Chardonnay, de veelzijdige druif
Chardonnay is een van de meest bekende druivenrassen ter wereld. Deze druif staat over de hele wereld aangeplant. Dat zorgt voor een grote verscheidenheid aan smaken en stijlen. Van boterig en houtgerijpt tot fris en mineralig, en vergeet de mousserende wijnen niet. Ontdek de veelzijdigheid van de chardonnay druif!
La Vierge Jezebelle Chardonnay
Hemel-en-aardevallei, Zuid-afrika
Séguinot Bordet Chablis Vieilles Vignes
Bourgogne, Chablis, Frankrijk
C pour Chardonnay
Pays d’oc, Frankrijk
Séguinot Bordet Bourgogne blanc
Bourgogne, Frankrijk
Cave Alignan Icare Chardonnay
Côtes de thongue, Frankrijk
Lista Negra Setúbal Branco Reserva
Setúbal, Portugal
Domaine Saint-Pancrace Bourgogne Blanc
Bourgogne, Frankrijk
Jean Dumangin Champagne Blanc De Blancs
Champagne, Frankrijk
Blankenhorn Crémant Baden
Baden, Duitsland
Seguinot Bordet Chablis 1er Cru Fourchaume
Bourgogne, Chablis, Frankrijk
Marof Chardonnay
Prekmurje, Slovenië
Marof Breg Cuvée
Prekmurje, Slovenië
Wat is chardonnay?
Chardonnay is een van de meest bekende druivenrassen ter wereld. Hij behoort tot de zogeheten 'big five'. Dat zijn de vijf meest aangeplante druivenrassen. Naast sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon en syrah staat ook de chardonnay druif over de hele wereld aangeplant. Van de Bourgogne in Frankrijk tot Napa Valley in Californië.
Wat zijn typerende smaken voor chardonnay?
Chardonnay staat overal ter wereld aangeplant. Dat zorgt voor een grote verscheidenheid aan smaken en stijlen van een chardonnay wijn Zo hebben eikenhout gerijpte chardonnays vaak veel rijke aroma's, denk bijvoorbeeld aan perzik of mango. Deze kunnen heel boterig smaken met tonen van vanille of noten. Daarnaast bestaan er ook chardonnay wijnen uit meer koele klimaten. Deze hebben vaak frissere aroma's, zoals groene appel en peer, en hebben meer mineralen.
Met welke gerechten kan ik chardonnay goed combineren?
Door de grote verscheidenheid aan chardonnay wijnen kan je hem met allerlei verschillende gerechten combineren. Ontdek onze wijnspijs survival gids voor tips of vraag het in onze winkels!
Kan je chardonnay lang bewaren?
Een houtgerijpte, volle chardonnay kan je langer bewaren dan een frisse chardonnay. Deze kan je gemiddeld zo'n 2-4 jaar bewaren. Sommige chardonnays worden echter beter na een tijdje in de kelder. Vraag daarom altijd advies aan ons winkelpersoneel of via de mail!
Wat is de perfecte temperatuur om chardonnay te serveren?
Chardonnay wordt over het algemeen gekoeld geserveerd tussen 8°C en 12°C. De optimale serveertemperatuur kan echter variëren afhankelijk van het type riesling en persoonlijke voorkeur.
Blog Grapedistrict
Ontdek recepten en andere interessante feitjes