

Wijnmaakster Catherine: “Ik werd ziek van mijn eigen bestrijdingsmiddelen”
Zonder enige ervaring, maar vastberaden om haar droom werkelijkheid te laten worden, begon Catherine le Goeuil haar eigen wijnbedrijf in de zuidelijke Rhône. Het begin was zeker niet makkelijk en na slecht advies van de grote wijnbedrijven in de Rhône ging het ook met haar gezondheid bergafwaarts. Uiteindelijk koos zij voor zichzelf, biologische wijn, de natuur en haar omgeving. Catherine wordt nu gezien als een pionier op haar vakgebied: de biologische wijnbouw.
Soms voelt ze zich wel eenzaam: “Veel van de grote wijnbedrijven gaan voor zekerheid en een constante kwantiteit. Ik richt mij volledig op het welzijn van mijn wijngaarden en de puurheid van de wijnen. Ik gebruik eigenlijk alleen maar een heel klein beetje sulfiet in de wijngaard en in de wijnkelder.”
Catherine werd in Congo geboren, als dochter van Franse ouders: “Mijn moeder kreeg zo veel heimwee, dat mijn ouders besloten terug te gaan naar hun geboortegrond. Ik was toen 2 jaar oud. Mijn moeder bloeide weer helemaal op en ze bracht mij de twee hoekstenen uit de Franse samenleving mee; koken en wijn.”
Daar bleef het niet bij: “Ik werd zo verliefd op de Franse keuken en de gastronomie, dat ik mij nog meer in wijn ging verdiepen. Zonder enige ervaring besloot ik van mijn passie mijn werk te maken. In 1993 kocht ik 6 hectare wijngaarden en had ik opeens mijn eigen wijnbedrijf.” Haar eerste oogst mislukte volledig: “Mijn avontuurlijke enthousiasme werd helaas het eerste jaar niet beloond. Ik schakelde de hulp in van mijn buren. Dit waren de grote wijnbedrijven die al decennia lang verzekerd waren van een goede oogst.” Alles voor de toekomst van haar bedrijf: “Mijn buren adviseerden mij om pesticiden en herbiciden te gebruiken tegen onkruid, ongewenste insecten en schimmels. Wat bleek, mijn tweede oogst was een succes!” Helaas was het succes van korte duur.
De omslag naar biologische wijn
Catherine merkte al snel dat haar gezondheid achteruit ging: “Ik was overgevoelig voor mijn eigen bestrijdingsmiddelen. Ik besloot gelijk te stoppen met sproeien en mij te verdiepen in biologische wijn. Mijn besluit om te investeren in organische alternatieven werd beloond. Mijn opbrengst per hectare was misschien wel minder, de kwaliteit van mijn wijn ging met sprongen vooruit, net als mijn gezondheid en energie.”
De verantwoorde wijnmaakster is dan ook stellig over de grote wijnbedrijven in haar regio: “De wijnwereld moet meer openheid geven. Ik gebruik alleen maar het sap van mijn druiven, inheemse gistsoorten, een klein beetje sulfiet en water om mijn tanks schoon te houden. Mijn wijn gaat ook ongefilterd de fles in. De consument heeft het recht om te weten wat de wijnmaker allemaal met de wijn doet. Gek genoeg zijn de producenten van andere voedingsmiddelen verplicht om op het etiket te vermelden, maar wijnmakers niet. Daarom vind ik het een goed idee om alle toevoegingen op het etiket te vermelden. Veel grote conventionele bedrijven zijn daar terughoudend in. Ze rommelen met van alles in de wijngaard en de wijnkelder, gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen, voegen extra suiker of zuur toe om fouten te verbloemen of filteren hun wijn met verschillende klaringsmiddelen.”
Zo denkt Catherine zelfs na over kleinste dingen die invloed kunnen hebben op een beter milieu: “Wij laten de vegetatie tussen de wijnranken gewoon groeien. Dat zorgt voor goede beluchting van de bodem en zorgt dat gewenste insecten hun weg naar mijn wijngaard vinden. Ook denk ik na over het gewicht van de flessen, zodat het vervoer minder belastend is voor het milieu.” Gelukkig worden wij als consument er steeds bewuster van wat wij allemaal in onze mond stoppen. Het gedachteloos produceren en consumeren lijkt steeds meer verleden tijd te worden. Catherine: “Ik ben misschien een creatief buitenbeentje, maar ik weet zeker dat andere bedrijven de noodzaak gaan inzien en mijn voorbeeld zullen volgen. De grote bedrijven moeten openheid van zaken geven en verantwoording afdragen aan zowel de natuur, hun omgeving en natuurlijk de wijndrinker”.
