

Italiaanse gerechten vragen natuurlijk om Italiaanse wijn, dat staat in de sterren geschreven. Italianen houden van simpele gerechten, zonder al te veel poespas. Je hebt voor dit gnocchigerecht dus niet bijzonder veel ingrediënten nodig. Wat je sowieso wél nodig hebt, is een fles Villa Vitas Refosco uit het uiterste noordoosten van Italië: Friuli. Wijnmaker Roberto Vitas maakt deze rode wijn van inheemse Refoscodruiven. De wijn is sappig, licht van rood fruit en heeft alle warme elementen om met de zongedroogde tomaat te matchen.
Italiaanse gerechten vragen natuurlijk om Italiaanse wijn, dat staat in de sterren geschreven. Italianen houden van simpele gerechten, zonder al te veel poespas. Je hebt voor dit gnocchigerecht dus niet bijzonder veel ingrediënten nodig. Wat je sowieso wél nodig hebt, is een fles Villa Vitas Refosco uit het uiterste noordoosten van Italië: Friuli. Wijnmaker Roberto Vitas maakt deze rode wijn van inheemse Refoscodruiven. De wijn is sappig, licht van rood fruit en heeft alle warme elementen om met de zongedroogde tomaat te matchen.


Ingrediënten
- 400 gram verse Gnocchi (uit het versvak)
- 3 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 pot zongedroogde tomaten
- 300 gram verse spinazie
- geraspte parmezaan
- peper en zout
- eventueel een rode peper voor pit
- 1 fles Villa Vitas Refosco
Instructies
Snijd de sjalotten fijn. Laat een beetje van de olie uit het potje zongedroogde tomaten warm worden in de pan om de sjalot in aan te fruiten. Hak de zongedroogde tomaat in reepjes en laat deze even meebakken (met eventueel een rood pepertje voor extra pit). Voeg vervolgens het blik tomatenblokjes toe en laat het zo’n 10 minuten op het vuur staan. Zet daarna de staafmixer op de saus om hem een gladde structuur te geven. Laat de fijngehakte spinazie er in slinken (in gedeeltes). Wanneer de spinazie bijna gaar is, kan je de verse gnocchi garen in kokend, gezouten water. Wanneer de gnocchi boven komt drijven, kan je ze nog zo’n 4 minuten in de saus gaar koken. Breng het gerecht op smaak met peper en zout. Serveer de gnocchi met versgeraspte parmezaan en een goed glas Villa Vitas Refosco.
Ingrediënten
- 400 gram verse Gnocchi (uit het versvak)
- 3 sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 1 blik tomatenblokjes
- 1 pot zongedroogde tomaten
- 300 gram verse spinazie
- geraspte parmezaan
- peper en zout
- eventueel een rode peper voor pit
- 1 fles Villa Vitas Refosco
Instructies
Snijd de sjalotten fijn. Laat een beetje van de olie uit het potje zongedroogde tomaten warm worden in de pan om de sjalot in aan te fruiten. Hak de zongedroogde tomaat in reepjes en laat deze even meebakken (met eventueel een rood pepertje voor extra pit). Voeg vervolgens het blik tomatenblokjes toe en laat het zo’n 10 minuten op het vuur staan. Zet daarna de staafmixer op de saus om hem een gladde structuur te geven. Laat de fijngehakte spinazie er in slinken (in gedeeltes). Wanneer de spinazie bijna gaar is, kan je de verse gnocchi garen in kokend, gezouten water. Wanneer de gnocchi boven komt drijven, kan je ze nog zo’n 4 minuten in de saus gaar koken. Breng het gerecht op smaak met peper en zout. Serveer de gnocchi met versgeraspte parmezaan en een goed glas Villa Vitas Refosco.

Wijnspijs | Geblakerde prei van de BBQ, romescosaus en Gavi di Gavi
Vandaag gaan we in gedachte naar Italië, naar het noordelijke Piëmont.

Wijnspijs | Groene aspergerisotto en witte Lugana
Combineer deze risotto met een witte wijn uit één van de meest interessante wijngebieden van Italië

Wijnspijs | Butter Chicken en Portugese Chardonnay
Wat schenk je bij zo’n milde curry met naan en kip? Een nét zo’n tropische en boterige blend van chardonnay én artinto!