
Charles Benard
Het maken van goede natuurchampagne zonder de toevoeging van sulfiet is een kunst. Het succes van de familie Bénard zit ‘m in de spierwitte ondergrond van kalk er mergel, die nog met paard en ploeg bewerkt wordt. Deze ondergrond zorgt voor gezonde wijnranken en druiven die barsten van de mineraliteit.

Charles Benard
Het maken van goede natuurchampagne zonder de toevoeging van sulfiet is een kunst. Het succes van de familie Bénard zit ‘m in de spierwitte ondergrond van kalk er mergel, die nog met paard en ploeg bewerkt wordt. Deze ondergrond zorgt voor gezonde wijnranken en druiven die barsten van de mineraliteit.
Wijnboer aan het woord
"Ik gebruik alleen bestrijdingsmiddelen van natuurlijke aard, selecteer inheemse gistcellen voor de vergisting, ploeg nog ouderwets met paarden en reduceer het gebruik van sulfiet – wanneer mogelijk wordt het gebruik van sulfiet zelfs helemaal vermeden. Ik maak verschillende natuurcuvées van zes verschillende terroirs - waar deze assemblage van meunier, pinot noir en chardonnay er één van is. Deze champagne rijpt 4 jaar in onze uit krijt gegraven kelder en krijgt een minimale dosage (2 g/l) mee."
Wijnboer aan het woord
"In 2006 begon ik met PS Garcia. Na voor grotere wijnhuizen te hebben gewerkt maakte ik met trots mijn eerste onafhankelijke wijn. Ondertussen ben ik twee invloedrijke kleine producentenbewegingen gestart: MOVI (Movement of Independent Vintners) en VIGNO (Vignadores de Carignan). VIGNO is in het leven geroepen om de de Carignandruif op de kaart te zetten. Alle leden maken een carignan die kenmerkend is voor het Chileense Maule terroir. In deze vallei zijn de oude carignanstokken diep geworteld en geven ze lage opbrengsten met geconcentreerd dieprood fruit, veel kleur, mooie tanninestructuur en een krachtige zuurgraad, wat de rijping op de fles vele jaren goed zal doen.”