• Op werkdagen voor 17u besteld = vandaag verzonden
  • Gratis retourneren in onze winkels
Alle wijn
Wit
Rood
Overig
Wijn op smaak
Inspiratie
Proefboxen
Wijnboeren
Over ons
Aanbiedingen
Op smaak
Lichte wijnen
Ronde wijnen
Volle wijnen
Op kenmerk
Biologische wijn
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon Alle wijn
Op smaak
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol, rijk wit)
Op kenmerk
Biologische wijn
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon Wit
Op smaak
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood)
Deep (stevig, diep rood)
Op kenmerk
Biologische wijn
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon Rood
Op smaak
Bubbly (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Op kenmerk
Natuurwijn
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Wit
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol, rijk wit)
Rood
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood)
Deep (stevig, diep rood)
Overig
Bubbels (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Ontdek
Nieuwe wijnen
Bestsellers & favorieten
Uitgelichte wijnen
Exclusief
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Prijswinnaars
Momenten
Borrelwijnen
Herfstwijnen
Relatiegeschenken
Grapedistrict
Ons verhaal
Onze zoektocht
Onze kleine wijnboeren
Info
Winkels
Grapedistrict Horeca
FAQ
Meer
Blog
Vacatures
Grape app
Naar de startpagina
Winkels
Mijn account
Aanmelden
of registreren
Overzicht Jouw profiel Adressen Betaalwijzen Bestellingen Jouw aanbevelingen Review mijn wijnen
  • Alle wijn
    • Toon Alle wijn
    • Op smaak
      • Lichte wijnen
      • Ronde wijnen
      • Volle wijnen
    • Op kenmerk
      • Biologische wijn
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wit
    • Toon Wit
    • Op smaak
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol, rijk wit)
    • Op kenmerk
      • Biologische wijn
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Rood
    • Toon Rood
    • Op smaak
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood)
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Op kenmerk
      • Biologische wijn
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Overig
    • Op smaak
      • Bubbly (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
    • Op kenmerk
      • Natuurwijn
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wijn op smaak
    • Wit
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol, rijk wit)
    • Rood
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood)
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Overig
      • Bubbels (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
  • Inspiratie
    • Ontdek
      • Nieuwe wijnen
      • Bestsellers & favorieten
      • Uitgelichte wijnen
    • Exclusief
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
      • Prijswinnaars
    • Momenten
      • Borrelwijnen
      • Herfstwijnen
      • Relatiegeschenken
  • Proefboxen
  • Wijnboeren
  • Over ons
    • Grapedistrict
      • Ons verhaal
      • Onze zoektocht
      • Onze kleine wijnboeren
    • Info
      • Winkels
      • Grapedistrict Horeca
      • FAQ
    • Meer
      • Blog
      • Vacatures
      • Grape app
  • Aanbiedingen
  • Mijn account
  • Klantenservice
  • Winkels

De wijnspijs survivalgids | Check onze tips!

De wijnspijs survivalgids | Check onze tips!

Het maken van de perfecte wijnspijs combinatie kan een hele opgave zijn. Daarom hebben wij een wijnspijs survivalgids voor je samengesteld volgens de regels van smaakprofessor Peter Klosse. Hiermee kan jij indruk maken met de beste combinaties. Simpele regels, waarvan uiteraard afgeweken kan worden. 

Het principe (volgens Peter Klosse)

Bij het combineren van wijn en spijs is het belangrijkste dat je op zoek gaat naar de juiste harmonie. Als de wijn en het gerecht ‘op elkaar lijken’, is er een balans in de combinatie. Neem bijvoorbeeld een schaaltje gezouten amandelen. Als we de smaken hiervan uit elkaar gaan zetten, smaakt dit banaal gezegd notig en zout. Noten zijn een smaak in wijn die we vaak associëren met oxidatie of houtgebruik, zout met mineralen. Een droge sherry heeft dezelfde smaakeigenschappen. De manier waarop sherry gemaakt wordt, geeft de wijn notige aroma’s. De kalkrijke bodem geeft hem juist weer frisse mineralen. In dit geval is er dus sprake van harmonie tussen de sherry en de gezouten amandelen. Oke dat klinkt goed, maar harmonie is wel een beetje een vaag begrip. Waar moet je dus op letten? Er zijn drie peilers: smaakintensiteit, mondgevoel en smaaktype. (Scroll naar beneden voor een aantal voorbeelden) 


