• Op werkdagen voor 17u besteld = vandaag verzonden
  • Gratis retourneren in onze winkels
Alle wijn
Wit
Rood
Overig
Wijn op smaak
Inspiratie
Proefboxen
Wijnboeren
Over ons
Aanbiedingen
Op smaak
Lichte wijnen
Ronde wijnen
Volle wijnen
Op kenmerk
Biologisch
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon alle Alle wijn
Op smaak
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol rijk wit)
Op kenmerk
Biologisch
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon alle Wit
Op smaak
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood)
Deep (stevig, diep rood)
Op kenmerk
Biologisch
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon alle Rood
Op smaak
Bubbly (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Op kenmerk
Raw (natuurwijn)
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Wit
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol, rijk wit)
Rood
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood
Deep (stevig, diep rood)
Overig
Bubbels (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Ontdek
Nieuwe wijnen
Bestsellers & favorieten
Uitgelichte wijnen
Exclusief
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Prijswinnaars
Momenten
Borrelwijnen
Lentewijnen
Cadeaus
Grapedistrict
Ons verhaal
Onze zoektocht
Onze kleine wijnboeren
Meer
Blog
Vacatures
Grape app
Info
Winkels
Grapedistrict Horeca
FAQ
Naar de startpagina
Winkels
Mijn account
Aanmelden
of registreren
Overzicht Jouw profiel Adressen Betaalwijzen Bestellingen Mijn aanbevelingen Review mijn wijnen
  • Alle wijn
    • Toon Alle wijn
    • Op smaak
      • Lichte wijnen
      • Ronde wijnen
      • Volle wijnen
    • Op kenmerk
      • Biologisch
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wit
    • Toon Wit
    • Op smaak
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol rijk wit)
    • Op kenmerk
      • Biologisch
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Rood
    • Toon Rood
    • Op smaak
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood)
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Op kenmerk
      • Biologisch
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Overig
    • Op smaak
      • Bubbly (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
    • Op kenmerk
      • Raw (natuurwijn)
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wijn op smaak
    • Wit
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol, rijk wit)
    • Rood
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Overig
      • Bubbels (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
  • Inspiratie
    • Ontdek
      • Nieuwe wijnen
      • Bestsellers & favorieten
      • Uitgelichte wijnen
    • Exclusief
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
      • Prijswinnaars
    • Momenten
      • Borrelwijnen
      • Lentewijnen
      • Cadeaus
  • Proefboxen
  • Wijnboeren
  • Over ons
    • Grapedistrict
      • Ons verhaal
      • Onze zoektocht
      • Onze kleine wijnboeren
    • Meer
      • Blog
      • Vacatures
      • Grape app
    • Info
      • Winkels
      • Grapedistrict Horeca
      • FAQ
  • Aanbiedingen
  • Mijn account
  • Klantenservice
  • Winkels

Pablo en Paco Calatayud: De amforatovenaars

Pablo en Paco Calatayud: De amforatovenaars

Wij supporten kleine wijnboeren met unieke wijnen! De makers van de Celler del Roure Vermell, Paco en Pablo Calatayud, zijn hier een perfect voorbeeld van. Vanuit zijn meubelmakerij startte Paco in 1996 het wijnhuis Celler del Roure met 20 hectare wijngaarden bij ’t dorp Moixent. Inmiddels is dit uitgebreid met 40 hectare in de nabije Les Alcusses vallei. Op die plek hebben Paco en zijn zoon Pablo een gloednieuwe wijnmakerij gebouwd. Bijzonder aan Celler del Roure is de antieke wijnmakerij die uit de onderliggende rotsbodem is gegraven. Je vindt hier rijen en rijen met oude ingegraven kleien amfora’s met stenen deksels. Deze zogenaamde tinajas geven hun wijnen een unieke smaak. Hoe smaakt dat? Lees dan snel verder!
 

Tinajas


Het archeologische onderzoek is nog in volle gang. Omdat de Via Augusta, de Romeinse weg van Spanje naar Rome, door Les Alcusses loopt – nemen de onderzoekers aan dat de kelder zeker 2000 jaar oud is. Paco en Pablo hebben inmiddels een groot deel van de amfora’s hersteld en maken unieke amforagerijpte wijnen. Een amfora of amfoor is een kruik met twee oren die in een punt uitloopt. In de oudheid werden ze meestal gebruikt voor het bewaren en vervoeren van vloeistoffen als olie en wijn of het opslaan van graan. Amforawijn heeft echter niets met dit type kruiken te maken. De aardewerken kruiken die gebruikt worden voor het gisten, rijpen en opslaan van wijn heten hier tinajas. Ze komen van oorsprong uit Georgië waar die methode van wijn maken zo’n 8000 jaar geleden is uitgevonden. Zeer waarschijnlijk is hier de eerste wijn ter wereld gemaakt. Ze maken deze amfora’s van uitgegraven klei werd de kruik gebakken om vervolgens weer in de uitgespaarde grond teruggeplaatst. De grond zorgt voor een koele en stabiele temperatuur en de amfora fungeert als gistingstank of rijpingsvat.

Echte smaak met een uniek karakter 


Na de alcoholische vergisting wordt de wijn gefilterd en kiezen Paco en Pablo er voor om de wijn te rijpen op amfora’s, in plaats van een stalen tank of eikenhouten vat. Staal heeft geen invloed op de smaak van de wijn en de fruittonen blijven behouden. Hout geeft de wijn aroma’s van boter en vanille en maakt de wijn ‘vetter’. Het aardewerk van de amfora heeft geen invloed op de smaak maar deze is wel wat poreus. Dat beetje zuurstof zorgt nu juist voor het unieke karakter en zachter mondgevoel van amfora wijnen. De wijn wordt ronder, eleganter en intenser met licht oxidatieve tonen. 

Pablo heeft ook een video gemaakt! Check zijn persoonlijke verhaal hier!

Onlangs kreeg Pablo’s Vermell 91 van de 100 punten van Robert Parker, die zijn voorliefde voor houtrijping voor eventjes inruilde voor amforarijping. Ook Harold Hamersma beoordeelde deze unieke amforawijn met een dikke 9: “Behalve helemaal hip, ook helemaal in orde hier. Vader en zoon Calatayud weten wat ze van hun 2600 liter grote tinajas kunnen verwachten. Resultaat: Sappig, minty rood, met tannines in de voorhoede en lang doormarcherend kersenfruit. Voor de lange termijn.”
Wij supporten kleine wijnboeren met unieke wijnen! De makers van de Celler del Roure Vermell, Paco en Pablo Calatayud, zijn hier een perfect voorbeeld van. Vanuit zijn meubelmakerij startte Paco in 1996 het wijnhuis Celler del Roure met 20 hectare wijngaarden bij ’t dorp Moixent. Inmiddels is dit uitgebreid met 40 hectare in de nabije Les Alcusses vallei. Op die plek hebben Paco en zijn zoon Pablo een gloednieuwe wijnmakerij gebouwd. Bijzonder aan Celler del Roure is de antieke wijnmakerij die uit de onderliggende rotsbodem is gegraven. Je vindt hier rijen en rijen met oude ingegraven kleien amfora’s met stenen deksels. Deze zogenaamde tinajas geven hun wijnen een unieke smaak. Hoe smaakt dat? Lees dan snel verder!
 

Tinajas


Het archeologische onderzoek is nog in volle gang. Omdat de Via Augusta, de Romeinse weg van Spanje naar Rome, door Les Alcusses loopt – nemen de onderzoekers aan dat de kelder zeker 2000 jaar oud is. Paco en Pablo hebben inmiddels een groot deel van de amfora’s hersteld en maken unieke amforagerijpte wijnen. Een amfora of amfoor is een kruik met twee oren die in een punt uitloopt. In de oudheid werden ze meestal gebruikt voor het bewaren en vervoeren van vloeistoffen als olie en wijn of het opslaan van graan. Amforawijn heeft echter niets met dit type kruiken te maken. De aardewerken kruiken die gebruikt worden voor het gisten, rijpen en opslaan van wijn heten hier tinajas. Ze komen van oorsprong uit Georgië waar die methode van wijn maken zo’n 8000 jaar geleden is uitgevonden. Zeer waarschijnlijk is hier de eerste wijn ter wereld gemaakt. Ze maken deze amfora’s van uitgegraven klei werd de kruik gebakken om vervolgens weer in de uitgespaarde grond teruggeplaatst. De grond zorgt voor een koele en stabiele temperatuur en de amfora fungeert als gistingstank of rijpingsvat.

Echte smaak met een uniek karakter 


Na de alcoholische vergisting wordt de wijn gefilterd en kiezen Paco en Pablo er voor om de wijn te rijpen op amfora’s, in plaats van een stalen tank of eikenhouten vat. Staal heeft geen invloed op de smaak van de wijn en de fruittonen blijven behouden. Hout geeft de wijn aroma’s van boter en vanille en maakt de wijn ‘vetter’. Het aardewerk van de amfora heeft geen invloed op de smaak maar deze is wel wat poreus. Dat beetje zuurstof zorgt nu juist voor het unieke karakter en zachter mondgevoel van amfora wijnen. De wijn wordt ronder, eleganter en intenser met licht oxidatieve tonen. 

Pablo heeft ook een video gemaakt! Check zijn persoonlijke verhaal hier!

Onlangs kreeg Pablo’s Vermell 91 van de 100 punten van Robert Parker, die zijn voorliefde voor houtrijping voor eventjes inruilde voor amforarijping. Ook Harold Hamersma beoordeelde deze unieke amforawijn met een dikke 9: “Behalve helemaal hip, ook helemaal in orde hier. Vader en zoon Calatayud weten wat ze van hun 2600 liter grote tinajas kunnen verwachten. Resultaat: Sappig, minty rood, met tannines in de voorhoede en lang doormarcherend kersenfruit. Voor de lange termijn.”

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van events, proeverijen en wijnnieuws!
Contact

ma t/m vr 9.00 - 17.00 klantenservice@grapedistrict.nl +31 20 66 51 115

Vind een winkel

Klantenservice
  • Veelgestelde vragen
  • Bestellen
  • Betalen
  • Levering
  • Retourneren & klachten
Informatie
  • Over Grapedistrict
  • Horeca
  • Contact
  • Vacatures
  • Blog
  • Winkels
Download de app
  • Jouw gekochte wijnen reviewen, aanbevelingen en persoonlijke aanbiedingen bekijken.
iDEAL
Mastercard
PayPal
Visa
Creditcard
PostNL
Nix18
Ophalen bij PostNL-punt
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • Sitemap
@2006 - 2022 Grapedistrict B.V.
Deze website gebruikt cookies
Deze website maakt gebruik van cookies. Hiermee kunnen we content en advertenties personaliseren, want we laten je natuurlijk graag alleen nuttige advertenties zien. Daarom gebruiken we technologie om je gedrag binnen en buiten onze website te volgen op een anonieme manier. Meer weten? Lees hier alles over onze cookie- en privacyverklaring. Klik op accepteren om akkoord te gaan. Kies je voor weigeren? Dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies en gebruiken we technieken die daarop lijken.