16.5/20 punten - Jancis Robinson: "Karasakız variety is native to northern Kaz Dağları in north Aegean, close to the site of ancient Troy. The Karasakız is from a single vineyard at an elevation of 500 metres. It is fermented with native yeast only at 23 ºC for three weeks with pumping over as well as délestage. Barrel aged for 6 months in 2- to 3-year old French and American oak barrels.
Light to mid ruby. Red-cherry fruit that smells both tart and sweet. Wonderfully refreshing acidity in balance with the tangy and plentiful fruit that has that slight dusty minerality that I always get on this wine. Some oak spice and sweetness but it's in the background. Tannins still quite firm rounded and just giving a framework to all that lovely red fruit. So moreish, and should be even better with another year in bottle.(2016 vintage)”
16.5/20 punten - Jancis Robinson: "Karasakız variety is native to northern Kaz Dağları in north Aegean, close to the site of ancient Troy. The Karasakız is from a single vineyard at an elevation of 500 metres. It is fermented with native yeast only at 23 ºC for three weeks with pumping over as well as délestage. Barrel aged for 6 months in 2- to 3-year old French and American oak barrels.
Light to mid ruby. Red-cherry fruit that smells both tart and sweet. Wonderfully refreshing acidity in balance with the tangy and plentiful fruit that has that slight dusty minerality that I always get on this wine. Some oak spice and sweetness but it's in the background. Tannins still quite firm rounded and just giving a framework to all that lovely red fruit. So moreish, and should be even better with another year in bottle.(2016 vintage)”
Het wijnhuis
Bijna 18 jaar geleden werd Paşaeli in Izmir opgericht door Seyit Karagozoglu. Zijn familie was in die streek werkzaam in de tabaksteelt dus een landbouw achtergrond had hij al. Hij deed zijn middelbare school in Zwitserland en na de universiteit in de Verenigde Staten ging hij werken in de "City of London". Hier leerde hij wijn echt waarderen en ging hij in 1993 wijn importeren. Zo leerde hij over wijnproductie en nam in 2000 de grote stap door zijn eigen winery te beginnen. Veel hulp kreeg en krijgt hij van Andrea Paoletti, een Italiaanse consultant die ook werkt voor o.a. Ornellaia. Seyit en Andrea delen een voorliefde voor lokale druiven. Naast Karasakiz worden volstrekt onbekende rassen als Papazkarasi, Calkarasi en Kolorko opnieuw aangeplant.
De druiven
Al 7000 jaar wordt in dit deel van Turkije aan wijnbouw gedaan met tal van inheemse druivenrassen. Deze bleken tegenwoordig veelal last te hebben van virussen dus zijn er ook internationale rassen aangeplant. De lokale rassen kregen onderstammen die wel bestand zijn tegen die virussen. 6N bestaat voor 82% uit Karasakiz, zo'n Turks ras en 18% Merlot. Karasakiz, wat zoiets betekent als zwarte kauwgom, wordt ook vaak als tafeldruif gebruikt en dat komt zelden voor. Hij wordt handmatig geplukt en voor deze soort worden alleen inheemse gisten gebruikt. De druif geeft de wijn zijn frisse kersengeur terwijl Merlot zorgt voor ronding en kracht. De wijn heeft zes maanden gerijpt op zowel Frans als Amerikaans eiken.
De streek
De wijnen van Paşaeli komen van verschillende wijngaarden rond of aan de Egeïsche Zee in het westen van, jazeker, Turkije. Deze wijn komt van een wijngaard in Hoskoy, aan de Zee van Marmara. Die zee zorgt voor verkoeling in het warme klimaat en zo behouden de druiven hun zuren. Het terroir van de wijngaard bestaat uit een combinatie van klei en kalkgrond met een hoge dosis mineralen. Die grond levert wijnen met een mooie balans en een elegant complexiteit. Ook zijn het wijnen die nog jaren kunnen rijpen.
Reviews van anderen
Hieronder vind je alle reviews over deze wijn. Als wij zeker weten dat een review gedaan is door een verfied buyer,dan laten wij deze als eerste zien en zwaarder meewegen in het gemiddelde cijfer. Meer weten? Klik hier.
-
Nienke
-
Wormerveer | 6 februari 2019Lekker, maar heftige smaken
-
Mart
-
HOOFDDORP | 9 december 2018Kruidig, vol, veel klein rood fruit. Mooie verrassing.
-
Kees
-
Amsterdam | 22 februari 2021
-
Robert
-
Amsterdam | 20 februari 2021
-
Abdulkadir
-
AMSTERDAM | 23 januari 2021
-
Kevin
-
Ulvenhout | 12 januari 2021
-
Shalini
-
AMSTERDAM | 20 december 2020
-
Lennart
-
VELSEN-ZUID | 27 november 2020
-
Anas
-
'S-GRAVENHAGE | 11 oktober 2020
-
Mike
-
Amsterdam | 19 september 2020
-
hanneke
-
AMSTERDAM | 23 augustus 2020
-
Mandy
-
Nederland | 11 augustus 2020
-
Joost
-
SOESTERBERG | 30 juli 2020
-
Edwin
-
ALMERE | 26 juli 2020
-
Lars
-
Utrecht | 10 juli 2020
-
Lars
-
Utrecht | 10 juli 2020
-
Rik
-
TempCiti | 13 juni 2020
-
Christina
-
Den Haag | 13 juni 2020
-
P
-
WORMER | 8 juni 2020
-
Olga
-
Amsterdam | 29 mei 2020
-
Ilja
-
Amsterdam | 30 april 2020
-
Hugo
-
HEEMSTEDE | 9 maart 2020
-
Merien
-
Amsterdam | 14 september 2019
-
Annemarie
-
Utrecht | 13 september 2019
-
Jan
-
Haarlem | 5 september 2019
-
Kars
-
Enschede | 2 juli 2019
-
Brechtje
-
Amsterdam | 18 juni 2019
-
Ton
-
Utrecht | 26 februari 2019
-
Stuart
-
AMSTERDAM | 13 februari 2019
-
Rutger
-
Nederland | 2 januari 2019
-
Wim
-
Nederland | 6 oktober 2019Moet uitgebreid chambreren. Daarna redelijk...
-
Denise
-
Nederland | 5 september 2019Gekke kleur en troebel volgens niels
-
Valerie
-
Amsterdam | 5 september 2019Zuur
-
Tessa
-
Nederland | 5 september 2019Heel sterk kersen. Eerste slok vooral heftig daarna wel ok
-
Niki
-
Nederland | 5 september 2019Wrang
-
Marleen
-
Nederland | 6 februari 2019Paddenstoelen kip
-
Dirk
-
Nederland | 6 februari 2019Vol, zoettochniet, aarde
-
Yvonne
-
HEEMSTEDE | 9 december 2018niet vies maar ook niet wauw.... lange afdronk
-
Lieke
-
Nederland | 9 december 2018Koud lekker maar wel trekkerig droog
-
Chael
-
Nederland | 9 december 2018Tegen het wrange aan
-
Maarten V.
-
Amsterdam | 9 december 2018raar maar lekker
-
Wim
-
IJSSELSTEIN UT | 24 januari 2021
-
Ipek
-
Utrecht | 17 november 2020
-
Floris
-
Nederland | 30 januari 2020
-
Mina
-
Nederland | 5 september 2019
-
Dominique
-
Nederland | 5 september 2019
-
Eveline
-
HILLEGOM | 5 september 2019
-
Charlie
-
Utrecht | 5 september 2019
-
bas
-
Nederland | 5 september 2019
-
U
-
AMSTERDAM | 5 september 2019
-
Lizzie
-
Nederland | 5 september 2019
-
Mitchel
-
Amsterdam | 5 september 2019
-
Nick
-
AMSTERDAM | 5 september 2019
-
Nick
-
AMSTERDAM | 5 september 2019
-
Eva
-
Nederland | 5 september 2019
-
Charlotte
-
Nederland | 5 september 2019
-
Just
-
Nederland | 5 september 2019
-
Pascal
-
Nederland | 5 september 2019
-
Mauritia
-
Amsterdam | 5 september 2019
-
Bastiaan
-
AMSTERDAM | 5 september 2019
-
Joost
-
AMSTERDAM | 5 september 2019
-
Loraine
-
LEIDEN | 5 september 2019
-
Tim
-
Nederland | 5 september 2019
-
Daphne
-
Amsterdam | 7 februari 2019
-
Valerio
-
AMSTERDAM | 6 februari 2019
-
Else
-
Nederland | 6 februari 2019
-
E.V.A.
-
AMSTERDAM | 6 februari 2019
-
Stan
-
Amsterdam | 6 februari 2019
-
Vincent
-
Nederland | 6 februari 2019
-
Ferry
-
Nederland | 6 februari 2019
-
Lucas
-
Nederland | 6 februari 2019
-
Linda
-
Amsterdam | 6 februari 2019
-
Angeles
-
Nederland | 6 februari 2019
-
Rose
-
AMSTERDAM | 6 februari 2019
-
Max
-
Nederland | 18 december 2018
-
Linda
-
Amsterdam | 10 december 2018
-
Thijs
-
Amsterdam | 10 december 2018
-
Simon
-
Amsterdam | 9 december 2018
-
Marije
-
Utrecht | 9 december 2018
-
Dennis
-
'S-GRAVENHAGE | 9 december 2018
-
Marjolein
-
Nederland | 9 december 2018
-
Patrick
-
Hoofddorp | 9 december 2018
-
Wilko
-
Nederland | 8 december 2018