• Op werkdagen voor 17u besteld = vandaag verzonden
  • Gratis retourneren in onze winkels
Alle wijn
Wit
Rood
Overig
Wijn op smaak
Inspiratie
Proefboxen
Wijnboeren
Over ons
Aanbiedingen
Op smaak
Lichte wijnen
Ronde wijnen
Volle wijnen
Op kenmerk
Biologische wijn
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon Alle wijn
Op smaak
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol, rijk wit)
Op kenmerk
Biologische wijn
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon Wit
Op smaak
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood)
Deep (stevig, diep rood)
Op kenmerk
Biologische wijn
Prijswinnaars
Vegan
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Toon Rood
Op smaak
Bubbly (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Op kenmerk
Natuurwijn
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Ontdek
Nieuw
Best beoordeeld
Wijnen met video
Wit
Easy (fris, licht wit)
Mellow (droog, fruitig wit)
Rich (vol, rijk wit)
Rood
Blush (zacht, licht rood)
Smooth (soepel, rond rood)
Deep (stevig, diep rood)
Overig
Bubbels (bubbels)
Rosy (rosé)
Honey (dessertwijnen)
Ontdek
Nieuwe wijnen
Bestsellers & favorieten
Uitgelichte wijnen
Exclusief
Cellar (premium wijnen)
Limited editions
Prijswinnaars
Momenten
Borrelwijnen
Cadeaus
Herfstwijnen
Grapedistrict
Ons verhaal
Onze zoektocht
Onze kleine wijnboeren
Meer
Blog
Vacatures
Grape app
Info
Winkels
Grapedistrict Horeca
FAQ
Naar de startpagina
Winkels
Mijn account
Aanmelden
of registreren
Overzicht Jouw profiel Adressen Betaalwijzen Bestellingen Jouw aanbevelingen Review mijn wijnen
  • Alle wijn
    • Toon Alle wijn
    • Op smaak
      • Lichte wijnen
      • Ronde wijnen
      • Volle wijnen
    • Op kenmerk
      • Biologische wijn
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wit
    • Toon Wit
    • Op smaak
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol, rijk wit)
    • Op kenmerk
      • Biologische wijn
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Rood
    • Toon Rood
    • Op smaak
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood)
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Op kenmerk
      • Biologische wijn
      • Prijswinnaars
      • Vegan
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Overig
    • Op smaak
      • Bubbly (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
    • Op kenmerk
      • Natuurwijn
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
    • Ontdek
      • Nieuw
      • Best beoordeeld
      • Wijnen met video
  • Wijn op smaak
    • Wit
      • Easy (fris, licht wit)
      • Mellow (droog, fruitig wit)
      • Rich (vol, rijk wit)
    • Rood
      • Blush (zacht, licht rood)
      • Smooth (soepel, rond rood)
      • Deep (stevig, diep rood)
    • Overig
      • Bubbels (bubbels)
      • Rosy (rosé)
      • Honey (dessertwijnen)
  • Inspiratie
    • Ontdek
      • Nieuwe wijnen
      • Bestsellers & favorieten
      • Uitgelichte wijnen
    • Exclusief
      • Cellar (premium wijnen)
      • Limited editions
      • Prijswinnaars
    • Momenten
      • Borrelwijnen
      • Cadeaus
      • Herfstwijnen
  • Proefboxen
  • Wijnboeren
  • Over ons
    • Grapedistrict
      • Ons verhaal
      • Onze zoektocht
      • Onze kleine wijnboeren
    • Meer
      • Blog
      • Vacatures
      • Grape app
    • Info
      • Winkels
      • Grapedistrict Horeca
      • FAQ
  • Aanbiedingen
  • Mijn account
  • Klantenservice
  • Winkels

Wijnspijs | Laurence's artisjok à la barigoule met kabeljauw

Wijnspijs | Laurence's artisjok à la barigoule met kabeljauw

Barigoule is in Nederland minder bekend, maar in de Provence een echte klassieker. Zoals bij veel provençaalse gerechten geldt: less is more. Zo ook bij barigoule. Het bestaat maar uit een paar ingrediënten: artisjokharten, ui, knoflook en kruiden gestoofd in bouillon en witte wijn. Wijninkoper Laurence zag echter zijn kans om er zijn eigen draai aan te geven. Om er een volwaardige maaltijd van te maken, voegde hij cherrytomaatjes, paprika, kappertjes en een mooi stukje vis toe. De combinatie met de Olbieta van Marco Abella maakt van dit gerecht een ultiem zomers feestje! Een heerlijk zonnig gerecht voor in de tuin, op het balkon of (dak)terras. 
Barigoule is in Nederland minder bekend, maar in de Provence een echte klassieker. Zoals bij veel provençaalse gerechten geldt: less is more. Zo ook bij barigoule. Het bestaat maar uit een paar ingrediënten: artisjokharten, ui, knoflook en kruiden gestoofd in bouillon en witte wijn. Wijninkoper Laurence zag echter zijn kans om er zijn eigen draai aan te geven. Om er een volwaardige maaltijd van te maken, voegde hij cherrytomaatjes, paprika, kappertjes en een mooi stukje vis toe. De combinatie met de Olbieta van Marco Abella maakt van dit gerecht een ultiem zomers feestje! Een heerlijk zonnig gerecht voor in de tuin, op het balkon of (dak)terras. 

Ingrediënten:

  • Artisjok(harten)
  • Sjalot
  • Wortel
  • Teen knoflook (of een paar…
  • Tijm
  • Laurier
  • Kappertjes
  • Bouillon (groente, kip of vis kan allemaal)
  • Bakje of tros cherrytomaatjes
  • Paprika
  • 1 fles Marco Abella Olbieta
  • Optioneel: kabeljauw of andere witvis en verse groene kruiden om te garneren
Shop deze wijn
Ingrediënten:

Instructies:

In het recept staat hoe je artisjokken het beste schoonmaakt. Vers is natuurlijk altijd lekkerder, maar Laurence moet eerlijk bekennen: hij gebruikt meestal artisjok harten uit blik. Houd er rekening mee dat die iets sneller garen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak ondertussen de artisjokken schoon. Schil de buitenste artisjokblaadjes. Gooi deze weg tot je de malse, lichtgroene bladeren bereikt. Schil met een dunschiller de stengel en verwijder eventuele kleine harde blaadjes die overblijven. Snijd de artisjokken doormidden en verwijder met een lepel de binnenste haren. Deze zijn taai en echt niet lekker en wil je dus liever niet in je stoof terugvinden. Leg de schoongemaakte artisjokharten in een bak met koud water en een klein beetje citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. 

Wanneer de oven voorverwarmd is, pof je de tomaten en gele paprika in de oven tot ze gaar zijn en een beetje beginnen te blakeren. Deze gaan later bij de rest van de barigoule. 

Snipper ondertussen de sjalot en knoflook, en snijd de wortel in kleine blokjes. Fruit eerst de sjalot en knoflook aan in een koekenpan met een beetje olijfolie. Wanneer de sjalot en knoflook glazig beginnen te worden, gaat de wortel in de pan. Als ook de wortel langzaam een beetje begint te karameliseren, kunnen de schoongemaakte artisjokharten erbij.

Bak de artisjokharten zachtjes aan tot ze een klein beetje beginnen te bruinen. Blus vervolgens af met gelijke delen bouillon en witte wijn. Voeg hier de laurier en een paar takjes tijm aan toe. Stoof dit op laag vuur gedurende 10-12 minuten zachtjes gaar. Als de artisjokharten net aan zacht beginnen te worden, haal dan alle groentes uit de pan en kook het “sap” verder in, dit wordt de saus.

Ontvel de gepofte paprika en voeg deze samen met de tomaatjes en kappertjes toe aan de barigoule.

Optioneel: bak de kabeljauw eerst op de huid met een klein klontje boter. Bedruip de bovenkant van de vis met een lepel met boter gedurende het bakken. Als de bovenkant kleur begint te krijgen, draai de vis om en laat deze nog ongeveer 1 minuut bakken op de andere kant. Haal uit de pan en zout voorzichtig na.

Als de kabeljauw gaar is, is het ook tijd om het gerecht af te maken. Proef daarom of de saus nog zout en/of peper kan gebruiken en giet bijna alles in een kannetje. Laat een klein beetje over in de pan, want hierin kunnen we de groentes mooi in glaceren. Hussel de groentes nog even op hoog vuur door, zodat alles goed warm is.

Serveer op een mooi bord of in een fijne schaal om te delen, maak eventueel af met verse kruiden en vergeet vooral de wijn niet!

Instructies:

Ingrediënten:

  • Artisjok(harten)
  • Sjalot
  • Wortel
  • Teen knoflook (of een paar…
  • Tijm
  • Laurier
  • Kappertjes
  • Bouillon (groente, kip of vis kan allemaal)
  • Bakje of tros cherrytomaatjes
  • Paprika
  • 1 fles Marco Abella Olbieta
  • Optioneel: kabeljauw of andere witvis en verse groene kruiden om te garneren
Shop deze wijn
Ingrediënten:

Instructies:

In het recept staat hoe je artisjokken het beste schoonmaakt. Vers is natuurlijk altijd lekkerder, maar Laurence moet eerlijk bekennen: hij gebruikt meestal artisjok harten uit blik. Houd er rekening mee dat die iets sneller garen.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak ondertussen de artisjokken schoon. Schil de buitenste artisjokblaadjes. Gooi deze weg tot je de malse, lichtgroene bladeren bereikt. Schil met een dunschiller de stengel en verwijder eventuele kleine harde blaadjes die overblijven. Snijd de artisjokken doormidden en verwijder met een lepel de binnenste haren. Deze zijn taai en echt niet lekker en wil je dus liever niet in je stoof terugvinden. Leg de schoongemaakte artisjokharten in een bak met koud water en een klein beetje citroensap om te voorkomen dat ze bruin worden. 

