• Op werkdagen voor 17u besteld = vandaag verzonden
  • Gratis retourneren in onze winkels
Alle wijn
Wit
Rood
Overig
Wijn op smaak
Inspiratie
Proefboxen
Wijnboeren
Over ons
Aanbiedingen
Op smaak
Lichte wijnen
Ronde wijnen
Volle wijnen
Op kenmerk
Biologisch
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon alle Alle wijn
Op smaak
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol rijk wit)
Op kenmerk
Biologisch
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon alle Wit
Op smaak
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood)
Deep (stevig, diep rood)
Op kenmerk
Biologisch
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon alle Rood
Op smaak
Bubbly (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Op kenmerk
Raw (natuurwijn)
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Wit
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol, rijk wit)
Rood
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood
Deep (stevig, diep rood)
Overig
Bubbels (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Ontdek
Nieuwe wijnen
Bestsellers & favorieten
Uitgelichte wijnen
Exclusief
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Prijswinnaars
Momenten
Borrelwijnen
Lentewijnen
Cadeaus
Grapedistrict
Ons verhaal
Onze zoektocht
Onze kleine wijnboeren
Meer
Blog
Vacatures
Grape app
Info
Winkels
Grapedistrict Horeca
FAQ
Naar de startpagina
Winkels
Mijn account
Aanmelden
of registreren
Overzicht Jouw profiel Adressen Betaalwijzen Bestellingen Mijn aanbevelingen Review mijn wijnen
  • Alle wijn
    • Toon Alle wijn
    • Op smaak
      • Lichte wijnen
      • Ronde wijnen
      • Volle wijnen
    • Op kenmerk
      • Biologisch
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wit
    • Toon Wit
    • Op smaak
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol rijk wit)
    • Op kenmerk
      • Biologisch
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Rood
    • Toon Rood
    • Op smaak
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood)
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Op kenmerk
      • Biologisch
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Overig
    • Op smaak
      • Bubbly (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
    • Op kenmerk
      • Raw (natuurwijn)
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wijn op smaak
    • Wit
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol, rijk wit)
    • Rood
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Overig
      • Bubbels (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
  • Inspiratie
    • Ontdek
      • Nieuwe wijnen
      • Bestsellers & favorieten
      • Uitgelichte wijnen
    • Exclusief
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
      • Prijswinnaars
    • Momenten
      • Borrelwijnen
      • Lentewijnen
      • Cadeaus
  • Proefboxen
  • Wijnboeren
  • Over ons
    • Grapedistrict
      • Ons verhaal
      • Onze zoektocht
      • Onze kleine wijnboeren
    • Meer
      • Blog
      • Vacatures
      • Grape app
    • Info
      • Winkels
      • Grapedistrict Horeca
      • FAQ
  • Aanbiedingen
  • Mijn account
  • Klantenservice
  • Winkels

Wijnmaakster Catherine: “Ik werd ziek van mijn eigen bestrijdingsmiddelen”

Wijnmaakster Catherine: “Ik werd ziek van mijn eigen bestrijdingsmiddelen”

Wijnmaakster Catherine: “Ik werd ziek van mijn eigen bestrijdingsmiddelen” 
Zonder enige ervaring, maar vastberaden om haar droom werkelijkheid te laten worden, begon Catherine le Goeuil haar eigen wijnbedrijf in de zuidelijke Rhône. Het begin was zeker niet makkelijk en na slecht advies van de grote wijnbedrijven in de Rhône ging het ook met haar gezondheid bergafwaarts. Uiteindelijk koos zij voor zichzelf, biologische wijn, de natuur en haar omgeving. Catherine wordt nu gezien als een pionier op haar vakgebied: de biologische wijnbouw. 