 “Het doel van het combineren van wijnen en gerechten is dat beiden hun identiteit en karakter behouden, elkaar harmonieus ondersteunen en eventueel aanvullen”.
-Peter Klosse, Auteur ‘Het Proefboek’ en oprichter van Academie voor Gastronomie

1. Smaakintensiteit

De smaakintensiteit van eten en wijn kan licht, middelzwaar of zwaar zijn. Een salade is licht en een sauvignon blanc uit de Loire ook. Een gestoofde pastasaus met langzaam gegaard rundvlees is zwaar en een primitivo eveneens. Bij een goede combinatie is de wijn net zo krachtig als het gerecht. Bij een gerecht met een hoge smaakintensiteit zal een wijn met een lage smaakintensiteit wegvallen. Omgekeerd kan ook; een wijn kan zo krachtig zijn dat je de nuances van een gerecht niet meer proeft.

2. Mondgevoel

Eten en wijn kan stevig, zacht, stroef, romig of strak voelen in je mond. Zowel eten als wijn heeft een bepaalde structuur en deze structuur ervaar je in je mond als het mondgevoel. Er zijn twee uitersten: filmend of strak. Denk bij strak aan thee, citroen of azijn en ij filmend aan boter, room en honing. Filmende wijnen geven meer volume in je mond en blijven zelfs aan het glas plakken in de vorm van tranen. Van strakke wijn kan je mond samentrekken of zelfs mondopdrogend zijn. Voor een goede match kies je hetzelfde mondgevoel. Fris? Denk aan een salade met azijndressing en limoensap naast een vinho verde. Filmend? Denk aan een houtgerijpte chardonnay naast een Italiaanse pasta carbonara of roomsaus.

3. Smaaktype

Nadat je de smaakintensiteit en mondgevoel hebt gematcht kan je ook nog letten op de basissmaak en specifieke aroma’s. Van de basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami, ga je voornamelijk de zuren in de wijn herkennen. Toch zijn er wel degelijk 'zoute' ziltige wijnen die dan weer perfect bij een zeewiersalade passen of oesters. Heb je het over aroma’s maak het je zelf makkelijk en denk aan fruit. Een wijn die naar kersen of cranberry’s smaakt zal ook goed gaan bij een stuk vlees met cranberry saus. Terwijl een wijn met mango-aroma's juist heel goed kan matchen bij Aziatisch eten. En als je wijn een wijn zoekt bij gegrilde perzik denk dan aan een viognier. Een enkele keer is een contrast juist een fijne match. Denk maar aan een glaasje port bij je kaasplankje.

Vleesch noch visch

Staar je niet blind op wit bij vis en rood bij vlees. Kijk naar de overige ingrediënten en vooral naar de saus! Bij vlees met een (zure) bearnaisesaus gaat prima een houtgerijpte chardonnay of nog beter een oranje wijn. Vis in een volle tomatensaus? Daarbij kan prima rood, maar kies dan wel voor een lichte rode wijn. Bij vegetarische gerechten gaat er een hele wereld voor je open. Kijk dan vooral hoe fris of rijp de kruiden zijn en of je veel olie of boter gaat gebruiken. Let wel op: drink nooit te zure wijnen bij gerookte vis, zoals paling en zalm dat botst en laat een stroeve, ijzerachtige smaak in je mond achter. Mocht je er zelf echt niet uitkomen dan is lichte rode wijn eigenlijk je allerbeste vriend. Veel wijnen uit deze categorie zijn echte alleskunners. Bij de meeste romige sauzen, vis en vleesgerechten zullen deze wijnen tot hun recht komen.

Klassiekers, waar bij je altijd goed zit

  • Oesters – chablis (ook wel oesterwater genoemd)
  • Geitenkaas – sauvignon blanc (Sancerre)
  • Tomatensaus – chianti
  • Witte asperges – riesling / weissburgunder 
  • Chocolade – pedro ximenez 
  • Mosselen – godello 
  • Zuurkool met worst – riesling 
  • Kreeft – champagne 
  • Sardientjes – vinho verde 
  • Charcuterie – beaujolais

Het maken van de perfecte wijnspijs combinatie kan een hele opgave zijn. Daarom hebben wij een wijnspijs survivalgids voor je samengesteld volgens de regels van smaakprofessor Peter Klosse. Hiermee kan jij indruk maken met de beste combinaties. Simpele regels, waarvan uiteraard afgeweken kan worden. 

Het principe (volgens Peter Klosse)

Bij het combineren van wijn en spijs is het belangrijkste dat je op zoek gaat naar de juiste harmonie. Als de wijn en het gerecht ‘op elkaar lijken’, is er een balans in de combinatie. Neem bijvoorbeeld een schaaltje gezouten amandelen. Als we de smaken hiervan uit elkaar gaan zetten, smaakt dit banaal gezegd notig en zout. Noten zijn een smaak in wijn die we vaak associëren met oxidatie of houtgebruik, zout met mineralen. Een droge sherry heeft dezelfde smaakeigenschappen. De manier waarop sherry gemaakt wordt, geeft de wijn notige aroma’s. De kalkrijke bodem geeft hem juist weer frisse mineralen. In dit geval is er dus sprake van harmonie tussen de sherry en de gezouten amandelen. Oke dat klinkt goed, maar harmonie is wel een beetje een vaag begrip. Waar moet je dus op letten? Er zijn drie peilers: smaakintensiteit, mondgevoel en smaaktype. (Scroll naar beneden voor een aantal voorbeelden) 


 “Het doel van het combineren van wijnen en gerechten is dat beiden hun identiteit en karakter behouden, elkaar harmonieus ondersteunen en eventueel aanvullen”.
-Peter Klosse, Auteur ‘Het Proefboek’ en oprichter van Academie voor Gastronomie

1. Smaakintensiteit

De smaakintensiteit van eten en wijn kan licht, middelzwaar of zwaar zijn. Een salade is licht en een sauvignon blanc uit de Loire ook. Een gestoofde pastasaus met langzaam gegaard rundvlees is zwaar en een primitivo eveneens. Bij een goede combinatie is de wijn net zo krachtig als het gerecht. Bij een gerecht met een hoge smaakintensiteit zal een wijn met een lage smaakintensiteit wegvallen. Omgekeerd kan ook; een wijn kan zo krachtig zijn dat je de nuances van een gerecht niet meer proeft.

2. Mondgevoel

Eten en wijn kan stevig, zacht, stroef, romig of strak voelen in je mond. Zowel eten als wijn heeft een bepaalde structuur en deze structuur ervaar je in je mond als het mondgevoel. Er zijn twee uitersten: filmend of strak. Denk bij strak aan thee, citroen of azijn en ij filmend aan boter, room en honing. Filmende wijnen geven meer volume in je mond en blijven zelfs aan het glas plakken in de vorm van tranen. Van strakke wijn kan je mond samentrekken of zelfs mondopdrogend zijn. Voor een goede match kies je hetzelfde mondgevoel. Fris? Denk aan een salade met azijndressing en limoensap naast een vinho verde. Filmend? Denk aan een houtgerijpte chardonnay naast een Italiaanse pasta carbonara of roomsaus.

3. Smaaktype

Nadat je de smaakintensiteit en mondgevoel hebt gematcht kan je ook nog letten op de basissmaak en specifieke aroma’s. Van de basissmaken zoet, zuur, zout, bitter en umami, ga je voornamelijk de zuren in de wijn herkennen. Toch zijn er wel degelijk 'zoute' ziltige wijnen die dan weer perfect bij een zeewiersalade passen of oesters. Heb je het over aroma’s maak het je zelf makkelijk en denk aan fruit. Een wijn die naar kersen of cranberry’s smaakt zal ook goed gaan bij een stuk vlees met cranberry saus. Terwijl een wijn met mango-aroma's juist heel goed kan matchen bij Aziatisch eten. En als je wijn een wijn zoekt bij gegrilde perzik denk dan aan een viognier. Een enkele keer is een contrast juist een fijne match. Denk maar aan een glaasje port bij je kaasplankje.

Vleesch noch visch

Staar je niet blind op wit bij vis en rood bij vlees. Kijk naar de overige ingrediënten en vooral naar de saus! Bij vlees met een (zure) bearnaisesaus gaat prima een houtgerijpte chardonnay of nog beter een oranje wijn. Vis in een volle tomatensaus? Daarbij kan prima rood, maar kies dan wel voor een lichte rode wijn. Bij vegetarische gerechten gaat er een hele wereld voor je open. Kijk dan vooral hoe fris of rijp de kruiden zijn en of je veel olie of boter gaat gebruiken. Let wel op: drink nooit te zure wijnen bij gerookte vis, zoals paling en zalm dat botst en laat een stroeve, ijzerachtige smaak in je mond achter. Mocht je er zelf echt niet uitkomen dan is lichte rode wijn eigenlijk je allerbeste vriend. Veel wijnen uit deze categorie zijn echte alleskunners. Bij de meeste romige sauzen, vis en vleesgerechten zullen deze wijnen tot hun recht komen.

Klassiekers, waar bij je altijd goed zit

  • Oesters – chablis (ook wel oesterwater genoemd)
  • Geitenkaas – sauvignon blanc (Sancerre)
  • Tomatensaus – chianti
  • Witte asperges – riesling / weissburgunder 
  • Chocolade – pedro ximenez 
  • Mosselen – godello 
  • Zuurkool met worst – riesling 
  • Kreeft – champagne 
  • Sardientjes – vinho verde 
  • Charcuterie – beaujolais

Pfannebecker Weissburgunder
Pfannebecker Weissburgunder
unknown
3.9 | 0 reviews
€ 12,49
op voorraad
August Eser vom Löss Riesling
August Eser vom Löss Riesling
unknown
4.1 | 0 reviews
€ 13,49
op voorraad
Villa Bibbiani Chianti Montalbano
Villa Bibbiani Chianti Montalbano
unknown
4.3 | 0 reviews
€ 13,99
op voorraad
Séquinot Bordet Chablis Vieilles Vignes
Séquinot Bordet Chablis Vieilles Vignes
unknown
3.9 | 0 reviews
€ 24,99
op voorraad
Champagne Gamet Rive Gauche
Champagne Gamet Rive Gauche
unknown
4.3 | 0 reviews
€ 38,99
op voorraad
Deze AB Wines Opcao Superior is een heerlijke vinho verde uit 2022
AB Wines Opção Superior Vinho Verde
unknown
4.1 | 0 reviews
€ 10,99
op voorraad
Tauromaquia Pedro Ximénez 500ml
Tauromaquia Pedro Ximénez 500ml
unknown
4.3 | 0 reviews
€ 17,99
op voorraad

Pfannebecker Weissburgunder
Pfannebecker Weissburgunder
unknown
3.9 | 0 reviews
€ 12,49
op voorraad
August Eser vom Löss Riesling
August Eser vom Löss Riesling
unknown
4.1 | 0 reviews
€ 13,49
op voorraad
Villa Bibbiani Chianti Montalbano
Villa Bibbiani Chianti Montalbano
unknown
4.3 | 0 reviews
€ 13,99
op voorraad
Séquinot Bordet Chablis Vieilles Vignes
Séquinot Bordet Chablis Vieilles Vignes
unknown
3.9 | 0 reviews
€ 24,99
op voorraad
Champagne Gamet Rive Gauche
Champagne Gamet Rive Gauche
unknown
4.3 | 0 reviews
€ 38,99
op voorraad
Deze AB Wines Opcao Superior is een heerlijke vinho verde uit 2022
AB Wines Opção Superior Vinho Verde
unknown
4.1 | 0 reviews
€ 10,99
op voorraad
Tauromaquia Pedro Ximénez 500ml
Tauromaquia Pedro Ximénez 500ml
unknown
4.3 | 0 reviews
€ 17,99
op voorraad

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van events, proeverijen en wijnnieuws!
Contact

ma t/m vr 9.00 - 17.00 klantenservice@grapedistrict.nl +31 20 66 51 115

Vind een winkel

Klantenservice
  • Contact
  • Veelgestelde vragen
  • Bestellen & betalen
  • Levering
  • Retourneren
Informatie
  • Over Grapedistrict
  • Horeca
  • Relatiegeschenken
  • Vacatures
  • Blog
  • Winkels
Download de app
  • Jouw gekochte wijnen reviewen, aanbevelingen en persoonlijke aanbiedingen bekijken.
iDEAL
Mastercard
Visa
PayPal
PostNL
Nix18
Ophalen bij PostNL-punt
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • Sitemap
@2006 - 2023 Grapedistrict B.V.
Deze website gebruikt cookies
Deze website maakt gebruik van cookies. Hiermee kunnen we content en advertenties personaliseren, want we laten je natuurlijk graag alleen nuttige advertenties zien. Daarom gebruiken we technologie om je gedrag binnen en buiten onze website te volgen op een anonieme manier. Meer weten? Lees hier alles over onze cookie- en privacyverklaring. Klik op accepteren om akkoord te gaan. Kies je voor weigeren? Dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies en gebruiken we technieken die daarop lijken.