year old French and American oak barrels. Light to mid ruby. Red-cherry fruit that smells both tart and sweet. Wonderfully refreshing acidity in balance with the tangy and plentiful fruit that has that slight dusty minerality that I always get on this wine. Some oak spice and sweetness but it's in the background. Tannins still quite firm rounded and just giving a framework to all that lovely red fruit. So moreish, and should be even better with another year in bottle.(2016 vintage)”

De streek

De wijnen van Paşaeli komen van verschillende wijngaarden rond of aan de Egeïsche Zee in het westen van, jazeker, Turkije. Deze wijn komt van een wijngaard in Hoskoy, aan de Zee van Marmara. Die zee zorgt voor verkoeling in het warme klimaat en zo behouden de druiven hun zuren. Het terroir van de wijngaard bestaat uit een combinatie van klei en kalkgrond met een hoge dosis mineralen. Die grond levert wijnen met een mooie balans en een elegant complexiteit. Ook zijn het wijnen die nog jaren kunnen rijpen.

De druiven

Al 7000 jaar wordt in dit deel van Turkije aan wijnbouw gedaan met tal van inheemse druivenrassen. Deze bleken tegenwoordig veelal last te hebben van virussen dus zijn er ook internationale rassen aangeplant. De lokale rassen kregen onderstammen die wel bestand zijn tegen die virussen. 6N bestaat voor 82% uit Karasakiz, zo'n Turks ras en 18% Merlot. Karasakiz, wat zoiets betekent als zwarte kauwgom, wordt ook vaak als tafeldruif gebruikt en dat komt zelden voor. Hij wordt handmatig geplukt en voor deze soort worden alleen inheemse gisten gebruikt. De druif geeft de wijn zijn frisse kersengeur terwijl Merlot zorgt voor ronding en kracht. De wijn heeft zes maanden gerijpt op zowel Frans als Amerikaans eiken.

Het wijnhuis

Bijna 18 jaar geleden werd Paşaeli in Izmir opgericht door Seyit Karagozoglu. Zijn familie was in die streek werkzaam in de tabaksteelt dus een landbouw achtergrond had hij al. Hij deed zijn middelbare school in Zwitserland en na de universiteit in de Verenigde Staten ging hij werken in de "City of London". Hier leerde hij wijn echt waarderen en ging hij in 1993 wijn importeren. Zo leerde hij over wijnproductie en nam in 2000 de grote stap door zijn eigen winery te beginnen. Veel hulp kreeg en krijgt hij van Andrea Paoletti, een Italiaanse consultant die ook werkt voor o.a. Ornellaia. Seyit en Andrea delen een voorliefde voor lokale druiven. Naast Karasakiz worden volstrekt onbekende rassen als Papazkarasi, Calkarasi en Kolorko opnieuw aangeplant.

Reviews van anderen

Rutger

Nederland | 2 januari 2019

Max

Nederland | 18 december 2018

Linda

Amsterdam | 10 december 2018

Thijs

Amsterdam | 10 december 2018

Simon

Amsterdam | 9 december 2018

Marije

Utrecht | 9 december 2018

Yvonne

HEEMSTEDE | 9 december 2018
niet vies maar ook niet wauw.... lange afdronk

Dennis

'S-GRAVENHAGE | 9 december 2018

Marjolein

Nederland | 9 december 2018

Mart

HOOFDDORP | 9 december 2018
Kruidig, vol, veel klein rood fruit. Mooie verrassing.

Patrick

Nederland | 9 december 2018

Lieke

Nederland | 9 december 2018
Koud lekker maar wel trekkerig droog

Chael

Nederland | 9 december 2018
Tegen het wrange aan

Maarten V.

Amsterdam | 9 december 2018
raar maar lekker

Wilko

Nederland | 8 december 2018
MEER REVIEWS BEKIJKEN

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens