natuurwijnen
Podere Sequerciani Vermentino
raw
Podere Sequerciani Vermentino
Italië Toscane Italië
Deze oranje wijn is puur natuur! Bij Podere Sequerciani kiezen ze er namelijk voor om helemaal geen sulfieten toe te voegen en de wijn niet te filteren. Bij het openen van deze blend van Vermentino en Ansonica hoor je een licht zuchtje door hele lichte nagisting op de fles en bij de eerste slok zit je gelijk op het puntje van je stoel. Geef ‘m wat lucht in het glas en de tweede slok is weer totaal anders. Gaandeweg het drinken verandert de wijn totaal van karakter en wordt hij steeds spannender! Geniet er van zo lang je kan, wijnmaker Ruedi maakt er namelijk maar 600 per jaar…
3.8

5 ratings

12,99

nog 1 op voorraad

nog 1 op voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie

Producteigenschappen

Druif Ansonica, Vermentino
Jaar 2017
Herkomst Toscane, Italië
Smaakt naar cider, limoen, sinaasappel
Lekker bij venkel, viscurry
Wijnmaker Ruedi Gerber
Oogst per HA 25 hL
Wijnstokken 8 jaar oud
Ondergrond Klei
Alcoholpercentage 13%
Wijnbouw Biodynamisch, totaal sulfiet < 1 mg/l

De streek

De geschiedenis van wijn in Toscane gaat ver terug in de tijd, voor de Romeinen waren de Etrusken zelfs al in de weer met druiven en persen langs de rivieren Arno en Tiber. Tegenwoordig dankt Toscane haar faam aan wijnen als Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile de Montepulciano. Voor rood zwaait de Sangiovesedruif de scepter, voor wit is dit Vernaccia di San Gimignano. Sinds de jaren 70 zijn er ook rebelse wijnboeren die Super Tuscans maken, wijnen die buiten de appellatiegrenzen vallen door te experimenteren met autochtone druivenrassen. Ook deze natuurwijn van Vermentinodruiven en een klein beetje Ansonica is een vreemde eend in de bijt, maar dat maakt het eigenlijk alleen maar spannender…

De druiven

De geschiedenis van de Vermentino is gehuld in mysterie. Sommige onderzoekers claimen dat de druif van origine Spaans is, en zijn opmars heeft gemaakt langs de Mediterrane kust. Andere beweren 1200 jaar voor Christus de Phoeniciërs (uit het huidige Libanon) de druif meenamen op hun tochten langs de hele middellandse kust. Wat zijn oorsprong ook mag zijn, hij is door de Italianen als nationale trots beschouwd. Met zijn strogele kleur, met florale aroma’s en sprankelende mineralen maakt hij het Italiaanse wijnarsenaal namelijk helemaal af. De overige 15% van deze wijn bestaat uit het sap van de Ansonica (die op Sicilië onder de naam Inzolia in de wijngaarden staat). Deze rijpe druif geeft de wijn meer stevigheid, kruidigheid en aroma’s van noten en amandelen.

Het wijnhuis

Tot 1992 waren de 8 wijnhectare nabij het stadje Ribolla een vergeten stukje grond. Gelukkig ontdekte oud filmmaker Ruedi Gerder het vruchtbare en verlaten perceel, 200 meter boven zeeniveau. Hij breidde het wijndomein Sequerciani uit naar maar liefst 50 hectare en plantte naast wijnranken ook olijf,- en fruitbomen aan. Ruedi werkt volledig biodynamisch en heeft zijn wijngaard en kelder volledig klimaatneutraal gemaakt. Ook plukt hij handmatig zijn druiven, Vroeg in het seizoen plukt hij 15% van de totale opbrengst, om deze spontaan te laten vergisten met natuurlijke gisten in tanks van cement. Vervolgens oogst hij de wat rijpere druiven later in het seizoen, om ze daarna te persen en met de vroege, al vergiste oogst, te laten vergisten en hij laat het geheel rijpen op amfora’s van terracotta.

Reviews van anderen

Rutger

Amsterdam | 28 december 2018

Jeroen

Woerden | 28 december 2018

Stef

Amsterdam | 26 december 2018

Emiel

SCHAGEN | 23 december 2018

Mischa

Nederland | 23 december 2018

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens