

Eerst even in het kort: wat is biologische wijn?
In de biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen én kunstmest in de wijngaard gebruikt. En minstens net zo belangrijk er mogen geen synthetische toevoegingen bij de wijn worden gedaan. Ook wordt er niet of nauwelijks sulfiet toegevoegd aan biologische wijnen. Sulfiet is van nature te vinden in en op de druiven en komt vrij bij de vergisting. Sulfiet kan ook worden toegevoegd als conserveermiddel, maar veel biologische wijnboeren proberen het proces van wijn maken zo te sturen en te controleren dat het niet nodig is om extra sulfiet toe te voegen.
Wat betekent dat voor de wijnboer?
De wijnboer moet heel veel aandacht aan de wijngaarden besteden én in de wijnkelder heel precies te werk gaan. Je kan je vast voorstellen dat het niet makkelijk is als je bijvoorbeeld een schimmel niet eenvoudig chemisch weg kan krijgen in je wijngaard. Daarom werkt een biologische wijnboer volgens het principe: beter voorkomen dan genezen. Het vermijden van manipulatie in zowel de wijngaard als de kelder leidt tot wijnen zonder opsmuk, die aantoonbaar 'echter' zijn en bovendien natuurlijker. Biologische wijn is meestal de beste weerspiegeling van zowel de druif als het terroir, de wijngaard en de omgeving waarin de druiven worden verbouwd. Al die moeite is dus echt niet voor niets.
Bovendien, het gezegde luidt, je bent wat je eet (en drinkt). Het is dus best fijn om te weten dat er geen pesticiden of additieven in jouw glas wijn terechtkomen.
En hoe zit het met het milieu?
Biologische wijn is aantoonbaar beter voor het milieu. Zo hebben biologische wijnstokken bijvoorbeeld minder water nodig, omdat de bodem is opgebouwd uit compost en meer organisch materiaal bevat, dat het water veel beter vasthoudt. Het is bewezen dat biologische wijnstokken beter bestand zijn tegen toenemende droogte en grote temperatuurverschillen. Voor een kleine wijnboer is het ook fijn om te weten dat er vruchtbare grond wordt doorgegeven aan de volgende generatie en niet een wijngaard die is platgespoten.
Wat ons betreft, heeft biologische wijn dus eigenlijk alleen maar voordelen. We overtuigen je graag met ons biologische assortiment, dus let op het bio icoon op onze website of vraag naar onze bio-wijnen in de winkel.
Eerst even in het kort: wat is biologische wijn?
In de biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen én kunstmest in de wijngaard gebruikt. En minstens net zo belangrijk er mogen geen synthetische toevoegingen bij de wijn worden gedaan. Ook wordt er niet of nauwelijks sulfiet toegevoegd aan biologische wijnen. Sulfiet is van nature te vinden in en op de druiven en komt vrij bij de vergisting. Sulfiet kan ook worden toegevoegd als conserveermiddel, maar veel biologische wijnboeren proberen het proces van wijn maken zo te sturen en te controleren dat het niet nodig is om extra sulfiet toe te voegen.
Wat betekent dat voor de wijnboer?
De wijnboer moet heel veel aandacht aan de wijngaarden besteden én in de wijnkelder heel precies te werk gaan. Je kan je vast voorstellen dat het niet makkelijk is als je bijvoorbeeld een schimmel niet eenvoudig chemisch weg kan krijgen in je wijngaard. Daarom werkt een biologische wijnboer volgens het principe: beter voorkomen dan genezen. Het vermijden van manipulatie in zowel de wijngaard als de kelder leidt tot wijnen zonder opsmuk, die aantoonbaar 'echter' zijn en bovendien natuurlijker. Biologische wijn is meestal de beste weerspiegeling van zowel de druif als het terroir, de wijngaard en de omgeving waarin de druiven worden verbouwd. Al die moeite is dus echt niet voor niets.
Bovendien, het gezegde luidt, je bent wat je eet (en drinkt). Het is dus best fijn om te weten dat er geen pesticiden of additieven in jouw glas wijn terechtkomen.
En hoe zit het met het milieu?
Biologische wijn is aantoonbaar beter voor het milieu. Zo hebben biologische wijnstokken bijvoorbeeld minder water nodig, omdat de bodem is opgebouwd uit compost en meer organisch materiaal bevat, dat het water veel beter vasthoudt. Het is bewezen dat biologische wijnstokken beter bestand zijn tegen toenemende droogte en grote temperatuurverschillen. Voor een kleine wijnboer is het ook fijn om te weten dat er vruchtbare grond wordt doorgegeven aan de volgende generatie en niet een wijngaard die is platgespoten.
Wat ons betreft, heeft biologische wijn dus eigenlijk alleen maar voordelen. We overtuigen je graag met ons biologische assortiment, dus let op het bio icoon op onze website of vraag naar onze bio-wijnen in de winkel.