Wanneer de oven voorverwarmd is, pof je de tomaten en gele paprika in de oven tot ze gaar zijn en een beetje beginnen te blakeren. Deze gaan later bij de rest van de barigoule. 

Snipper ondertussen de sjalot en knoflook, en snijd de wortel in kleine blokjes. Fruit eerst de sjalot en knoflook aan in een koekenpan met een beetje olijfolie. Wanneer de sjalot en knoflook glazig beginnen te worden, gaat de wortel in de pan. Als ook de wortel langzaam een beetje begint te karameliseren, kunnen de schoongemaakte artisjokharten erbij.

Bak de artisjokharten zachtjes aan tot ze een klein beetje beginnen te bruinen. Blus vervolgens af met gelijke delen bouillon en witte wijn. Voeg hier de laurier en een paar takjes tijm aan toe. Stoof dit op laag vuur gedurende 10-12 minuten zachtjes gaar. Als de artisjokharten net aan zacht beginnen te worden, haal dan alle groentes uit de pan en kook het “sap” verder in, dit wordt de saus.

Ontvel de gepofte paprika en voeg deze samen met de tomaatjes en kappertjes toe aan de barigoule.

Optioneel: bak de kabeljauw eerst op de huid met een klein klontje boter. Bedruip de bovenkant van de vis met een lepel met boter gedurende het bakken. Als de bovenkant kleur begint te krijgen, draai de vis om en laat deze nog ongeveer 1 minuut bakken op de andere kant. Haal uit de pan en zout voorzichtig na.

Als de kabeljauw gaar is, is het ook tijd om het gerecht af te maken. Proef daarom of de saus nog zout en/of peper kan gebruiken en giet bijna alles in een kannetje. Laat een klein beetje over in de pan, want hierin kunnen we de groentes mooi in glaceren. Hussel de groentes nog even op hoog vuur door, zodat alles goed warm is.

Serveer op een mooi bord of in een fijne schaal om te delen, maak eventueel af met verse kruiden en vergeet vooral de wijn niet!

Instructies:

Marco Abella Olbieta
Marco Abella Olbieta
unknown
3.6 | 0 reviews
€ 10,49
op voorraad

Marco Abella Olbieta
Marco Abella Olbieta
unknown
3.6 | 0 reviews
€ 10,49
op voorraad

Lees ook de andere blogs

Ontdek meer recepten

Wijnspijs | Geblakerde prei van de BBQ, romescosaus en Gavi di Gavi

Vandaag gaan we in gedachte naar Italië, naar het noordelijke Piëmont.
Lees meer

Wijnspijs | Groene aspergerisotto en witte Lugana

Combineer deze risotto met een witte wijn uit één van de meest interessante wijngebieden van Italië
Lees meer

Wijnspijs | Butter Chicken en Portugese Chardonnay

Wat schenk je bij zo’n milde curry met naan en kip? Een nét zo’n tropische en boterige blend van chardonnay én artinto!
Lees meer

Misokip uit de oven en Pecorino

De fruitige Pecorino van wijboer Gianni is een wijnspijs alleskunner!
Lees meer

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van events, proeverijen en wijnnieuws!
Contact

ma t/m vr 9.00 - 17.00 klantenservice@grapedistrict.nl +31 20 66 51 115

Vind een winkel

Klantenservice
  • Veelgestelde vragen
  • Bestellen
  • Betalen
  • Levering
  • Retourneren & klachten
Informatie
  • Over Grapedistrict
  • Horeca
  • Contact
  • Vacatures
  • Blog
  • Winkels
Download de app
  • Jouw gekochte wijnen reviewen, aanbevelingen en persoonlijke aanbiedingen bekijken.
iDEAL
Mastercard
Visa
PayPal
Nix18
Ophalen bij PostNL-punt
  • Algemene voorwaarden
  • Privacy verklaring
  • Sitemap
@2006 - 2023 Grapedistrict B.V.
Deze website gebruikt cookies
Deze website maakt gebruik van cookies. Hiermee kunnen we content en advertenties personaliseren, want we laten je natuurlijk graag alleen nuttige advertenties zien. Daarom gebruiken we technologie om je gedrag binnen en buiten onze website te volgen op een anonieme manier. Meer weten? Lees hier alles over onze cookie- en privacyverklaring. Klik op accepteren om akkoord te gaan. Kies je voor weigeren? Dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies en gebruiken we technieken die daarop lijken.