natuurwijnen
Valentina Passalacqua Terra Sasso
raw
Valentina Passalacqua Terra Sasso
Italië Puglia Italië
Wijnmaakster Valentina is een vrouw met ballen, uuhm druiven! Ze heeft namelijk een totaal andere aanpak dan haar collegae in de hak van de Italiaanse laars. Ze laat haar wijn met inheemse gisten spontaan vergisten, rijpt de wijn lang op haar eigen gistcellen voor extra complexiteit en gebruikt zo min mogelijk sulfiet. Met deze avontuurlijke blend van Negroamaro en Primitivo, vol van donkere aroma’s en bitters, laat ze zien dat het ook anders kan. Hoe anders? Dat moet je zelf ervaren!
4.4

5 ratings

12,99

nog 21 op voorraad

nog 21 op voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie

Producteigenschappen

Druif Negroamaro, Primitivo
Jaar 2017
Herkomst Puglia, Italië
Smaakt naar balsamico, bramen, tabak
Lekker bij gerijpte kazen, stoofschotels
Wijnmaker Valentina Passalacqua
Oogst per HA 45 hL
Wijnstokken 10 jaar oud
Ondergrond Kalksteen
Alcoholpercentage
Wijnbouw Biodynamisch, totaal sulfiet 30 mg/l

De streek

Puglia is de zuidelijkste streek van de Italië (op Silicië na natuurlijk) en vormt de hak van de Italiaanse laars. Het is hier heet en droog. De naam Puglia stamt af van het Latijnse ‘apuglia’ wat gebrek aan regen betekent. Nog geen twee decennia geleden kwamen hier alleen bulkwijnen vandaan die gebruikt werden om te dunne wijnen uit het noorden te versterken. Daar is in sneltreinvaart verandering in gekomen door jonge wijnmakers met lef. Zij zien de droogte en hitte als een uitdaging en nu worden er heerlijk rijpe wijnen gemaakt.

De druiven

“Zwart en bitter” is de Nederlandse vertaling voor Negroamaro. Het lokale druivenras geeft inderdaad donker gekleurde wijnen met een aangenaam bittertje, zo kenmerkend voor Italiaanse wijnen. De kleur van deze Negroamaro is intens robijnrood en de geur doet denken aan gekonfijt en gestoofd fruit. De wijn heeft zijdezachte tannine en laat zich perfect combineren met even zo zondoorstoofde en krachtige Primitivo. Deze Italiaanse druif in ook donker van kleur en ontwikkelt door het warme klimaat een rijpe tanninestructuur met aroma;s van zwart fruit als bramen, bosbessen en pruimen. De druif ontleent zijn naam aan het Italiaanse woord Primitivus, wat je kan vertalen als ‘de eerste die rijp is’.

Het wijnhuis

Elke keer als wijnmaakster Valentina over haar wijngaarden kijkt wordt ze weer verliefd. Haar wijnranken liggen onder aan de voet van het majestueuze Garganogebergte in het noorden van Puglia (in de spreekwoordelijke achillespees van de Italiaanse laars). Op de steenrijke en rotsige ondergrond (Terra Sasso), 180 boven zeeniveau, halen haar druiven veel mineralen uit de grond. Valentina kiest voor een natuurlijke aanpak, ze laat haar druiven spontaan vergisten en laat haar sap 15 dagen met de schillen inweken. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden op RVS en de dode gistcellen (sur lie) voor extra kracht en complexiteit. Ze filtert haar wijnen niet en gebruikt een minimale hoeveelheid sulfiet bij het bottelen van haar biodynamische wijnen.

Reviews van anderen

Adel

'S-GRAVENHAGE | 20 februari 2019

Thijs

Amsterdam | 10 februari 2019

Erik

Amsterdam | 6 februari 2019

Rutger

Amsterdam | 28 december 2018

Ferdinand

Amsterdam | 10 december 2018

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens