• Op werkdagen voor 17u besteld = vandaag verzonden
  • Gratis retourneren in onze winkels
Alle wijn
Wit
Rood
Overig
Wijn op smaak
Inspiratie
Proefboxen
Wijnboeren
Over ons
Aanbiedingen
Op smaak
Lichte wijnen
Ronde wijnen
Volle wijnen
Op kenmerk
Biologisch
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon alle Alle wijn
Op smaak
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol rijk wit)
Op kenmerk
Biologisch
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon alle Wit
Op smaak
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood)
Deep (stevig, diep rood)
Op kenmerk
Biologisch
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon alle Rood
Op smaak
Bubbly (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Op kenmerk
Raw (natuurwijn)
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Wit
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol, rijk wit)
Rood
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood
Deep (stevig, diep rood)
Overig
Bubbels (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Ontdek
Nieuwe wijnen
Bestsellers & favorieten
Uitgelichte wijnen
Exclusief
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Prijswinnaars
Momenten
Borrelwijnen
Lentewijnen
Cadeaus
Grapedistrict
Ons verhaal
Onze zoektocht
Onze kleine wijnboeren
Meer
Blog
Vacatures
Grape app
Info
Winkels
Grapedistrict Horeca
FAQ
Naar de startpagina
Winkels
Mijn account
Aanmelden
of registreren
Overzicht Jouw profiel Adressen Betaalwijzen Bestellingen Mijn aanbevelingen Review mijn wijnen
  • Alle wijn
    • Toon Alle wijn
    • Op smaak
      • Lichte wijnen
      • Ronde wijnen
      • Volle wijnen
    • Op kenmerk
      • Biologisch
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wit
    • Toon Wit
    • Op smaak
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol rijk wit)
    • Op kenmerk
      • Biologisch
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Rood
    • Toon Rood
    • Op smaak
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood)
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Op kenmerk
      • Biologisch
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Overig
    • Op smaak
      • Bubbly (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
    • Op kenmerk
      • Raw (natuurwijn)
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wijn op smaak
    • Wit
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol, rijk wit)
    • Rood
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Overig
      • Bubbels (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
  • Inspiratie
    • Ontdek
      • Nieuwe wijnen
      • Bestsellers & favorieten
      • Uitgelichte wijnen
    • Exclusief
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
      • Prijswinnaars
    • Momenten
      • Borrelwijnen
      • Lentewijnen
      • Cadeaus
  • Proefboxen
  • Wijnboeren
  • Over ons
    • Grapedistrict
      • Ons verhaal
      • Onze zoektocht
      • Onze kleine wijnboeren
    • Meer
      • Blog
      • Vacatures
      • Grape app
    • Info
      • Winkels
      • Grapedistrict Horeca
      • FAQ
  • Aanbiedingen
  • Mijn account
  • Klantenservice
  • Winkels

Hoe wordt jouw wijn gemaakt?

Hoe wordt jouw wijn gemaakt?

Waar ligt een wijnboer 's nachts wakker van? Voordat jij een wijn opent, heeft de boer al duizenden uren gestopt in het bewerken van de grond, het snoeien van de wijngaarden, het plukken van de druiven, het maken van de wijn om deze vervolgens in een fles te stoppen. Deze weg verloopt ieder jaar nét even wat anders door wisselende weersomstandigheden en juist dit maakt het product wijn zo mooi en uniek. Veel wijnboeren schrikken er ’s avond wakker van. 

Het weer! 

Wat gaat het weer doen? Over het algemeen verandert het klimaat niet of nauwelijks. Vorst in de lente, of een onverwachtse hagelbui kan de oogst flink verzieken. Voor de wijndrinker heeft dat nog niet direct invloed op de kwaliteit van de wijn. Want over het algemeen geldt: hoe lager de opbrengst van de druiven, hoe beter de kwaliteit. Dat zit ‘m in het feit dat als er minder druiven per hectare worden geproduceerd, de kwaliteit en de concentratie van de druiven veel beter is. Veel wijnboeren gaan pas echt bij de pakken neerzitten als de zon de hele zomer niet aan de horizon staat. Dan worden de druiven niet rijp. Ze moeten natuurlijk in optima forma in de wijnkelder verschijnen voordat de regenachtige herfst zijn intrede doet. Een mindere zomer, is dus helaas een minder rijpe wijn. Andersom kan natuurlijk ook. Te veel hitte en droogte zorgt voor te rijpe wijnen die zuren missen. Gelukkig zit het de laatste jaren wel goed met de Europese zomers! 

Experimenteren kan je leren 

Zijn de druiven in goede orde ontvangen in de wijnkelder? Dan spelen de keuzes van de wijnboer een belangrijke rol voor de uiteindelijke smaak van de wijn. Elke wijnboer is een perfectionist. Hij of zij zal er alles dus aan doen om de wijn ten opzichte van vorig jaar nóg beter te maken. Er worden samples van alle percelen geproefd en worden geblend tot de ultieme combinatie is gevonden. Gebruikt de wijnboer andere gistsoorten dan voorgaande jaren? Dan krijg je een andere wijn. Laat je de wijn op andere temperatuur vergisten? Andere wijn. Oude of nieuwe eikenhouten vaten? Je raadt het al – andere wijn! Zo zijn er duizenden radertjes waaraan gedraaid kan worden, zodat de wijnboer weer tevreden aan het eind van het seizoen de perfecte wijn naar ons kan sturen.

De kleine wijnboer versus de wijnfabriek 

Grote supermarktketens willen niet dat het opvalt dat hun huiswijn anders smaakt dan gebruikelijk. De wijn smaakt daardoor elk jaar nagenoeg hetzelfde, zodat de wijn aan de verwachtingen van het voorgaande jaar voldoet. Bij ketchup en pindakaas verwacht je immers ook elk jaar dezelfde smaak, anders denk je dat er iets mis is. Daarom zoeken de supermarkten hun wijnproducenten uit die elk jaar dezelfde huiswijn kunnen maken. Dat kan door alle eerdergenoemde factoren eigenlijk helemaal niet. Al helemaal niet omdat de supermarkt enorme volumes nodig heeft van verschillende percelen om de supermarktschappen te vullen. In tegenstelling tot familiebedrijven die van druif tot oogst en van pers tot bottelen het proces beheersen, kopen fabrieken van verschillende percelen in de omgeving hun druiven op en gooien die op één grote hoop. Het wordt dan lastig om invloed te hebben op de jaargang. Daarom wordt er in de grote wijnfabrieken gewerkt met veel toevoegingen. Smaakt de wijn te zuur? Hup! Suiker erbij. Smaakt de wijn juist te rijp? Dat gaat er natuurlijk wat meer zuur bij. Hetzelfde geldt voor het alcoholpercentage. Je kan jezelf de vraag stellen of dit nog een natuurproduct of échte wijn is. Misschien proef je al ons advies: ga voor echte ambacht en sla alle fabrieksmatige wijnen over. Wijn is een bijzonder product en dat proef je aan alles!

De handgemaakte wijnen van onze wijnboeren hebben unieke jaargangen. Elk jaar smaken ze net even anders. Het zijn geen saaie fabrieksblends, maar unieke jaargangen, met eigen weersomstandigheden, geluk, tegenslagen en weer een jaartje extra ervaring van de wijnboer. 
Waar ligt een wijnboer 's nachts wakker van? Voordat jij een wijn opent, heeft de boer al duizenden uren gestopt in het bewerken van de grond, het snoeien van de wijngaarden, het plukken van de druiven, het maken van de wijn om deze vervolgens in een fles te stoppen. Deze weg verloopt ieder jaar nét even wat anders door wisselende weersomstandigheden en juist dit maakt het product wijn zo mooi en uniek. Veel wijnboeren schrikken er ’s avond wakker van. 

Het weer! 

Wat gaat het weer doen? Over het algemeen verandert het klimaat niet of nauwelijks. Vorst in de lente, of een onverwachtse hagelbui kan de oogst flink verzieken. Voor de wijndrinker heeft dat nog niet direct invloed op de kwaliteit van de wijn. Want over het algemeen geldt: hoe lager de opbrengst van de druiven, hoe beter de kwaliteit. Dat zit ‘m in het feit dat als er minder druiven per hectare worden geproduceerd, de kwaliteit en de concentratie van de druiven veel beter is. Veel wijnboeren gaan pas echt bij de pakken neerzitten als de zon de hele zomer niet aan de horizon staat. Dan worden de druiven niet rijp. Ze moeten natuurlijk in optima forma in de wijnkelder verschijnen voordat de regenachtige herfst zijn intrede doet. Een mindere zomer, is dus helaas een minder rijpe wijn. Andersom kan natuurlijk ook. Te veel hitte en droogte zorgt voor te rijpe wijnen die zuren missen. Gelukkig zit het de laatste jaren wel goed met de Europese zomers! 

Experimenteren kan je leren 

Zijn de druiven in goede orde ontvangen in de wijnkelder? Dan spelen de keuzes van de wijnboer een belangrijke rol voor de uiteindelijke smaak van de wijn. Elke wijnboer is een perfectionist. Hij of zij zal er alles dus aan doen om de wijn ten opzichte van vorig jaar nóg beter te maken. Er worden samples van alle percelen geproefd en worden geblend tot de ultieme combinatie is gevonden. Gebruikt de wijnboer andere gistsoorten dan voorgaande jaren? Dan krijg je een andere wijn. Laat je de wijn op andere temperatuur vergisten? Andere wijn. Oude of nieuwe eikenhouten vaten? Je raadt het al – andere wijn! Zo zijn er duizenden radertjes waaraan gedraaid kan worden, zodat de wijnboer weer tevreden aan het eind van het seizoen de perfecte wijn naar ons kan sturen.

De kleine wijnboer versus de wijnfabriek 

Grote supermarktketens willen niet dat het opvalt dat hun huiswijn anders smaakt dan gebruikelijk. De wijn smaakt daardoor elk jaar nagenoeg hetzelfde, zodat de wijn aan de verwachtingen van het voorgaande jaar voldoet. Bij ketchup en pindakaas verwacht je immers ook elk jaar dezelfde smaak, anders denk je dat er iets mis is. Daarom zoeken de supermarkten hun wijnproducenten uit die elk jaar dezelfde huiswijn kunnen maken. Dat kan door alle eerdergenoemde factoren eigenlijk helemaal niet. Al helemaal niet omdat de supermarkt enorme volumes nodig heeft van verschillende percelen om de supermarktschappen te vullen. In tegenstelling tot familiebedrijven die van druif tot oogst en van pers tot bottelen het proces beheersen, kopen fabrieken van verschillende percelen in de omgeving hun druiven op en gooien die op één grote hoop. Het wordt dan lastig om invloed te hebben op de jaargang. Daarom wordt er in de grote wijnfabrieken gewerkt met veel toevoegingen. Smaakt de wijn te zuur? Hup! Suiker erbij. Smaakt de wijn juist te rijp? Dat gaat er natuurlijk wat meer zuur bij. Hetzelfde geldt voor het alcoholpercentage. Je kan jezelf de vraag stellen of dit nog een natuurproduct of échte wijn is. Misschien proef je al ons advies: ga voor echte ambacht en sla alle fabrieksmatige wijnen over. Wijn is een bijzonder product en dat proef je aan alles!

De handgemaakte wijnen van onze wijnboeren hebben unieke jaargangen. Elk jaar smaken ze net even anders. Het zijn geen saaie fabrieksblends, maar unieke jaargangen, met eigen weersomstandigheden, geluk, tegenslagen en weer een jaartje extra ervaring van de wijnboer. 

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van events, proeverijen en wijnnieuws!
Contact

ma t/m vr 9.00 - 17.00 klantenservice@grapedistrict.nl +31 20 66 51 115

Vind een winkel

Klantenservice
  • Veelgestelde vragen
  • Bestellen
  • Betalen
  • Levering
  • Retourneren & klachten
Informatie
  • Over Grapedistrict
  • Horeca
  • Contact
  • Vacatures
  • Blog
  • Winkels
Download de app
  • Jouw gekochte wijnen reviewen, aanbevelingen en persoonlijke aanbiedingen bekijken.
iDEAL
Mastercard
PayPal
Visa
Creditcard
PostNL
Nix18
Ophalen bij PostNL-punt
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • Sitemap
@2006 - 2022 Grapedistrict B.V.
Deze website gebruikt cookies
Deze website maakt gebruik van cookies. Hiermee kunnen we content en advertenties personaliseren, want we laten je natuurlijk graag alleen nuttige advertenties zien. Daarom gebruiken we technologie om je gedrag binnen en buiten onze website te volgen op een anonieme manier. Meer weten? Lees hier alles over onze cookie- en privacyverklaring. Klik op accepteren om akkoord te gaan. Kies je voor weigeren? Dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies en gebruiken we technieken die daarop lijken.