Soms voelt ze zich wel eenzaam: “Veel van de grote wijnbedrijven gaan voor zekerheid en een constante kwantiteit. Ik richt mij volledig op het welzijn van mijn wijngaarden en de puurheid van de wijnen. Ik gebruik eigenlijk alleen maar een heel klein beetje sulfiet in de wijngaard en in de wijnkelder.” Catherine werd in Congo geboren, als dochter van Franse ouders: “Mijn moeder kreeg zo veel heimwee, dat mijn ouders besloten terug te gaan naar hun geboortegrond. Ik was toen 2 jaar oud. Mijn moeder bloeide weer helemaal op en ze bracht mij de twee hoekstenen uit de Franse samenleving mee; koken en wijn.” 

Daar bleef het niet bij: “Ik werd zo verliefd op de Franse keuken en de gastronomie, dat ik mij nog meer in wijn ging verdiepen. Zonder enige ervaring besloot ik van mijn passie mijn werk te maken. In 1993 kocht ik 6 hectare wijngaarden en had ik opeens mijn eigen wijnbedrijf.” Haar eerste oogst mislukte volledig: “Mijn avontuurlijke enthousiasme werd helaas het eerste jaar niet beloond. Ik schakelde de hulp in van mijn buren. Dit waren de grote wijnbedrijven die al decennia lang verzekerd waren van een goede oogst.” Alles voor de toekomst van haar bedrijf: “Mijn buren adviseerden mij om pesticiden en herbiciden te gebruiken tegen onkruid, ongewenste insecten en schimmels. Wat bleek, mijn tweede oogst was een succes!” Helaas was het succes van korte duur.

De omslag naar biologische wijn

Catherine merkte al snel dat haar gezondheid achteruit ging: “Ik was overgevoelig voor mijn eigen bestrijdingsmiddelen. Ik besloot gelijk te stoppen met sproeien en mij te verdiepen in biologische wijn. Mijn besluit om te investeren in organische alternatieven werd beloond. Mijn opbrengst per hectare was misschien wel minder, de kwaliteit van mijn wijn ging met sprongen vooruit, net als mijn gezondheid en energie.” 

De verantwoorde wijnmaakster is dan ook stellig over de grote wijnbedrijven in haar regio: “De wijnwereld moet meer openheid geven. Ik gebruik alleen maar het sap van mijn druiven, inheemse gistsoorten, een klein beetje sulfiet en water om mijn tanks schoon te houden. Mijn wijn gaat ook ongefilterd de fles in. De consument heeft het recht om te weten wat de wijnmaker allemaal met de wijn doet. Gek genoeg zijn de producenten van andere voedingsmiddelen verplicht om op het etiket te vermelden, maar wijnmakers niet. Daarom vind ik het een goed idee om alle toevoegingen op het etiket te vermelden. Veel grote conventionele bedrijven zijn daar terughoudend in. Ze rommelen met van alles in de wijngaard en de wijnkelder, gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen, voegen extra suiker of zuur toe om fouten te verbloemen of filteren hun wijn met verschillende klaringsmiddelen.” 

Zo denkt Catherine zelfs na over kleinste dingen die invloed kunnen hebben op een beter milieu: “Wij laten de vegetatie tussen de wijnranken gewoon groeien. Dat zorgt voor goede beluchting van de bodem en zorgt dat gewenste insecten hun weg naar mijn wijngaard vinden. Ook denk ik na over het gewicht van de flessen, zodat het vervoer minder belastend is voor het milieu.” Gelukkig worden wij als consument er steeds bewuster van wat wij allemaal in onze mond stoppen. Het gedachteloos produceren en consumeren lijkt steeds meer verleden tijd te worden. Catherine: “Ik ben misschien een creatief buitenbeentje, maar ik weet zeker dat andere bedrijven de noodzaak gaan inzien en mijn voorbeeld zullen volgen. De grote bedrijven moeten openheid van zaken geven en verantwoording afdragen aan zowel de natuur, hun omgeving en natuurlijk de wijndrinker”. 

Wat staat er eigenlijk op je fles? Er staat nooit een ingrediëntenlijst op het wijnetiket, maar wist je dat er zestig verschillende additieven aan wijn mogen worden toegevoegd. Dit kunnen fabrieksgisten zijn met geuren als cacao, rook of kersen, die voor kenmerkende reuk zorgen. Sommige wijnfabrieken gebruiken houtsnippers om ‘tonen van eikenhout’ in hun wijn te krijgen. Daarnaast wordt veel wijn gefilterd en geklaard om bezinksel te voorkomen. Dit gebeurt met vislijm, klei, melkeiwit of gelatineuze stoffen.
Verplicht op het etiket 

Alcoholgehalte
Allergenen: of de wijn sulfiet, ei- en/of melkbestanddelen bevat
Inhoud van de fles
Naam van de bottelaar, producent, importeur of verkoper
Land van herkomst
Partijnummer
Bij een kwaliteitswijn: het gebied van herkomst 

Niet verplicht 

Naam van wijn of wijnhuis
Oogstjaar
Extra kwaliteitsaanduidingen
Smaakaanduidingen 
Druivenras
Eigenaar van het wijnhuis
Logo’s van sulfiet, zwangere buik, glasbak enzovoort
Additieven etc.
Wijnmaakster Catherine: “Ik werd ziek van mijn eigen bestrijdingsmiddelen” 
Zonder enige ervaring, maar vastberaden om haar droom werkelijkheid te laten worden, begon Catherine le Goeuil haar eigen wijnbedrijf in de zuidelijke Rhône. Het begin was zeker niet makkelijk en na slecht advies van de grote wijnbedrijven in de Rhône ging het ook met haar gezondheid bergafwaarts. Uiteindelijk koos zij voor zichzelf, biologische wijn, de natuur en haar omgeving. Catherine wordt nu gezien als een pionier op haar vakgebied: de biologische wijnbouw. 

Soms voelt ze zich wel eenzaam: “Veel van de grote wijnbedrijven gaan voor zekerheid en een constante kwantiteit. Ik richt mij volledig op het welzijn van mijn wijngaarden en de puurheid van de wijnen. Ik gebruik eigenlijk alleen maar een heel klein beetje sulfiet in de wijngaard en in de wijnkelder.” Catherine werd in Congo geboren, als dochter van Franse ouders: “Mijn moeder kreeg zo veel heimwee, dat mijn ouders besloten terug te gaan naar hun geboortegrond. Ik was toen 2 jaar oud. Mijn moeder bloeide weer helemaal op en ze bracht mij de twee hoekstenen uit de Franse samenleving mee; koken en wijn.” 

Daar bleef het niet bij: “Ik werd zo verliefd op de Franse keuken en de gastronomie, dat ik mij nog meer in wijn ging verdiepen. Zonder enige ervaring besloot ik van mijn passie mijn werk te maken. In 1993 kocht ik 6 hectare wijngaarden en had ik opeens mijn eigen wijnbedrijf.” Haar eerste oogst mislukte volledig: “Mijn avontuurlijke enthousiasme werd helaas het eerste jaar niet beloond. Ik schakelde de hulp in van mijn buren. Dit waren de grote wijnbedrijven die al decennia lang verzekerd waren van een goede oogst.” Alles voor de toekomst van haar bedrijf: “Mijn buren adviseerden mij om pesticiden en herbiciden te gebruiken tegen onkruid, ongewenste insecten en schimmels. Wat bleek, mijn tweede oogst was een succes!” Helaas was het succes van korte duur.

De omslag naar biologische wijn

Catherine merkte al snel dat haar gezondheid achteruit ging: “Ik was overgevoelig voor mijn eigen bestrijdingsmiddelen. Ik besloot gelijk te stoppen met sproeien en mij te verdiepen in biologische wijn. Mijn besluit om te investeren in organische alternatieven werd beloond. Mijn opbrengst per hectare was misschien wel minder, de kwaliteit van mijn wijn ging met sprongen vooruit, net als mijn gezondheid en energie.” 

De verantwoorde wijnmaakster is dan ook stellig over de grote wijnbedrijven in haar regio: “De wijnwereld moet meer openheid geven. Ik gebruik alleen maar het sap van mijn druiven, inheemse gistsoorten, een klein beetje sulfiet en water om mijn tanks schoon te houden. Mijn wijn gaat ook ongefilterd de fles in. De consument heeft het recht om te weten wat de wijnmaker allemaal met de wijn doet. Gek genoeg zijn de producenten van andere voedingsmiddelen verplicht om op het etiket te vermelden, maar wijnmakers niet. Daarom vind ik het een goed idee om alle toevoegingen op het etiket te vermelden. Veel grote conventionele bedrijven zijn daar terughoudend in. Ze rommelen met van alles in de wijngaard en de wijnkelder, gebruiken chemische bestrijdingsmiddelen, voegen extra suiker of zuur toe om fouten te verbloemen of filteren hun wijn met verschillende klaringsmiddelen.” 

Zo denkt Catherine zelfs na over kleinste dingen die invloed kunnen hebben op een beter milieu: “Wij laten de vegetatie tussen de wijnranken gewoon groeien. Dat zorgt voor goede beluchting van de bodem en zorgt dat gewenste insecten hun weg naar mijn wijngaard vinden. Ook denk ik na over het gewicht van de flessen, zodat het vervoer minder belastend is voor het milieu.” Gelukkig worden wij als consument er steeds bewuster van wat wij allemaal in onze mond stoppen. Het gedachteloos produceren en consumeren lijkt steeds meer verleden tijd te worden. Catherine: “Ik ben misschien een creatief buitenbeentje, maar ik weet zeker dat andere bedrijven de noodzaak gaan inzien en mijn voorbeeld zullen volgen. De grote bedrijven moeten openheid van zaken geven en verantwoording afdragen aan zowel de natuur, hun omgeving en natuurlijk de wijndrinker”. 

Wat staat er eigenlijk op je fles? Er staat nooit een ingrediëntenlijst op het wijnetiket, maar wist je dat er zestig verschillende additieven aan wijn mogen worden toegevoegd. Dit kunnen fabrieksgisten zijn met geuren als cacao, rook of kersen, die voor kenmerkende reuk zorgen. Sommige wijnfabrieken gebruiken houtsnippers om ‘tonen van eikenhout’ in hun wijn te krijgen. Daarnaast wordt veel wijn gefilterd en geklaard om bezinksel te voorkomen. Dit gebeurt met vislijm, klei, melkeiwit of gelatineuze stoffen.
Verplicht op het etiket 

Alcoholgehalte
Allergenen: of de wijn sulfiet, ei- en/of melkbestanddelen bevat
Inhoud van de fles
Naam van de bottelaar, producent, importeur of verkoper
Land van herkomst
Partijnummer
Bij een kwaliteitswijn: het gebied van herkomst 

Niet verplicht 

Naam van wijn of wijnhuis
Oogstjaar
Extra kwaliteitsaanduidingen
Smaakaanduidingen 
Druivenras
Eigenaar van het wijnhuis
Logo’s van sulfiet, zwangere buik, glasbak enzovoort
Additieven etc.

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van events, proeverijen en wijnnieuws!
Contact

ma t/m vr 9.00 - 17.00 klantenservice@grapedistrict.nl +31 20 66 51 115

Vind een winkel

Klantenservice
  • Veelgestelde vragen
  • Bestellen
  • Betalen
  • Levering
  • Retourneren & klachten
Informatie
  • Over Grapedistrict
  • Horeca
  • Contact
  • Vacatures
  • Blog
  • Winkels
Download de app
  • Jouw gekochte wijnen reviewen, aanbevelingen en persoonlijke aanbiedingen bekijken.
iDEAL
Mastercard
PayPal
Visa
Creditcard
PostNL
Nix18
Ophalen bij PostNL-punt
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • Sitemap
@2006 - 2022 Grapedistrict B.V.
Deze website gebruikt cookies
Deze website maakt gebruik van cookies. Hiermee kunnen we content en advertenties personaliseren, want we laten je natuurlijk graag alleen nuttige advertenties zien. Daarom gebruiken we technologie om je gedrag binnen en buiten onze website te volgen op een anonieme manier. Meer weten? Lees hier alles over onze cookie- en privacyverklaring. Klik op accepteren om akkoord te gaan. Kies je voor weigeren? Dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies en gebruiken we technieken die daarop lijken.