99
resultaten
Dos Por Tres Verdejo Sobre Lias
Rueda, Spanje
Chateau de Cranne Black Malbec
Bordeaux, Frankrijk
Caos Organic Sauvignon Blanc
La mancha, Spanje
Marof Goričko Noir
Prekmurje, Slovenië
Pfannebecker Riesling
Rheinhessen, Duitsland
Aphros Vinhao
Vinho verde, Portugal
Ju De Vie Rouge
Rhone, Frankrijk
Sadi Malot Champagne Grand Cru Les 2 Cepages
Champagne, Frankrijk
Case Paolin Manzoni Bianco
Veneto, Italië
Bodega Encima El Mago Mencia
Bierzo, Spanje
Basile Cartacanta Sangiovese
Toscane, Italië
Fabrizio Vella Bianco
Sicilië, Italië
Cava Nit Del Foc Organic Brut
Valencia, Spanje
Masot Prosecco Spumante
Prosecco, Italië
I Pentri l'Amore delle Api
Campania, Italië
Biologische wijn is eigenlijk gewoon wijn. Het enige verschil is dat het op biologische wijze verbouwd wordt. Wat dat precies betekent, hangt er vanaf wel keurmerk de wijnboeren hebben. De bekendste is het EU-biologisch keurmerk, maar verschillende landen hebben hun eigen biologische keurmerk. Bij het EU-biologisch keurmerk mag je geen chemische bestrijdingsmiddelen en stikstofkunstmest gebruiken. Duurzame wijnbouw wordt soms als synoniem gebruikt voor biologisch, maar dat klopt niet. Een wijn kan duurzaam zijn zonder dat er biologische gewerkt wordt. Om het simpel uit te leggen, kun je zeggen dat duurzaam werken rekening houden is met de natuur. Zo probeer je zo min mogelijk pesticiden te gebruiken (maar je mag ze wel gebruiken), je CO2 uitstoot te verkleinen en de biodiversiteit te vergroten.
Het hangt ervan af aan welk keurmerk je vastzit. Bij het EU-biologisch keurmerk mag je geen chemische bestrijdingsmiddelen en stikstofkunstmest gebruiken, maar er zijn geen specifieke eisen over energiegebruik. In Zuid-Afrika heb je het integrity and Sustainability Certified keurmerk. Dit keurmerk geeft richtlijnen over biodiversiteit, bodemkwaliteit en geïntegreerde plaagbestrijding en garandeert dat de druivensoort, land van herkomst en oogst aangegeven op het etiket kloppen. Bijna elk land heeft wel zijn eigen keurmerk over biologisch of duurzame wijnbouw en allemaal met net andere regels.
Wijnen zonder sulfieten bestaan niet. Sulfiet ontstaat op natuurlijke wijze tijdens de vergisting. Meeste wijnboeren voegen nog wel wat extra sulfiet toe aan hun wijn om deze stabieler te houden. Zo kan de wijn bijvoorbeeld niet meer spontaan verder gaan vergisten of de appelzuren per ongeluk omzetten naar melkzuren. Je mag per type wijn (witte, rode, zoet, etc.) een maximale hoeveelheid sulfieten toevoegen. De meeste wijnboeren kiezen er echter voor om veel minder dan het maximale toe te voegen.
Duurzaamheid is de eerste stap in wijn maken met oog op natuur. Hier zijn niet veel regels van toepassing, maar er wordt gelet op wat er wordt gebruikt tijdens het wijn maken. Biologisch gaat een stapje verder door helemaal geen chemische bestrijdingsmiddelen toe te staan (we gaan even van het EU-keurmerk uit) en ook stikstofkunstmest mag niet worden gebruikt. Biodynamisch (vaak aangegeven met het Demeter keurmerk) doet er nog een schepje bovenop met naast de biologische regels ook bezig te zijn met veel biodiversiteit in de wijngaarden aanbrengen, groene stroom te gebruiken en natuurlijke vijanden voor plaagbestrijding te introduceren. Natuurwijn probeert de natuur zo veel mogelijk zijn gang te laten gaan. Ze werken dus bijna altijd biodynamisch, plukken met de hand en ook in de kelder grijpen ze zo min mogelijk in. Zo gebruiken ze inheemse gistcellen (gistcellen worden vaak ingekocht), voegen ze weinig tot geen sulfiet toe en laten ze eigenlijk de wijn gewoon zijn eigen ding doen. Ook het klaren gebeurt met natuurlijke producten en vaak wordt de wijn niet of amper gefilterd. Zo hou je een wijn over die zo natuurlijk mogelijk is.
Voor elk keurmerk moet je betalen. Dit komt omdat er mensen zijn die controleren of de wijn voldoet aan het keurmerk en dat kost natuurlijk geld. Je kan dus op biologische wijze een wijn maken, maar ervoor kiezen om niet een keurmerk te betalen. Is het dan officieel een biologische wijn? Je zou zeggen van wel, maar er zit natuurlijk geen controle op. Dit maakt het een stuk moeilijker om aan te tonen dat je daadwerkelijk een biologische wijn maakt. Voor iedere wijnboer dus een eigen keuze!