natuurwijnen
Valentina Passalacqua Terra Sasso
raw
Valentina Passalacqua Terra Sasso
Italië Puglia Italië
Wijnmaakster Valentina is een vrouw met ballen, uuhm druiven! Ze heeft namelijk een totaal andere aanpak dan haar collegae in de hak van de Italiaanse laars. Ze laat haar wijn met inheemse gisten spontaan vergisten, rijpt de wijn lang op haar eigen gistcellen voor extra complexiteit en gebruikt zo min mogelijk sulfiet. Met deze avontuurlijke blend van Negroamaro en Primitivo, vol van donkere aroma’s en bitters, laat ze zien dat het ook anders kan. Hoe anders? Dat moet je zelf ervaren!
4.1

11 ratings

12,99

nog 6 op voorraad

nog 6 op voorraad

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Voor 16:00 besteld, volgende werkdag in huis
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie
Wat is een natuurwijn?
De filosofie achter natuurwijnen (ook wel Raw of Vin Naturel genoemd) is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en natuurlijke gistcellen laten de wijn spontaan vergisten. Lees meer over deze bijzondere categorie wijnen op ons blog:

8+/10 punten - Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2019
"Valentina Passalacqua gaat haar eigen gang. Ze laat haar wijnen spontaan vergisten en lekker lang op hun lies liggen, en gebruikt nauwelijks sulfiet. Dat pakt de ene keer beter uit dan de andere keer. Ja, dat is de natuur. Voor consumenten soms lastig, omdat je pas weet hoe het zit als je de wijn goed en wel in het glas hebt. Voor producenten echter nog veel risicovoller – het kan zomaar gebeuren dat je een hele batch door het putje kunt gooien. Importeurs kiezen vaak het zekere voor het onzekere. Dat Grapedistrict het aandurft met Valentina, wil zeggen dat ze er vertrouwen in hebben dat het in de basis goed zit met haar wijnen. Toch noemen ze deze blend van negroamaro en primitivo ‘avontuurlijk’ en sluiten ze af met: ‘Laat zien dat het ook anders kan. Hoe anders? Dat moet je zelf ervaren!’ Ik zal u even helpen: atypisch licht rood van kleur, maar keurig gemanierd zwart fruit met wat anijs en laurier en met voldoende zuren. Durft u het aan?

Producteigenschappen

Druif Negroamaro, Primitivo
Jaar 2017
Herkomst Puglia, Italië
Smaakt naar balsamico, bramen, tabak
Lekker bij gerijpte kazen, stoofschotels
Wijnmaker Valentina Passalacqua
Oogst per HA 45 hL
Wijnstokken 10 jaar oud
Ondergrond Kalksteen
Alcoholpercentage
Wijnbouw Biodynamisch, totaal sulfiet 30 mg/l
Wat is een natuurwijn?
De filosofie achter natuurwijnen (ook wel Raw of Vin Naturel genoemd) is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en natuurlijke gistcellen laten de wijn spontaan vergisten. Lees meer over deze bijzondere categorie wijnen op ons blog:

8+/10 punten - Harold Hamersma, De Grote Hamersma 2019
"Valentina Passalacqua gaat haar eigen gang. Ze laat haar wijnen spontaan vergisten en lekker lang op hun lies liggen, en gebruikt nauwelijks sulfiet. Dat pakt de ene keer beter uit dan de andere keer. Ja, dat is de natuur. Voor consumenten soms lastig, omdat je pas weet hoe het zit als je de wijn goed en wel in het glas hebt. Voor producenten echter nog veel risicovoller – het kan zomaar gebeuren dat je een hele batch door het putje kunt gooien. Importeurs kiezen vaak het zekere voor het onzekere. Dat Grapedistrict het aandurft met Valentina, wil zeggen dat ze er vertrouwen in hebben dat het in de basis goed zit met haar wijnen. Toch noemen ze deze blend van negroamaro en primitivo ‘avontuurlijk’ en sluiten ze af met: ‘Laat zien dat het ook anders kan. Hoe anders? Dat moet je zelf ervaren!’ Ik zal u even helpen: atypisch licht rood van kleur, maar keurig gemanierd zwart fruit met wat anijs en laurier en met voldoende zuren. Durft u het aan?

