Wijnspijs hulp
Misschien heb je al een heel kerstmenu samengesteld of heb je juist nog inspiratie nodig? Wij geven niet alleen tips voor eten, maar natuurlijk ook voor wijn! De lekkerste wijnspijs combinaties. Zo wordt jouw kerstdiner nóg lekkerder. Klik hieronder voor tips per categorie!
Aperitief Vis Vlees Groenten Dessert Specifieke vraag?
Wijnspijs hulp
Misschien heb je al een heel kerstmenu samengesteld of heb je juist nog inspiratie nodig? Wij geven niet alleen tips voor eten, maar natuurlijk ook voor wijn! De lekkerste wijnspijs combinaties. Zo wordt jouw kerstdiner nóg lekkerder. Klik hieronder voor tips per categorie!
Aperitief Vis Vlees
Groenten Dessert
Specifieke vraag?
Aperitief
De avond is natuurlijk pas echt begonnen als het aperitief is ingeschonken. Daarom hebben wij onze favorieten op een rij gezet. Bubbels zorgen voor een extra feestelijke stemming, maar ook een frisse witte wijn kan een mooie opening van je avond zijn!
Aperitief
De avond is natuurlijk pas echt begonnen als het aperitief is ingeschonken. Daarom hebben wij onze favorieten op een rij gezet. Bubbels zorgen voor een extra feestelijke stemming, maar ook een frisse witte wijn kan een mooie opening van je avond zijn!
Top 4 aperitief wijnen
Vis
Bij het kiezen van de juiste wijn bij vis zijn er drie dingen om rekening mee te houden. Allereerst moet je bepalen of het een vette of magere vis is. Bij vettere vis hoort een wijn met een rondere textuur. Daarna bepaal je de plaatsing in het menu. Serveer je de vis als voor of tussengerecht, ga dan voor wit. Wanneer je de vis als hoofdgerecht serveert, kan daar prima rood bij worden gedronken. Als laatst de bereiding; grillen levert meer smaak op dan bakken, dat dan weer meer smaak geeft dan stomen. Houd hier dus ook rekening mee met je keuze in wijn.
Vis
Bij het kiezen van de juiste wijn bij vis zijn er drie dingen om rekening mee te houden. Allereerst moet je bepalen of het een vette of magere vis is. Bij vettere vis hoort een wijn met een rondere textuur. Daarna bepaal je de plaatsing in het menu. Serveer je de vis als voor of tussengerecht, ga dan voor wit. Wanneer je de vis als hoofdgerecht serveert, kan daar prima rood bij worden gedronken. Als laatst de bereiding; grillen levert meer smaak op dan bakken, dat dan weer meer smaak geeft dan stomen. Houd hier dus ook rekening mee met je keuze in wijn.
Top 4 bij gegrilde vis
Top 4 bij rauwe vis
Top 4 bij schaal- en schelpdieren
Top 4 bij gebakken vis
Vlees
Het moment om uit te pakken met een mooie fles rode wijn. Het is trouwens wel een misverstand dat er een heel stevige fles rood nodig is bij een mooi stuk vlees. Vooral varkensvlees en kalfsvlees vragen juist om een lichte rode wijn. Een mooi braadstuk vraagt om een iets vollere wijn. Alleen stoofvlees vraagt om echt stevige wijn. Vergeet bij je keuze niet om rekening te houden met de saus. Wanneer de saus meer zuren heeft, moeten die ook terug komen in de wijn.
Vlees
Het moment om uit te pakken met een mooie fles rode wijn. Het is trouwens wel een misverstand dat er een heel stevige fles rood nodig is bij een mooi stuk vlees. Vooral varkensvlees en kalfsvlees vragen juist om een lichte rode wijn. Een mooi braadstuk vraagt om een iets vollere wijn. Alleen stoofvlees vraagt om echt stevige wijn. Vergeet bij je keuze niet om rekening te houden met de saus. Wanneer de saus meer zuren heeft, moeten die ook terug komen in de wijn.
Top 4 bij braadstuk
Top 4 bij varkensvlees
Top 4 bij stoofvlees
Top 4 bij gevogelte
Groenten
Groenten zijn misschien wel de interessantste categorie om wijn mee te combineren. Groene groenten zoals bonen of groene asperges gaan over het algemeen goed met frisse witte wijnen. Koolsoorten, knolsoorten en paddestoelen dan weer met lichte rode wijnen. Houd bij groentes altijd rekening met je menu opbouw en bereiding. Zo vraagt bijvoorbeeld een waldorfsalade om heel andere wijn dan diezelfde knol als ‘ie geroosterd wordt.
Groenten
Groenten zijn misschien wel de interessantste categorie om wijn mee te combineren. Groene groenten zoals bonen of groene asperges gaan over het algemeen goed met frisse witte wijnen. Koolsoorten, knolsoorten en paddestoelen dan weer met lichte rode wijnen. Houd bij groentes altijd rekening met je menu opbouw en bereiding. Zo vraagt bijvoorbeeld een waldorfsalade om heel andere wijn dan diezelfde knol als ‘ie geroosterd wordt.