Rode wijn

Ons assortiment rode wijn is ingedeeld op smaak. Of je nu op zoek bent naar een zachte lichte rode wijn of juist een diepe stevige rode wijn, bij ons vind je de lekkerste rode wijnen voor elke gelegenheid.

Rode wijn

Ons assortiment rode wijn is ingedeeld op smaak. Of je nu op zoek bent naar een zachte lichte rode wijn of juist een diepe stevige rode wijn, bij ons vind je de lekkerste rode wijnen voor elke gelegenheid.
95 resultaten
€ 15,39
op voorraad
  • Blush
  • 8,5
  • Bio
Incl. video
€ 14,99
op voorraad
€ 10,99
op voorraad
€ 80,14
€ 77,99
op voorraad
  • Deep
Incl. video
€ 17,99
op voorraad
  • Deep
  • Bio
Incl. video
€ 16,69
op voorraad
  • Smooth
  • Bio
€ 19,99
op voorraad
  • Blush
€ 8,79
op voorraad
€ 8,99
op voorraad
  • Natuurwijn
  • 94
  • Bio
Aphros Vinhao
Vinho verde, Portugal
€ 17,69
op voorraad
  • Deep
  • 95
  • Bio
Incl. video
€ 11,49
op voorraad
  • Smooth
€ 8,29
op voorraad
  • Deep
  • 9
  • Bio
€ 13,49
op voorraad
  • Smooth
Incl. video
Novus Altitude Red
Peloponnesos, Griekenland
€ 11,99
op voorraad
€ 13,79
op voorraad
  • Smooth
  • 89
La Vierge The Affair Pinot Noir
Hemel-en-aardevallei, Zuid-afrika
€ 20,49
op voorraad
€ 10,39
19 op voorraad
€ 17,69
op voorraad
  • Blush
  • 91
Incl. video
€ 16,29
op voorraad
  • Smooth
  • 90
Terre des 2 Sources Caprices
Languedoc, Languedoc-roussillon, Frankrijk
€ 19,79
op voorraad
  • Smooth
  • 95
Incl. video
€ 24,99
op voorraad
  • Natuurwijn
  • 90
  • Bio
€ 21,99
3 op voorraad
  • Smooth
  • 9
Incl. video
€ 12,99
op voorraad
€ 10,39
op voorraad

Veelgestelde vragen over rode wijn

Staat je vraag er niet tussen? Stuur ons een mailtje!

Het korte antwoord? Blauwe druivensap dat is vergist. Om het iets meer uitleg te geven; de schillen en pitten worden bij het sap gehouden tijdens de vergisting om kleurstoffen en tannines af te geven. Hoe langer je deze bij het sap houdt, hoe voller van kleur en zwaarder in de tannines de rode wijn wordt. Als je maar heel kort de schillen en pitten in het sap laat, krijg je een rosé, maar te lang en je hebt een hele stroeve bak door de tannines.
Rode wijnen worden bijna hetzelfde gemaakt als witte wijn. Het verschil zit in de eerste stap na het plukken. Bij rode wijn worden de druiven ontsteelt en gekneusd waarna de vergisting van start gaat. De schillen en pitten zitten nog bij het sap tijdens de vergisting, zodat deze kleurstoffen en tannines kunnen afgeven. Na de vergisting worden de druiven geperst en worden de schillen en pitten verwijderd van de rode wijn. De wijnboer maakt dan de keuze of hij de wijn wil laten liggen op houten vaten, RVS en of hij de wijn wil blenden. Nog even klaren en filteren en dan gaat de botteling van start.
Kies je voor een pinot noir of een cabernet sauvignon? De smaak verschilt enorm. Om het extra moeilijk te maken, heeft alles bij wijn invloed op de smaak. Een warm gebied geeft vollere, rijpere wijnen dan een koel gebied. Wij proberen dit iets te versimpelen door gebruik te maken van onze smaakprofielen. Voor rood hebben wij de wijnen ingedeeld in drie categorieën. Blush: de lichte rode wijnen die goed gekoeld gedronken kunnen worden, lager zijn in tannines en heerlijk voor de zomerse avond. Smooth: medium body met sappig fruit als kersen en soms de nodige kruidigheid. Deep: vol, stevig rood met wat zwaardere tannines, donker fruit en volle, warme specerijen.
Je kan een heel boek schrijven over de verschillende soorten rode wijn. Elke wijnmaker maakt een unieke wijn, of ze nou hetzelfde druivenras gebruiken of uit dezelfde streek komen, alle wijnen zijn anders. Elke keuze die de wijnboer maakt heeft invloed op de uiteindelijke smaak. Wanneer ga je oogsten? Hoe lang laat je de wijn liggen? Worden er houtenvaten gebruikt? En welk hout gebruik je dan. Bij Grapedistrict houden wij ervan om op zoek te gaan naar familiebedrijven die echt hun eigen draai geven aan de wijnen. Een wijnboer in Oostenrijk die een volle rode wijn maakt? Leuk! In de Elzas een lichte ‘rode’ wijn maken met witte druiven erdoorheen? Nog veel interessanter!
Als we kijken naar de bekendste druivenrassen voor rode wijn, komen we uit bij de merlot en cabernet sauvignon. Deze blauwe druiven hebben al jarenlang populariteit verzameld met de top Bordeauxwijnen en de wat gemakkelijkere varianten die buiten Europa worden gemaakt. Ondanks dat de merlot en cabernet sauvignon de bekendste druivenrassen zijn, zou het mij niet verbazen als primitivo tegenwoordig in Nederland als de populairste rode wijn wordt benoemd. De primitivo is een zwoele, volle wijn uit Puglia waar (bijna) iedereen van houdt.
Rode wijnen kan je makkelijker lang bewaren dan witte wijnen. Ondanks dat meeste wijnen gemaakt worden om binnen een jaar te drinken kunnen rode wijnen vaker nog even worden weggelegd. Zeker volle rode wijnen met genoeg tannine en zuren kunnen nog wel een jaartje extra liggen. Tannine en zuren verzachten allebei hoe ouder de wijn wordt. Rode wijnen waar allebei in goede maten aanwezig zijn, kunnen dan ook beter even weg gelegd worden. Denk hierbij aan een nebbiolo (druif van Barolo), cabernet sauvignon of sangiovese.