De streek

Puglia is de zuidelijkste streek van de Italië (op Silicië na natuurlijk) en vormt de hak van de Italiaanse laars. Het is hier heet en droog. De naam Puglia stamt af van het Latijnse ‘apuglia’ wat gebrek aan regen betekent. Nog geen twee decennia geleden kwamen hier alleen bulkwijnen vandaan die gebruikt werden om te dunne wijnen uit het noorden te versterken. Daar is in sneltreinvaart verandering in gekomen door jonge wijnmakers met lef. Zij zien de droogte en hitte als een uitdaging en nu worden er heerlijk rijpe wijnen gemaakt.

De druiven

“Zwart en bitter” is de Nederlandse vertaling voor Negroamaro. Het lokale druivenras geeft inderdaad donker gekleurde wijnen met een aangenaam bittertje, zo kenmerkend voor Italiaanse wijnen. De kleur van deze Negroamaro is intens robijnrood en de geur doet denken aan gekonfijt en gestoofd fruit. De wijn heeft zijdezachte tannine en laat zich perfect combineren met even zo zondoorstoofde en krachtige Primitivo. Deze Italiaanse druif in ook donker van kleur en ontwikkelt door het warme klimaat een rijpe tanninestructuur met aroma;s van zwart fruit als bramen, bosbessen en pruimen. De druif ontleent zijn naam aan het Italiaanse woord Primitivus, wat je kan vertalen als ‘de eerste die rijp is’.

Het wijnhuis

Elke keer als wijnmaakster Valentina over haar wijngaarden kijkt wordt ze weer verliefd. Haar wijnranken liggen onder aan de voet van het majestueuze Garganogebergte in het noorden van Puglia (in de spreekwoordelijke achillespees van de Italiaanse laars). Op de steenrijke en rotsige ondergrond (Terra Sasso), 180 boven zeeniveau, halen haar druiven veel mineralen uit de grond. Valentina kiest voor een natuurlijke aanpak, ze laat haar druiven spontaan vergisten en laat haar sap 15 dagen met de schillen inweken. Vervolgens rijpt de wijn 12 maanden op RVS en de dode gistcellen (sur lie) voor extra kracht en complexiteit. Ze filtert haar wijnen niet en gebruikt een minimale hoeveelheid sulfiet bij het bottelen van haar biodynamische wijnen.

Reviews van anderen

Hieronder vind je alle reviews over deze wijn. Als wij zeker weten dat een review gedaan is door een verfied buyer,
dan laten wij deze als eerste zien en zwaarder meewegen in het gemiddelde cijfer. Meer weten? Klik hier.

Christa

UTRECHT | 24 maart 2019
Verified Buyer
Bijzonder en je proeft kwaliteit. Wat lichtere wijn die toch z’n smaak behoudt. Kan ook gekoeld gedronken worden!

Emma

Veenendaal | 3 juni 2019
Verified Buyer

Rob

ROTTERDAM | 25 mei 2019
Verified Buyer

Krzysztof

AMSTERDAM | 4 mei 2019
Verified Buyer

Jan Reijer

Amsterdam | 20 april 2019
Verified Buyer

Stefan

HAARLEM | 20 maart 2019
Verified Buyer

Adel

'S-GRAVENHAGE | 20 februari 2019
Verified Buyer

Thijs

Amsterdam | 10 februari 2019
Verified Buyer

Erik

Amsterdam | 6 februari 2019
Verified Buyer

Rutger

Amsterdam | 28 december 2018
Verified Buyer

Ferdinand

Amsterdam | 10 december 2018
Verified Buyer
MEER REVIEWS BEKIJKEN

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store Downloaden van Google Play
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens