“It is not France we are fighting for, it is Champagne”
Zo moedigde Winston Churchill zijn troepen aan voor de invasie van Frankrijk. En bij het verslaan van de Duitse troepen ging er dan ook gelijk een flesje Champagne open. Deze bruisende godendrank is natuurlijk dé wijn bij uitstek als er iets te vieren is, de geboorte van Christus of het begin van een nieuw jaar met nieuwe kansen. Welke fles moet je hebben? Wij leggen het even haarfijn voor je uit…
Champagne, wat is dat?
Een Champagne mag alleen de Champagne heten, als hij ook echt uit het wettelijke beschermde herkomstgebied AOC-Champagne komt en volgens de strenge wetgeving gemaakt is. Voor Champagne mogen slechts drie druivenrassen gebruikt worden; chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Vervolgens wordt de fles afgesloten en moet hij minimaal vijftien maanden rijpen. Doordat de wijn opnieuw gaat gisten ontstaan hele fijne bubbels, de mousse. De druk die zich daarbij in de fles vormt is 6 bar. Vergelijkbaar met de druk in een vliegtuigband, dus wees voorzichtig!
Kleine boeren maken het verschil
Grote Champagnehuizen als Pommery, Moët en Veuve Clicquot zijn beursgenoteerde bedrijven die hun druiven bij verschillende druivenboeren inkopen en zo miljoenen flessen op de markt brengen. Leuk dat er zo’n bekend merk op de fles staat maar origineel is het niet, de prijs-kwaliteit al helemaal daar gelaten.
Bij Grapedistrict vind je geen Champagnes van de grote namen, maar juist van kleine ambachtelijke champagneboertjes. Het beheer van de wijngaard, het selecteren van de druiven, het maken van de wijn: ze doen alles zelf met grote zorg en liefde.
Maar welke moet je nu kiezen? Voor een feestelijk aperitief moet je de frisse Champagne van Marianne Gamet proberen. Met die groene appeltjes en citrus tonen sta je gelijk helemaal op scherp! Ga je er een klein hapje bij eten kun je de Jean Dumangin Blanc de Blancs met sappig rijp geel fruit en een romige smaak ontkurken. Een wat vollere Champagne kan een hele elegante begeleider van visgerechten of gevogelte zijn. Wat dacht je van de Blanc de Noirs van André Chemin, met de geur van hazelnoot en geroosterd brood. Deze knaller maakt van je gevulde kalkoen een koningsmaal!
Ben je op zoek naar écht iets bijzonders? Charles Bénard maakt natuurchampagne! Het maken van goede natuurchampagne zonder de toevoeging van sulfiet is een kunst. Het succes van de familie Bénard zit ‘m in de spierwitte ondergrond van kalk er mergel, die nog met paard en ploeg bewerkt wordt. Deze ondergrond zorgt voor gezonde wijnranken en druiven die barsten van de mineraliteit.
Dus haal die stoffige flûtes en coupes van zolder en verras je geliefde of vrienden met het bruisende goud uit het noorden van Frankrijk… Santé!
“It is not France we are fighting for, it is Champagne”
Zo moedigde Winston Churchill zijn troepen aan voor de invasie van Frankrijk. En bij het verslaan van de Duitse troepen ging er dan ook gelijk een flesje Champagne open. Deze bruisende godendrank is natuurlijk dé wijn bij uitstek als er iets te vieren is, de geboorte van Christus of het begin van een nieuw jaar met nieuwe kansen. Welke fles moet je hebben? Wij leggen het even haarfijn voor je uit…
Champagne, wat is dat?
Een Champagne mag alleen de Champagne heten, als hij ook echt uit het wettelijke beschermde herkomstgebied AOC-Champagne komt en volgens de strenge wetgeving gemaakt is. Voor Champagne mogen slechts drie druivenrassen gebruikt worden; chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Vervolgens wordt de fles afgesloten en moet hij minimaal vijftien maanden rijpen. Doordat de wijn opnieuw gaat gisten ontstaan hele fijne bubbels, de mousse. De druk die zich daarbij in de fles vormt is 6 bar. Vergelijkbaar met de druk in een vliegtuigband, dus wees voorzichtig!
Kleine boeren maken het verschil
Grote Champagnehuizen als Pommery, Moët en Veuve Clicquot zijn beursgenoteerde bedrijven die hun druiven bij verschillende druivenboeren inkopen en zo miljoenen flessen op de markt brengen. Leuk dat er zo’n bekend merk op de fles staat maar origineel is het niet, de prijs-kwaliteit al helemaal daar gelaten.
Bij Grapedistrict vind je geen Champagnes van de grote namen, maar juist van kleine ambachtelijke champagneboertjes. Het beheer van de wijngaard, het selecteren van de druiven, het maken van de wijn: ze doen alles zelf met grote zorg en liefde.
Maar welke moet je nu kiezen? Voor een feestelijk aperitief moet je de frisse Champagne van Marianne Gamet proberen. Met die groene appeltjes en citrus tonen sta je gelijk helemaal op scherp! Ga je er een klein hapje bij eten kun je de Jean Dumangin Blanc de Blancs met sappig rijp geel fruit en een romige smaak ontkurken. Een wat vollere Champagne kan een hele elegante begeleider van visgerechten of gevogelte zijn. Wat dacht je van de Blanc de Noirs van André Chemin, met de geur van hazelnoot en geroosterd brood. Deze knaller maakt van je gevulde kalkoen een koningsmaal!
Ben je op zoek naar écht iets bijzonders? Charles Bénard maakt natuurchampagne! Het maken van goede natuurchampagne zonder de toevoeging van sulfiet is een kunst. Het succes van de familie Bénard zit ‘m in de spierwitte ondergrond van kalk er mergel, die nog met paard en ploeg bewerkt wordt. Deze ondergrond zorgt voor gezonde wijnranken en druiven die barsten van de mineraliteit.
Dus haal die stoffige flûtes en coupes van zolder en verras je geliefde of vrienden met het bruisende goud uit het noorden van Frankrijk… Santé!