• Op werkdagen voor 17u besteld = vandaag verzonden
  • Gratis retourneren in onze winkels
Alle wijn
Wit
Rood
Overig
Wijn op smaak
Inspiratie
Proefboxen
Wijnboeren
Over ons
Aanbiedingen
Op smaak
Lichte wijnen
Ronde wijnen
Volle wijnen
Op kenmerk
Biologische wijn
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon Alle wijn
Op smaak
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol, rijk wit)
Op kenmerk
Biologische wijn
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon Wit
Op smaak
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood)
Deep (stevig, diep rood)
Op kenmerk
Biologische wijn
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon Rood
Op smaak
Bubbly (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Op kenmerk
Natuurwijn
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Wit
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol, rijk wit)
Rood
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood)
Deep (stevig, diep rood)
Overig
Bubbels (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Ontdek
Nieuwe wijnen
Bestsellers & favorieten
Uitgelichte wijnen
Exclusief
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Prijswinnaars
Momenten
Borrelwijnen
Cadeaus
Herfstwijnen
Grapedistrict
Ons verhaal
Onze zoektocht
Onze kleine wijnboeren
Meer
Blog
Vacatures
Grape app
Info
Winkels
Grapedistrict Horeca
FAQ
Naar de startpagina
Winkels
Mijn account
Aanmelden
of registreren
Overzicht Jouw profiel Adressen Betaalwijzen Bestellingen Jouw aanbevelingen Review mijn wijnen
  • Alle wijn
    • Toon Alle wijn
    • Op smaak
      • Lichte wijnen
      • Ronde wijnen
      • Volle wijnen
    • Op kenmerk
      • Biologische wijn
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wit
    • Toon Wit
    • Op smaak
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol, rijk wit)
    • Op kenmerk
      • Biologische wijn
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Rood
    • Toon Rood
    • Op smaak
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood)
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Op kenmerk
      • Biologische wijn
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Overig
    • Op smaak
      • Bubbly (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
    • Op kenmerk
      • Natuurwijn
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wijn op smaak
    • Wit
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol, rijk wit)
    • Rood
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood)
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Overig
      • Bubbels (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
  • Inspiratie
    • Ontdek
      • Nieuwe wijnen
      • Bestsellers & favorieten
      • Uitgelichte wijnen
    • Exclusief
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
      • Prijswinnaars
    • Momenten
      • Borrelwijnen
      • Cadeaus
      • Herfstwijnen
  • Proefboxen
  • Wijnboeren
  • Over ons
    • Grapedistrict
      • Ons verhaal
      • Onze zoektocht
      • Onze kleine wijnboeren
    • Meer
      • Blog
      • Vacatures
      • Grape app
    • Info
      • Winkels
      • Grapedistrict Horeca
      • FAQ
  • Aanbiedingen
  • Mijn account
  • Klantenservice
  • Winkels

Biologische wijn: wat is dat eigenlijk?

Biologische wijn: wat is dat eigenlijk?

Onze kleine wijnboeren hebben één overeenkomst: ze werken zelf in hun wijngaarden. Vaak zijn de wijnhuizen al meerdere generaties in de familie, waardoor de boeren “hun” wijnstokken beter kennen dan hun broekzak. Een duurzame werkwijze is dan gauw het gevolg, want waarom zou je bestrijdingsmiddelen gebruiken als het niet per se nodig is? Daarnaast helpt het om ervoor te zorgen dat hun kinderen én toekomstige kleinkinderen het familiebedrijf kunnen voortzetten. Je vindt tegenwoordig veel verschillende keurmerken op het etiket die aangeven hoe duurzaam de wijn is. Door die duizend en één keurmerken zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wat is dan biologisch? Wij leggen het je uit aan de hand van vier verschillende manieren van wijnbouw!

Duurzame wijnbouw 

De meest voorkomende manier van wijn maken in ons assortiment. Hierbij mag de natuur in de wijngaard zo veel mogelijk haar gang gaan. De wijnboer kiest voor reactieve bestrijdingsmiddelen die het minst schadelijk zijn voor de omgeving en de wijngaard. 

Deze duurzame stroming, die sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is ontstaan, wordt ook wel ‘La lutte raisonée’ genoemd (‘het gemotiveerde gevecht’). Er bestaat geen wereldwijd keurmerk, maar veel van deze duurzame wijnboeren hebben hun krachten gebundeld en voeren een Terra Vitis of een Haute Valeur Environnementale keurmerk op hun wijnen. Ze hebben afgesproken dat de natuur zo veel mogelijk haar gang mag gaan in de wijngaarden en ze mogen alleen bestrijdingsmiddelen gebruiken als laatste redmiddel om hun oogst te redden. Ze werken dus reactief in plaats van preventief. Dat zorgt voor een goede balans tussen landbouw, milieu en omgeving.

Biologische wijnbouw

In de biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook wordt er minder sulfiet gebruikt. 

Wijnboeren die drie jaar lang voor het Europese biologische keurmerk hebben gestreden, gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong, zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. De beginnende bioboer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om het certificaat te halen. Wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds elk jaar streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer. Een echte investering dus, die na jaren zijn vruchten zal afwerpen.

Biodynamische wijnbouw 

Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat alle energie die je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven aan moeder natuur. De wijn wordt gemaakt onder de juiste stand van de zon en de maan en de biodiversiteit in de wijngaarden staat centraal.

Biodynamische wijnboeren gaan een stapje verder dan biologische wijnboeren. Zij hangen sterk de natuurfilosofie van Rudolf Steiner aan. Zo wordt natuurlijke mest gemaakt uit gefermenteerde koeienpoep, kruiden en mineralen, en in een koehoorn in de grond gestopt. Deze zogenoemde preparaten voeden de grond en trekken belangrijke insecten aan. Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat ook de stand van het sterrenstelsel van invloed kan zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Veel wijnboeren interpreteren deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze.

Natuurwijnen

Biologisch, dan wel biodynamisch gemaakt. De bedoeling bij het maken van natuurwijn is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen in het proces van wijn maken. Handgeplukt, ongefilterd, spontaan vergist en vaak zonder de toevoeging van sulfiet. 

Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren, werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen, en laten ze de wijn spontaan vergisten. Zo krijg je de meeste pure wijn waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon.

Hoe herken je het?

Alle biologische wijnen hebben een bio icoon op onze website en kan je vinden op deze pagina. 

Of een wijn duurzaam, biologisch of biodynamisch is gemaakt, kan je vinden bij de productinformatie van de wijn onder het kopje wijnbouw. Voor alle natuurwijnen hebben wij een aparte pagina, deze vind je hier. 

Ontdek biologische wijnen:

Onze kleine wijnboeren hebben één overeenkomst: ze werken zelf in hun wijngaarden. Vaak zijn de wijnhuizen al meerdere generaties in de familie, waardoor de boeren “hun” wijnstokken beter kennen dan hun broekzak. Een duurzame werkwijze is dan gauw het gevolg, want waarom zou je bestrijdingsmiddelen gebruiken als het niet per se nodig is? Daarnaast helpt het om ervoor te zorgen dat hun kinderen én toekomstige kleinkinderen het familiebedrijf kunnen voortzetten. Je vindt tegenwoordig veel verschillende keurmerken op het etiket die aangeven hoe duurzaam de wijn is. Door die duizend en één keurmerken zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Wat is dan biologisch? Wij leggen het je uit aan de hand van vier verschillende manieren van wijnbouw!

Duurzame wijnbouw 

De meest voorkomende manier van wijn maken in ons assortiment. Hierbij mag de natuur in de wijngaard zo veel mogelijk haar gang gaan. De wijnboer kiest voor reactieve bestrijdingsmiddelen die het minst schadelijk zijn voor de omgeving en de wijngaard. 

Deze duurzame stroming, die sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw is ontstaan, wordt ook wel ‘La lutte raisonée’ genoemd (‘het gemotiveerde gevecht’). Er bestaat geen wereldwijd keurmerk, maar veel van deze duurzame wijnboeren hebben hun krachten gebundeld en voeren een Terra Vitis of een Haute Valeur Environnementale keurmerk op hun wijnen. Ze hebben afgesproken dat de natuur zo veel mogelijk haar gang mag gaan in de wijngaarden en ze mogen alleen bestrijdingsmiddelen gebruiken als laatste redmiddel om hun oogst te redden. Ze werken dus reactief in plaats van preventief. Dat zorgt voor een goede balans tussen landbouw, milieu en omgeving.

Biologische wijnbouw

In de biologische wijnbouw worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. Ook wordt er minder sulfiet gebruikt. 

Wijnboeren die drie jaar lang voor het Europese biologische keurmerk hebben gestreden, gebruiken alleen maar producten van natuurlijke oorsprong, zoals koper (sulfiet) en natuurlijke mestsoorten. De beginnende bioboer moet drie jaar lang bewijzen dat hij biologisch werkt om het certificaat te halen. Wanneer het papiertje binnen is, kijkt de EU nog steeds elk jaar streng mee. De omslag naar biologisch is vaak kostbaar en tijdrovend voor de wijnboer. Een echte investering dus, die na jaren zijn vruchten zal afwerpen.

Biodynamische wijnbouw 

Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat alle energie die je uit de natuur haalt, je ook weer terug moet geven aan moeder natuur. De wijn wordt gemaakt onder de juiste stand van de zon en de maan en de biodiversiteit in de wijngaarden staat centraal.

Biodynamische wijnboeren gaan een stapje verder dan biologische wijnboeren. Zij hangen sterk de natuurfilosofie van Rudolf Steiner aan. Zo wordt natuurlijke mest gemaakt uit gefermenteerde koeienpoep, kruiden en mineralen, en in een koehoorn in de grond gestopt. Deze zogenoemde preparaten voeden de grond en trekken belangrijke insecten aan. Biodynamische wijnboeren zijn van mening dat ook de stand van het sterrenstelsel van invloed kan zijn op groei van de druiven. Deze astrologische filosofie is uitgewerkt door Maria Thun. Zij heeft methodes ontwikkeld om wijnboeren te helpen het juiste moment te kiezen voor het zaaien en oogsten. Veel wijnboeren interpreteren deze zaaikalender met een kleine knipoog, maar toch is zaaien en oogsten tijdens volle of een nieuwe maan uit den boze.

Natuurwijnen

Biologisch, dan wel biodynamisch gemaakt. De bedoeling bij het maken van natuurwijn is dat er zo min mogelijk wordt ingegrepen in het proces van wijn maken. Handgeplukt, ongefilterd, spontaan vergist en vaak zonder de toevoeging van sulfiet. 

Natuurwijnen zijn het topje van de verantwoorde wijnijsberg. Wijnboeren die natuurwijnen produceren, werken biologisch dan wel biodynamisch en laten de natuur helemaal hun gang gaan. De filosofie is om zo min mogelijk in te grijpen tijdens het proces van druif naar wijn. Zo wordt er verplicht met de hand geplukt, wordt de wijn niet of nauwelijks gefilterd, wordt een absoluut minimum aan sulfiet gebruikt en inheemse gistcellen, en laten ze de wijn spontaan vergisten. Zo krijg je de meeste pure wijn waar het primaire fruit op de achtergrond verdwijnt en aroma’s ontstaan die je nog nooit hebt ervaren. Gisten, zuren, bitters en andere funky aroma’s voeren de boventoon.

Hoe herken je het?

Alle biologische wijnen hebben een bio icoon op onze website en kan je vinden op deze pagina. 

Of een wijn duurzaam, biologisch of biodynamisch is gemaakt, kan je vinden bij de productinformatie van de wijn onder het kopje wijnbouw. Voor alle natuurwijnen hebben wij een aparte pagina, deze vind je hier. 

Ontdek biologische wijnen:

Domaine Jean Marie Haag Pinot Blanc
Domaine Jean Marie Haag Pinot Blanc
unknown
4.5 | 0 reviews
€ 11,49
1 op voorraad
l'Herbe Folle Rouge
l'Herbe Folle Rouge
unknown
4.3 | 0 reviews
€ 9,99
op voorraad
Theo Minges Gleisweiler Hölle Riesling
Theo Minges Gleisweiler Hölle Riesling
unknown
3.8 | 0 reviews
€ 15,99
op voorraad
Ju De Vie Rouge
Ju De Vie Rouge
unknown
4.2 | 0 reviews
€ 11,99
op voorraad
Finca Loranque Tempranillo
Finca Loranque Tempranillo
unknown
3.5 | 0 reviews
€ 9,49
op voorraad

Domaine Jean Marie Haag Pinot Blanc
Domaine Jean Marie Haag Pinot Blanc
unknown
4.5 | 0 reviews
€ 11,49
1 op voorraad
l'Herbe Folle Rouge
l'Herbe Folle Rouge
unknown
4.3 | 0 reviews
€ 9,99
op voorraad
Theo Minges Gleisweiler Hölle Riesling
Theo Minges Gleisweiler Hölle Riesling
unknown
3.8 | 0 reviews
€ 15,99
op voorraad
Ju De Vie Rouge
Ju De Vie Rouge
unknown
4.2 | 0 reviews
€ 11,99
op voorraad
Finca Loranque Tempranillo
Finca Loranque Tempranillo
unknown
3.5 | 0 reviews
€ 9,49
op voorraad

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van events, proeverijen en wijnnieuws!
Contact

ma t/m vr 9.00 - 17.00 klantenservice@grapedistrict.nl +31 20 66 51 115

Vind een winkel

Klantenservice
  • Veelgestelde vragen
  • Bestellen
  • Betalen
  • Levering
  • Retourneren & klachten
Informatie
  • Over Grapedistrict
  • Horeca
  • Contact
  • Vacatures
  • Blog
  • Winkels
Download de app
  • Jouw gekochte wijnen reviewen, aanbevelingen en persoonlijke aanbiedingen bekijken.
iDEAL
Mastercard
Visa
PayPal
Nix18
Ophalen bij PostNL-punt
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • Sitemap
@2006 - 2023 Grapedistrict B.V.
Deze website gebruikt cookies
Deze website maakt gebruik van cookies. Hiermee kunnen we content en advertenties personaliseren, want we laten je natuurlijk graag alleen nuttige advertenties zien. Daarom gebruiken we technologie om je gedrag binnen en buiten onze website te volgen op een anonieme manier. Meer weten? Lees hier alles over onze cookie- en privacyverklaring. Klik op accepteren om akkoord te gaan. Kies je voor weigeren? Dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies en gebruiken we technieken die daarop lijken.