mijn grapedistrict

nieuw?

wijnmandje mandje (leeg)

flessen 0
proefdozen 0
gifts 0
bedrag € 0,00

Op werkdagen voor 15u besteld = volgende dag in huis

Gratis verzending
Vanaf 12 flessen in heel Nederland
Op werkdagen voor 15u besteld = volgende dag
in huis
Kies zelf je bezorgdag & zaterdaglevering!
Niet goed, geld terug Flessen kunnen geretourneerd worden
20
blush Rosso di Valpanera Tre Uve

Rosso di Valpanera Tre Uve

Italië | Friuli | 2013 | Cabernet Sauvignon, Merlot, Refosco

Refosco is de autochtone druif uit de Friuli regio in het Noord-Oosten van Italië. Romeinse dichters prezen al het pittige karakter en de verkwikkende zuren, maar tot een internationale carrière kwam het tot voor kort nauwelijks. Het wijnhuis Valpanera maakte een refosco gemengd met merlot en cabernet voor de wijndrinker uit de 20e eeuw. Dat betekende na een paar duizend jaar uiteindelijk dan de doorbraak. En nu zijn de wijnoscars niet aan te slepen.
meer info

8,99
Bestel dit artikel en verdien 20 Locals Punten

proef

kaneel, peper, sappig

drink bij

kalfsoester

waardering

van 9 reviews

Schrijf review20


schrijf je review

  • geen account ?

    info
    info

    al een account ?

    Met een account worden al je reviews handig zichtbaar op je eigen accountpagina

    geef aantal sterren


reviews wat anderen over deze wijn zeggen

Schrijf review 20


Berend


Bij een licht pittige vismaaltijd met verschillende vissoorten, was deze wijn licht gekoeld een ongelofelijk goede combinatie. Heerlijk! Eigenlijk precies volgens het advies in de winkel. Top!
Vind je deze review nuttig?  Ja - Nee
Birgit


Volle en kruidige wijn, die tegelijkertijd licht en soepel drinkt. Heerlijk bij een herfstige paddenstoelenrisotto
Vind je deze review nuttig?  Ja - Nee
Jet465


Dat je op vrijdagavond een fles wijn openmaakt en denkt: O ja, bijna vergeten hoe lekker ie was... Wat mij betreft de blush eigenlijk ontgroeid en eerder smooth!
Vind je deze review nuttig?  Ja - Nee
Linda


Een erg lekkere wijn. Niet zuur, subtiel rood fruit en een licht pepertje.
Vind je deze review nuttig?  Ja - Nee
Roemer


Volle soepele kwaliteitswijn die niet overheersend is. Smaakte fantastisch bij de lamsbout uit de oven.
Vind je deze review nuttig?  Ja - Nee
+ meer reviews

weetje...altijd al willen
weten

De Refosco druif kent vele varianten. Zo zijn er naast de Refosco dal Peduncolo Rosso ook nog de Refosco Nostrano, de Refosco d’Istria en de Refosco del Terrano, echter geeft de eerstgenoemde variant wijnen van de hoogste kwaliteit.

meer infoover deze wijn

De streek

 

In het noordoosten van Italië vinden we de regio Friuli-Venezia-Giulia, een gebied dat is ingeklemd tussen Veneto, Oostenrijk, Slovenië en de Adriatische Zee. De streek kent een rijke geschiedenis vanwege de strategische ligging van de havensteden Triëst en Venetië. Het prachtige, zacht glooiende landschap en de bodem van zand, kiezel, kalk en leem is zeer geschikt voor wijnbouw en naast de wat bekendere internationale druiven kom je er ook veel inheemse druivenrassen tegen. De drie druiven waaruit deze wijn bestaat, groeien net onder de stad Udine, met uitzicht op de Adriatische Zee.

 

De druiven

 

Op Italië als wijnland raak je niet snel uitgekeken, mede vanwege het grote aantal bijzondere lokale druivenrassen. De Refosco is er zo één. Zijn volledige naam is Refosco dal Peduncolo Rosso en hij staat bekend om zijn verkwikkende zuren en aroma’s van klein rood fruit. De druif leent zich goed voor houtrijping en hierdoor zijn er smaken van kruiden en specerijen zoals kaneel te ontdekken. De andere twee druiven in deze ‘Le Tre Uve’ zijn wereldsterren Merlot en Cabernet Sauvignon. Samen zorgen ze voor een peperige,  maar sappige rode wijn die je gerust een tikkie gekoeld kan drinken.   

 

Het wijnhuis

 

Midden tussen de wijngaarden, vlakbij een idyllische Romeinse haven ligt het wijnhuis Valpanera. De wijnmakers zijn met name gespecialiseerd in het maken van wijn van de lokale Refosco druif, maar er worden ook nog een paar witte wijnen gemaakt. Naast het gebruik van moderne wijntechnieken wordt er op een traditionele manier geplukt, vaak handmatig, met respect voor land en milieu.