Cava Nit Del Foc Organic Brut
Valencia, Spanje
Sadi Malot Champagne Grand Cru Les 2 Cepages
Champagne, Frankrijk
Masot Prosecco Spumante
Prosecco, Italië
Riva dei Frati Prosecco Frizzante Spago
Prosecco, Italië
Cava Nit Del Foc Organic Brut Rosé
Valencia, Spanje
Vega Caliza Frizzante
Tierra de castilla, Spanje
Alta Alella Bruant
Alella, Spanje
Domaine De La Rouletiere Vouvray Brut
Loire, Frankrijk
Champagne Drémont-Marroy le Triau
Champagne, Frankrijk
Champagne André Chemin Brut Tradition
Champagne, Frankrijk
Kobal Bajta Pet Nat Rosé
Stajerska, Slovenië
Blankenhorn Crémant Baden
Baden, Duitsland
Jean Dumangin Champagne Blanc De Blancs
Champagne, Frankrijk
Buchmayer Pet Nat Sauvignon Blanc
Weinviertel, Oostenrijk
Bekijk
uitverkocht
Domein de Wijngaardsberg Blanc de Blancs
Limburg, Nederland
Bekijk
uitverkocht
Case Paolin Col Fondo Prosecco
Veneto, Italië
Bekijk
uitverkocht
Alle wijnen met koolzuurgas vallen onder de categorie bubbels. De bekende varianten zijn champagne, prosecco en cava, maar er zijn er nog veel meer. Waarschijnlijk zijn bubbels ooit per ongeluk ontdekt. Iemand deed wijn in een fles waarvan ze dachten dat deze klaar was met vergisten. Dat bleek niet het geval. Door de resterende gistcellen en suikers is de wijn verder gaan fermenteren. Daardoor kon het koolzuurgas nergens meer heen, dus bleef het in de wijn. Door de druk zal de fles waarschijnlijk uit elkaar zijn gespat. Vandaar dat bubbels nu in flessen van dikker glas zitten en afgesloten worden met een muselet.
Mousserende wijn begint altijd als een stille wijn. Nadat de stille wijn is gemaakt zijn er 3 methodes om bubbels in de wijn te brengen. De bekendste is de méthode traditionnelle. Bij deze methode is er een 2e vergisting op fles. Door de afgesloten fles kan het koolzuurgas die vrijkomt tijdens de vergisting nergens heen en blijft dus in de wijn zitten. Bij de méthode Charmat gebruiken de wijnboeren een afgesloten tank in plaats van een fles. De bubbels zijn dan iets groffer dan op fles en de wijn verliest ook wat sneller zijn bubbel na openen. Je kan ook koolzuurgas inspuiten in de wijn. Het inspuiten is wat er ook bij frisdrank gebeurt en geeft nog een groffere en heftigere bubbel, maar deze verdwijnt wel heel snel als je de fles hebt geopend.
Over de hele wereld worden bubbels gemaakt. Er zijn dus ook ontzettend veel verschillende soorten. Het grootste verschil zit hem in de druivenrassen en welke methode ze gebruiken. Sekt wordt net als Champagne op fles vergist voor de tweede keer. Ook de tankmethode (charmat-methode) wordt veel gebruikt en in sommige gevallen worden de bubbels zelfs er gewoon ingespoten zoals bij frisdrank. Ook zit er nog een verschil tussen hoeveel druk er in de bubbels zit. Frizzante is een bubbel met een lagere bar (1-3 bar) dan spumante (3-6 bar). Meeste mensen zijn bekend met de mousserende wijnen van 3-6 bar, hier vallen ook Champagne en Cava's onder.
Champagne is een beschermde herkomstbenaming. Dit betekent dat de wijnboeren zich aan bepaalde regels moeten houden en dat de wijn uit de streek Champagne moet komen. Champagne wordt altijd gemaakt op de traditionele manier. Cava wordt ook op de traditionele manier gemaakt, maar komt uit Spanje en er worden andere druivenrassen gebruikt dan Champagne. Prosecco komt uit Italië (uit de Veneto) en mag naast de traditionele methode ook de Charmat methode (2e vergisting in tank) gebruiken. Naast de bekende 3 zijn er nog veel meer soorten bubbels. Veel gebruiken de traditionele methode, maar ook de charmat methode wordt regelmatig gebruikt.
Hoe lang je bubbels kunt bewaren, hangt enorm van de bubbel af. Over het algemeen is het zo dat als de bubbels gemaakt worden van een blend van verschillende jaargangen ze minder lang bewaard kunnen worden dan bubbels uit één jaar. Meeste bubbels worden net als andere wijnen gemaakt om binnen een jaar te drinken. Zeker uit Champagne zijn er zeker wel bubbels die veel langer kunnen liggen, soms tot wel 20 jaar. Dit zijn vaak de bubbels die van één jaargang gemaakt worden en dan ook nog eens een heel goed jaar. Hoeveel je de bubbel hebt laten rijpen, speelt ook mee met hoe lang deze bewaard kan worden. Meer hout en langere ligging op de fles maken het makkelijker om een fles lang te bewaren.