Wat staat er eigenlijk op je fles?
Er staat nooit een ingrediëntenlijst op het wijnetiket, maar wist je dat er zestig verschillende additieven aan wijn mogen worden toegevoegd. Dit kunnen fabrieksgisten zijn met geuren als cacao, rook of kersen, die voor kenmerkende reuk zorgen. Sommige wijnfabrieken gebruiken houtsnippers om ‘tonen van eikenhout’ in hun wijn te krijgen. Daarnaast wordt veel wijn gefilterd en geklaard om bezinksel te voorkomen. Dit gebeurt met vislijm, klei, melkeiwit of gelatineuze stoffen.
Verplicht op het etiket
Alcoholgehalte
Allergenen: of de wijn sulfiet, ei- en/of melkbestanddelen bevat
Inhoud van de fles
Naam van de bottelaar, producent, importeur of verkoper
Land van herkomst
Partijnummer
Bij een kwaliteitswijn: het gebied van herkomst
Allergenen: of de wijn sulfiet, ei- en/of melkbestanddelen bevat
Inhoud van de fles
Naam van de bottelaar, producent, importeur of verkoper
Land van herkomst
Partijnummer
Bij een kwaliteitswijn: het gebied van herkomst
Niet verplicht
Naam van wijn of wijnhuis
Oogstjaar
Extra kwaliteitsaanduidingen
Smaakaanduidingen
Druivenras
Eigenaar van het wijnhuis
Logo’s van sulfiet, zwangere buik, glasbak enzovoort
Additieven etc.
Oogstjaar
Extra kwaliteitsaanduidingen
Smaakaanduidingen
Druivenras
Eigenaar van het wijnhuis
Logo’s van sulfiet, zwangere buik, glasbak enzovoort
Additieven etc.
Wijnmaakster Catherine: “Ik werd ziek van mijn eigen bestrijdingsmiddelen”
Zonder enige ervaring, maar vastberaden om haar droom werkelijkheid te laten worden, begon Catherine le Goeuil haar eigen wijnbedrijf in de zuidelijke Rhône. Het begin was zeker niet makkelijk en na slecht advies van de grote wijnbedrijven in de Rhône ging het ook met haar gezondheid bergafwaarts. Uiteindelijk koos zij voor zichzelf, biologische wijn, de natuur en haar omgeving. Catherine wordt nu gezien als een pionier op haar vakgebied: de biologische wijnbouw.
Soms voelt ze zich wel eenzaam: “Veel van de grote wijnbedrijven gaan voor zekerheid en een constante kwantiteit. Ik richt mij volledig op het welzijn van mijn wijngaarden en de puurheid van de wijnen. Ik gebruik eigenlijk alleen maar een heel klein beetje sulfiet in de wijngaard en in de wijnkelder.”
Catherine werd in Congo geboren, als dochter van Franse ouders: “Mijn moeder kreeg zo veel heimwee, dat mijn ouders besloten terug te gaan naar hun geboortegrond. Ik was toen 2 jaar oud. Mijn moeder bloeide weer helemaal op en ze bracht mij de twee hoekstenen uit de Franse samenleving mee; koken en wijn.”
Daar bleef het niet bij: “Ik werd zo verliefd op de Franse keuken en de gastronomie, dat ik mij nog meer in wijn ging verdiepen. Zonder enige ervaring besloot ik van mijn passie mijn werk te maken. In 1993 kocht ik 6 hectare wijngaarden en had ik opeens mijn eigen wijnbedrijf.” Haar eerste oogst mislukte volledig: “Mijn avontuurlijke enthousiasme werd helaas het eerste jaar niet beloond. Ik schakelde de hulp in van mijn buren. Dit waren de grote wijnbedrijven die al decennia lang verzekerd waren van een goede oogst.” Alles voor de toekomst van haar bedrijf: “Mijn buren adviseerden mij om pesticiden en herbiciden te gebruiken tegen onkruid, ongewenste insecten en schimmels. Wat bleek, mijn tweede oogst was een succes!” Helaas was het succes van korte duur.
De omslag naar biologische wijn
Catherine merkte al snel dat haar gezondheid achteruit ging: “Ik was overgevoelig voor mijn eigen bestrijdingsmiddelen. Ik besloot gelijk te stoppen met sproeien en mij te verdiepen in biologische wijn. Mijn besluit om te investeren in organische alternatieven werd beloond. Mijn opbrengst per hectare was misschien wel minder, de kwaliteit van mijn wijn ging met sprongen vooruit, net als mijn gezondheid en energie.”
De verantwoorde wijnmaakster is dan ook stellig over de grote wijnbedrijven in haar regio: “De wijnwereld moet meer openheid geven. Ik gebruik alleen maar het sap van mijn druiven, inheemse gistsoorten, een klein beetje sulfiet en water om mijn tanks schoon te houden. Mijn wijn gaat ook ongefilterd de fles in. De consument heeft het recht om te weten wat de wijnmaker allemaal met de wijn doet. Gek genoeg zijn de producenten van andere voedingsmiddelen verplicht om op het etiket te vermelden, maar wijnmakers niet. Daarom vind ik het een goed idee om alle toevoegingen op het etiket te vermelden. Veel grote conventionele bedrijven zijn daar terughoudend in. Ze rommelen met van alles in de wijngaard en de wijnkelder, gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen, voegen extra suiker of zuur toe om fouten te verbloemen of filteren hun wijn met verschillende klaringsmiddelen.”
Zo denkt Catherine zelfs na over kleinste dingen die invloed kunnen hebben op een beter milieu: “Wij laten de vegetatie tussen de wijnranken gewoon groeien. Dat zorgt voor goede beluchting van de bodem en zorgt dat gewenste insecten hun weg naar mijn wijngaard vinden. Ook denk ik na over het gewicht van de flessen, zodat het vervoer minder belastend is voor het milieu.” Gelukkig worden wij als consument er steeds bewuster van wat wij allemaal in onze mond stoppen. Het gedachteloos produceren en consumeren lijkt steeds meer verleden tijd te worden. Catherine: “Ik ben misschien een creatief buitenbeentje, maar ik weet zeker dat andere bedrijven de noodzaak gaan inzien en mijn voorbeeld zullen volgen. De grote bedrijven moeten openheid van zaken geven en verantwoording afdragen aan zowel de natuur, hun omgeving en natuurlijk de wijndrinker”.
Wat staat er eigenlijk op je fles?
Er staat nooit een ingrediëntenlijst op het wijnetiket, maar wist je dat er zestig verschillende additieven aan wijn mogen worden toegevoegd. Dit kunnen fabrieksgisten zijn met geuren als cacao, rook of kersen, die voor kenmerkende reuk zorgen. Sommige wijnfabrieken gebruiken houtsnippers om ‘tonen van eikenhout’ in hun wijn te krijgen. Daarnaast wordt veel wijn gefilterd en geklaard om bezinksel te voorkomen. Dit gebeurt met vislijm, klei, melkeiwit of gelatineuze stoffen.
Verplicht op het etiket
Alcoholgehalte
Allergenen: of de wijn sulfiet, ei- en/of melkbestanddelen bevat
Inhoud van de fles
Naam van de bottelaar, producent, importeur of verkoper
Land van herkomst
Partijnummer
Bij een kwaliteitswijn: het gebied van herkomst
Allergenen: of de wijn sulfiet, ei- en/of melkbestanddelen bevat
Inhoud van de fles
Naam van de bottelaar, producent, importeur of verkoper
Land van herkomst
Partijnummer
Bij een kwaliteitswijn: het gebied van herkomst
Niet verplicht
Naam van wijn of wijnhuis
Oogstjaar
Extra kwaliteitsaanduidingen
Smaakaanduidingen
Druivenras
Eigenaar van het wijnhuis
Logo’s van sulfiet, zwangere buik, glasbak enzovoort
Additieven etc.
Oogstjaar
Extra kwaliteitsaanduidingen
Smaakaanduidingen
Druivenras
Eigenaar van het wijnhuis
Logo’s van sulfiet, zwangere buik, glasbak enzovoort
Additieven etc.