Pfannebecker Spatburgunder Trocken
blush
  • Pers
  • Bio
Pfannebecker Spatburgunder Trocken
Duitsland Rheinhessen Duitsland
Duitse wijnen komen maar lastig van hun ‘liebfraumilch-zoetebocht-imago’ af. In Rheinhessen heeft een groep jonge wijnmakers zich verenigd onder de naam ‘message in a bottle’ om hier definitief verandering in te brengen. Max Pfannebecker is een van deze wijnmakers. Zijn boodschap aan de wereld heb je gevonden als de bodem van deze fles in zicht komt.
4.25

29 ratings

12,99

op voorraad

  • gratis verzending vanaf 12 flessen
  • retourneren in alle Grapedistrict winkels
  • op werkdagen voor 15:00 uur besteld morgen in huis

op voorraad

  • gratis verzending vanaf 12 flessen
  • retourneren in alle Grapedistrict winkels
  • op werkdagen voor 15:00 uur besteld morgen in huis

8.5/10 - Harold Hamersma - 2014

"Zalm is er zo eentje die rode wijn niet schuwt. Vooral als-ie uit de bakpan of de oven komt. Met name Pinot Noir is dan de gedoodverfde favoriet. Werkt dat ook als zalm niet alleen op het bord komt? Voor Het Parool ben ik met mijn blindproefpanel op zoek geweest naar de lekkerste wijn bij zalmfilet in prosciutto met kruidige linzen. En ja hoor: rood. En Pinot Noir. Al noemen ze die in Duitsland Spätburgunder. Panellid, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer en wijnliefhebber Gerdi Verbeet liet destijds over de 2011-oogst aantekenen: 'Buitengewoon spannend. Zo'n rode wijn bij zalm. En wat sluiten die kruidigheid en de volheid daarvan ook verrassend goed aan bij de linzen. In één woord: heerlijk.' En Niek Beute, sommelier, schreef: 'Lekker tegendraads. Vertelt niet wat je wilt horen. Deze ruwe bolster stemt zich af op de linzen en het vet van de zalm maakt de wijn vriendelijker.' En 2014 (lichter en frisser) zwemt wat mij betreft evenmin tegen de stroom in. Of is dat bij zalm nu juist wel weer de bedoeling? Grapedistrict afficheert 'm met 'Message in a bottle'. We zullen eens gaan kijken wat we aantreffen als de fles leeg is.' "

Producteigenschappen

Druif Spätburgunder
Jaar 2014
Afkomst Rheinhessen, Duitsland
Smaakt naar kersen, kruiden
Lekker bij salade met eendenborst

8.5/10 - Harold Hamersma - 2014

"Zalm is er zo eentje die rode wijn niet schuwt. Vooral als-ie uit de bakpan of de oven komt. Met name Pinot Noir is dan de gedoodverfde favoriet. Werkt dat ook als zalm niet alleen op het bord komt? Voor Het Parool ben ik met mijn blindproefpanel op zoek geweest naar de lekkerste wijn bij zalmfilet in prosciutto met kruidige linzen. En ja hoor: rood. En Pinot Noir. Al noemen ze die in Duitsland Spätburgunder. Panellid, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer en wijnliefhebber Gerdi Verbeet liet destijds over de 2011-oogst aantekenen: 'Buitengewoon spannend. Zo'n rode wijn bij zalm. En wat sluiten die kruidigheid en de volheid daarvan ook verrassend goed aan bij de linzen. In één woord: heerlijk.' En Niek Beute, sommelier, schreef: 'Lekker tegendraads. Vertelt niet wat je wilt horen. Deze ruwe bolster stemt zich af op de linzen en het vet van de zalm maakt de wijn vriendelijker.' En 2014 (lichter en frisser) zwemt wat mij betreft evenmin tegen de stroom in. Of is dat bij zalm nu juist wel weer de bedoeling? Grapedistrict afficheert 'm met 'Message in a bottle'. We zullen eens gaan kijken wat we aantreffen als de fles leeg is.' "

De streek

Duitslands meest uitgestrekte wijngebied Rheinhessen ligt in een kromming van de Rijn. Het is ingeklemd tussen andere wijnbouwgebieden: Rheingau in het noorden, Pfalz in het zuiden en Nahe in het westen. Sinds het begin van deze eeuw is er in het gebied veel veranderd. Jonge, talentvolle en hoogopgeleide wijnmakers zorgen voor een kleine revolutie. Zij maken nu de spannendste wijnen. Niet zoals van oudsher op de steile terrassen van de Rijnoevers, maar in het glooiende achterland. Daar ligt ook Pfeddersheim, het dorp waar de Pfannebeckers wijn maken. Ze dragen bij aan Rheinhessens titel van meest boeiende wijngebied van Duitsland.

De druiven

Pinot Noir wordt in Duitsland (Blauer)Spätburgunder genoemd. Het ras is beroemd geworden in de Franse Bourgogne maar verovert nu ook Duitsland. Zijn voorliefde voor een koel klimaat komt hier goed van pas. Onder wijnmakers en wijnliefhebbers bestaat veel discussie waar Pinot Noir aan moet voldoen. Ze zijn in ieder geval allemaal op zoek naar het betoverende parfum dat goede Pinots kenmerkt. De Spätburgunder van Pfannebecker is de variëteit in zijn puurste vorm: delicaat en met fris klein rood fruit. Harmonie en subtiliteit zijn hier de sleutelwoorden. De wijn is licht gekoeld het lekkerst en ideaal voor degene die geen zin heeft in witte wijn bij vis.

Het wijnhuis

Drie generaties, één familie: oprichter Wolfgang Pfannebecker, zijn zoon Holker en kleinzoon Max werken nog steeds samen op de in 1960 gekochte boerderij. Aanvankelijk verbouwden ze ook andere gewassen, maar toen Holker en zijn vrouw in 1979 de leiding overnamen, kwam het zwaartepunt op wijnbouw te liggen. Met Max kwam, sinds 2006, de grote sprong voorwaarts. Met zijn ervaring en nieuwe ideeën opgedaan als wijnbouwer in Bad Kreuznach ging het roer om. De best mogelijke wijn maken met respect voor de natuur werd het voornaamste doel. Sinds 2007 werken ze met gecertificeerde biologische landbouwmethoden. Tegelijkertijd is men overgegaan op handmatig plukken en selecteren van de druiven. Die nieuwe strategie zorgt oogst na oogst voor meer roem.

Reviews van anderen

Luc

Teun

Stefan

Ferdinand

Julia

Antonia

Nine de Vries

Ruud Doggen

 

Naomi

licht en kruidig pinot noir. Heerlijk

Kim

Fijne sappige spatburgunder (pinot noir). Het liefst koel ik hem licht en drink hem dan bij de borrel, met wat lichte hapjes.

Sybe

Begrijp het onderstaande commentaar 'wrang, zuur' helemaal niet, komt in het geheel niet met mijn ervaring overeen. Prima wijn, pinot noir met een fijne smaakrijke lichtheid die het zo aardig maakt de moderne Duitse rode wijn te onderzoeken. Misschien iets te licht voor vier sterren? Kwestie van smaak: mij bevalt hij in ieder geval beslist.

Melvin

Heerlijke Pinot Noir, die niet onder doet van zijn Franse broer. Jong, fruitig en licht van kleur. Fijne fruitige geuren. Perfect bij een romig kippenstoofgerecht met appelcider. Kortom, ideale wijn om open te trekken voor gasten en je 'uit te sloven' bij een diner.

Jet465

Gelukkig (nog) niet gelezen wat er over de 2013 werd gezegd in de reviews en een fles geschonken bij (jawel!) kaasfondue. Geen voor de hand liggende combi, maar wel zeer geslaagd, mede door de charcuterie waarvan ik de fondue altijd vergezeld laat gaan. Van zurigheid heb ik overigens niks gemerkt, misschien hadden Hugo en Theo een verkeerde fles te pakken... Van mij krijgt ie nog steeds een overtuigende vier sterren!

Theo

Hugo heeft groot gelijk, de 2013 is van een zeer matige kwaliteit, maar waarom dan toch 4 sterren gegeven?
Op de prijsniveau is 1 ster eigenlijk al te veel.

Corinne

Hele smaakvolle, subtiele wijn die ook licht gekoeld gedronken kan worden in de zomer.

hugo

Koop de 2013 niet. Mensen. Ik ben een groot liefhebber van de wijnen van Pfannebecker. De Weisburgunder? Heerlijk. De rosé? Loepzuiver. De Spatburgunder 2011? Zalig. De Spatburgunder 2012? OK. Maar de 2013? Wrang. Zuur. Gewoon niet doen. En niet te doen. Stap evt. over op Saint Pourcent. Goed alternatief.

Maarten

Zeer soepele lichte Pinot Noir. IK ben zelf niet zo'n rode wijn drinker, maar deze wijn heeft mijn hart verovert.

Matthias

Subtle, balanced, elegant - an absolutely exquisite Spätburgunder, rich and smooth but not even remotely overpowering, surprisingly fresh and delicate.

Jeanine

Een hele fijne wijn! Perfect als je deze licht gekoeld serveert, bij gerechten met een redelijk aanwezige smaak. Wij hebben dit geserveerd bij (vegetarisch) gevulde pompoen uit de oven. Een werkelijk perfecte match!

Hank

Pinot Noir, German style? Kan de vergelijking met de betere Bourgognes meer dan uitstekend doorstaan. Ik ken dure Cote de Beaune's die hiervoor onderdoen. Heerlijke Pinot Noir, licht gekoeld vol en fris!

MCLung

Favoriete wijn. Licht gekoeld heerlijk. Typische burgunder zoals gewend.

Jeroen

Onwijs lekkere licht gekoelde verrassing. Geprobeerd met de laatste proeverij en direct mee naar huis genomen

Dennis

Absolute verrassing, laat je niet misleiden door het saaie etiket, want de smaak is verre van saai.

a.

ik ben groot pinot noir liefhebber. meestal uit de bourgogne. dit is zeker anders, maar absoluut pinot noir. en een geweldige prijs-kwaliteit. goed gedaan

Melanie [buuf]

Tikkeltje gekoeld is dit iets waar je me wakker voor kunt maken. Heeft iets vols en romigs zonder dat je een hele zware wijn moet verteren. Ik ben verkocht (en dat voor iemand die geen Duitse wijnen wilde drinken; er komt heel wat moois vandaan, blijkt zo onderhand). Is aan de prijs, dus niet een wekelijks drankje.

JohnJ

Ken je het gevoel dat de wijn die je drinkt niet dezelfde kwaliteit heeft thuis...? Deze fijne Pinot Noir belooft het omgekeerde. Goed gekoeld in het glas en met lekkere hapjes op tafel en je waant jezelf weer snel in dat bijzondere moment!

Marjan

Heerlijk en in balans. Wel een beetje duur.

Alexandra

Wat een te gekke wijn...dit had ik helemaal niet verwacht van een duitser maar in 1 woord top. Ideaal bij eend...ik haal er snel nog een paar van de week

yolanda ledoux

Loepzuivere Duitse wijn vol met smaak en heerlijke geur. Jammer dat de prijs niet onder een tientje kan blijven. Vandaar de 4 sterren. De smaak is 5 sterren waard.
MEER REVIEWS BEKIJKEN

Plaats een review

Je moet ingelogd zijn om een review te kunnen plaatsen.

Download de Grapedistrict App
Downloaden van App Store
Wachtwoord vergeten

Voer je e-mailadres in om je wachtwoord aan te passen

Laden...

Contactformulier

Contactgegevens