• Easy
  • 9

Lepenioti Assyrtiko

Boeotië, Griekenland
Assyrtiko, Savatiano
Derde generatie wijnmaker Spyros maakt een frisse en complexe wijn door de typische Griekse druiven Savatiano en Assyrtiko te combineren. De Grieken drinken zijn wijn maar al te graag, maar nu voor het eerst ook buiten Griekenland te proeven.

€ 12,59

op voorraad
Productnummer: EA625X

Lepenioti Assyrtiko

€ 12,59

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Op werkdagen voor 17u besteld, dezelfde dag verzonden
  • Gratis retourneren in alle winkels
  • Niet tevreden, geld terug garantie
Over de wijnboer

“De liefde en het respect voor het maken van wijn brachten mijn opa ertoe om in 1945 een van de eerste wijnmakerijen in de regio Boeotië, in het dorpje Askri, op te richten. Inmiddels ben ik de derde generatie die aan het roer staat van ons familiehuis en zet ik mij in om het potentieel van de Griekse druivenrassen te laten zien”

Spyros lepeniotis

9-
9- De Grote Hamersma
Boeotië, Ligt in Midden-Griekenland en dankt zijn naam naar een stam die hier ooit doende was, de Boeoten. Onbekend is of de familie van wijnmaker Spyros Lepeniotis daar ook deel van uitmaakte. Wel weten we dat hij inmiddels de derde generatie is die daar met de lokale druiven doende is. Nu kenden we die assyrtiko al, da's een soort nationale held, maar die savatiano moesten we toch even opzoeken. In eerste instantie gaat dan direct het dennenshampoo alarm af: de druif wordt voornamelijk gemaakt voor de gevreesde retsina. Maar bij deze witte hebben we geen enkele aandrang om onder de douche te springen. We halen een glas en gaan drinken. Gul, fruitig, mineraal en lichtvoetig. Er is perzik, er is groene appel, er is gember, er is een wit pepertje en er is een buitengewoon kwieke en revitaliserende afdronk tot besluit. Hoppa!
Productinformatie
Wijnmaker Spyros Lepeniotis
Wijnhuis Lepenioti Winery
Druif assyrtiko, savatiano
Jaar 2022
Herkomst Boeotië, Griekenland
Oogst per HA 66 hl/ha
Wijnstokken 25 jaar oud
Ondergrond klei
Alcoholpercentage 12,5%
   
Wijnbouw conventioneel
   
Smaakprofiel easy (fris, licht wit)
Smaakt naar bloesem, citroen, groene appel, mineraal
Lekker bij feta salade, gegrilde groenten, schaaldieren, schelpdieren
Boeotië, Griekenland
Boeotië is niet alleen beroemd om zijn wijnen, maar ook om zijn rijke culturele erfgoed en historische bezienswaardigheden. Het oude Thebe, de beroemde stad uit de Griekse mythologie, was de hoofdstad van Boeotië en speelde een belangrijke rol in de oude Griekse geschiedenis.De Savatiano druif is hier het meest aangeplante druivenras. Hoewel dit ras eigenlijk vooral gebruikt werd in de beruchte Retsina wijnen, is het tegenwoordig bezig aan een heuse opmars. De frisse mineralen en structuur maken hem inmiddels erg populair. Door er een klein beetje assyrtiko aan toe te voegen krijgt de wijn meer complexiteit en diepgang.
Reviews van anderen
Hieronder vind je alle reviews over deze wijn. Als wij zeker weten dat een review gedaan is door een verfied buyer, dan laten wij deze als eerste zien en zwaarder meewegen in het gemiddelde cijfer.
0
Vaak samen gekocht
Probeer ook deze wijnen eens