5plus1
Quinta Porrais Douro Branco
easy
Quinta Porrais Douro Branco
Portugal Douro Portugal
Wij zijn fan Portugal! De eigenwijze Portugezen hebben zich namelijk nooit iets aangetrokken van de rest van de wijnwereld. Zo hebben ze hun inheemse druivenrassen nooit ingeruild voor succesvolle internationale druivenrassen. Portugal is daarom een schatkamer van talloze inheemse druivenrassen, die helemaal zijn ingespeeld op de verschillende microklimaten die het land rijk is. Met deze frisse blend van de onbekende (maar zeker niet onbeminde) Rabigato, Códega do Lorinho, Viosinho en Verdelho uit de Dourostreek, kan jij een flink aantal druiven afstrepen op je bucket-list!
7,39

op voorraad

op voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie

Producteigenschappen

Druif Códega do Larinho, Rabigato, Verdelho, Viosinho
Jaar 2018
Herkomst Douro, Portugal
Smaakt naar bloesem, peer
Lekker bij mosselen, sardines
Wijnmaker Francisco Olazabal
Oogst per HA 45 hL
Wijnstokken 30 jaar oud
Ondergrond Schist
Alcoholpercentage
Wijnbouw Conventioneel

De streek

Douro, gouden rivier in het Portugees, ontspringt in de Spaanse regio Castilla y Léon en mondt uit bij de stad Porto. De Douro vallei kent een extreem klimaat met zeer hete zomers en ijskoude winters. Dan is de omgeving ook nog eens onherbergzaam vanwege de steile hellingen en keiharde, rotsachtige bodem. De terrasvormige wijngaarden zijn voor ongeveer de helft leverancier van druiven voor port. De rest wordt gebruikt voor het maken van niet versterkte wijn zoals deze Porrais. Hoewel Douro één van de eerste streken was met een beschermde herkomstbenaming is de waardering voor de wijnen pas de laatste decennia gekomen.

De druiven

Portugal in het algemeen, en de Douro in het bijzonder, staan bekend om hun inheemse rassen. Dat geldt ook voor deze wijn. Vier variëteiten zijn gebruikt, allen vrijwel onbekend: Rabigato, Códega do Lorinho, Viosinho en Verdelho. Rabogato, wat zoiets als kattenstaart betekent, heeft een enorme hoge zuurgraad en wordt daarom meestal in blends gebruikt. Cádega do Lorinho mist juist frisheid maar geeft aroma's van tropisch fruit. Viosinho staat in Portugal al lange tijd bekend om zijn hoge kwaliteit. Wijnen van de soort kunnen goed rijpen en in blends zorgt hij voor meer kracht. Verdelho, waarschijnlijk de bekendste van het stel, wordt vooral gebruikt voor Madeira en witte Port. Logisch want de druif heeft een hoog suikergehalte. De Porrais is een frisse, droge wijn met aroma's van citrus, bloemen en een mooie mineraliteit.

Het wijnhuis

Quinta de Porrais was een van de ondernemingen van de legendarische Antónia Adelaide Ferreira (1811-1896). Liefkozend werd ze in Portugal Ferreirinha genoemd. Ze was een gewiekste zakenvrouw, vocht tegen de phylloxera druifluis die toen door heel Europa woedde maar kwam vooral op voor haar arbeiders die haar op handen droegen. Bij haar dood liet ze een fortuin en meer dan 30 wijngaarden na waaronder die van Quinta de Porrais. Zo populair is ze nog steeds in Portugal dat er 2004 een televisieserie over haar leven is gemaakt. Vandaag de dag is Francisco Olazabal verantwoordelijk wijnmaker. Hij laat de druiven, van wijnstokken soms meer dan 80 jaar oud, met de hand plukken, selecteren en ontstelen. De eerst en daarna de tweede (of malolactische) gisting gebeurt op roestvrijstalen tanks. De wijn heeft geen houtrijping gehad.

Reviews van anderen

Hieronder vind je alle reviews over deze wijn. Als wij zeker weten dat een review gedaan is door een verfied buyer,
dan laten wij deze als eerste zien en zwaarder meewegen in het gemiddelde cijfer. Meer weten? Klik hier.

Werner

Amsterdam | 11 september 2019
Verified Buyer

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens