Witte wijn

Witte wijn is er in alle soorten en smaken. Van fris licht tot fruitig wit en alles wat er tussenin zit. Allemaal gemaakt door kleine wijnboeren: mét liefde en met aandacht voor smaak. Welke wijn je ook kiest, je zit altijd goed.

Witte wijn

Witte wijn is er in alle soorten en smaken. Van fris licht tot fruitig wit en alles wat er tussenin zit. Allemaal gemaakt door kleine wijnboeren: mét liefde en met aandacht voor smaak. Welke wijn je ook kiest, je zit altijd goed.
  • Rich
  • Bio
Incl. video
€ 8,99
op voorraad
  • Mellow
  • 9
  • Bio
Incl. video
€ 15,99
op voorraad
€ 13,99
op voorraad
€ 10,99
op voorraad
€ 8,99
€ 7,99
op voorraad
  • Rich
  • 91
  • Bio
Incl. video
€ 14,79
op voorraad
  • Easy
  • Bio
€ 10,69
op voorraad
€ 7,89
€ 6,49
op voorraad
€ 75,44
€ 72,44
op voorraad
€ 12,59
op voorraad
€ 9,99
op voorraad
  • Rich
  • Bio
Incl. video
Novus Optimum
Peloponnesos, Griekenland
€ 19,99
op voorraad
€ 9,99
op voorraad
  • Mellow
  • 95
€ 14,49
op voorraad
€ 18,99
op voorraad
  • Easy
Limited
€ 7,99
€ 6,39
op voorraad
€ 17,99
2 op voorraad
€ 8,49
op voorraad
  • Natuurwijn
  • Bio
€ 9,49
op voorraad
  • Natuurwijn
  • 8,5
  • Bio
€ 19,99
op voorraad
  • Natuurwijn
  • 9
  • Bio
Incl. video
€ 16,69
op voorraad
  • Natuurwijn
  • Bio
€ 14,99
op voorraad
  • Mellow
€ 7,99
op voorraad
  • Mellow
  • 9
  • 91
€ 25,99
op voorraad

Veelgestelde vragen over witte wijn

Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons een mailtje!

Witte wijn is een drank gemaakt van vergist druivensap. Veel mensen denken dat witte wijn alleen van witte druiven gemaakt kan worden, maar dat is niet het geval. Ook van blauwe druiven kan je witte wijn maken. Dit komt omdat de druiven meteen geperst worden en het sap van de schillen en pitten wordt gescheiden. Zo komen er geen kleurstoffen in het sap en houdt de wijn zijn ‘witte’ kleur. De meeste witte wijnen worden echter wel van witte druiven gemaakt, omdat deze druiven beter geschikt zijn voor de smaken die de wijnmakers in hun wijn willen krijgen.
De basis van witte wijn is altijd hetzelfde. Nadat de druiven geplukt zijn, worden ze geperst. De schillen en pitten worden meteen verwijderd van het sap. Zo komen er geen kleurstoffen en tannines in witte wijn. De most (het sap zonder schillen en pitten) wordt dan waar nodig gecorrigeerd door suiker of zuur toe te voegen of juist te ontzuren. Hierna kan de alcoholische gisting van start gaan. Als alle suikers vergisten tot alcohol is er sprake van een droge witte wijn, maar je kan er ook voor kiezen om de vergisting eerder te stoppen (d.m.v. bijvoorbeeld verkoeling van de tank) om een zoete witte wijn te maken. In principe heb je na de vergisting witte wijn, maar je kan er ook voor kiezen om deze nog te laten rijpen op rvs-tanks of houten vaten, de wijn te blenden met andere wijnen en/of de wijn te klaren en filteren voordat je de wijn gaat bottelen. Na het bottelen is de wijn helemaal klaar voor transport naar de winkels!
De smaak van witte wijn kan enorm verschillen. Is het een zoete of een droge witte wijn? Van welke druif wordt het gemaakt? Worden er houten vaten of rvs-tanks gebruikt voor de rijping? Genoeg vragen voor wijnboeren om tot hun perfecte witte wijn te komen. Wij hebben ervoor gekozen om de smaken van witte wijn in te delen in groepen. Easy: Fris wit, tonen van citrus, witte bloemen, mineraal of ziltig. Hier vallen witte druiven van bijvoorbeeld sauvignon blanc en pinot blanc. Mellow: fruitig, zachter in de zuren en vaak tonen van perzik of peer fruit. Denk hierbij aan een pinot grigio of chardonnay zonder hout. Rich: volle witte wijnen, vaak met iets aan houtlagering of erg uitgesproken smaken zoals lychee, bloemen (parfum).
Witte wijn komt in allerlei soorten en maten. Van droog tot zoet, Frankrijk tot Australië, grüner veltliner tot chardonnay. Het druivenras en waar het vandaan komt heeft allebei invloed om de uiteindelijke witte wijn die ervan gemaakt wordt. Een chardonnay uit de Bourgogne kan heel anders smaken dan een chardonnay uit California. Zelfs binnen de Bourgogne heb je veel verschillende smaken en stijlen. Het is daarnaast ook mogelijk om van blauwe druivenrassen een witte wijn te maken. Om het makkelijker te maken, hebben wij de wijnen ingedeeld in smaakprofielen zodat de juiste wijn voor iedereen te vinden is.
De populairste witte druif is de chardonnay druif. Deze druif kan heel goed in verschillende klimaten groeien en heeft overal op de wereld wel zijn plek gevonden. Door zijn veelzijdigheid worden er allerlei stijlen witte wijn van gemaakt. Naast de chardonnay druif zijn ook pinot grigio en sauvignon blanc populair voor het maken van witte wijn. De wijnen van deze druiven zijn wat frisser en fruitiger, waardoor ze het erg goed doen op het terras.
De meeste witte wijnen worden gemaakt om binnen een jaar te drinken. Dan zijn ze op het lekkerst, maar er zijn zeker uitzonderingen en het ligt echt aan de wijn. Sommige rieslings en chardonnays kunnen wel 20 jaar ouderen. Eén van de belangrijkste factoren in het ouderen van witte wijn is dat de wijn genoeg zuren bevat. Door het bewaren zullen de zuren en fruittonen in witte wijn afnemen en ontstaan er meer tertiaire tonen. Dit zijn tonen als noten, gedroogd fruit en kruiden zoals nootmuskaat. Hierdoor zijn de riesling, chenin blanc en chardonnay druif uiterst geschikt om langer te bewaren.