Riesling, de koningin van de druiven
Riesling staat bekend om haar natuurlijke zuren in combinatie met mineralen. Ze brengt een grote diversiteit aan wijnen: van frisse borrelwijnen tot mooie dessertwijnen. De riesling kan het allemaal!
Wat is riesling?
Riesling is een witte druivensoort, een ronde druif met een groene schil. Deze druif heeft z'n oorsprong in het gebied rondom de Rijn, voornamelijk in Duitsland en de Elzas, Frankrijk. Al in de 15e eeuw staat de riesling druif op een aankoopakte in Duitsland. Vanuit daar is de riesling verspreid naar allerlei andere landen.
Wat zijn typerende smaken voor riesling?
Riesling staat bekend om z'n zuren, mineralen en fruitige aroma's van appel, abrikoos, perzik en citrus. Het is een druif die zeer gevoelig is voor de bodem- en klimaatomstandigheden. Dat zorgt ervoor dat het terroir duidelijk weerspiegeld wordt in een riesling wijn. Er bestaan daarom allerlei verschillende stijlen riesling; van frisse borrelwijnen tot mooie dessertwijnen.
Met welke gerechten kan ik riesling goed combineren?
Riesling wijnen gaan goed samen diverse gerechten. Combineer een riesling bijvoorbeeld met pittige gerechten, de Aziatische keuken en schelp- en schaaldieren. Voor de beste tips, specifieke vragen of recepten ben je altijd welkom in een van onze winkels.
Kan je riesling lang bewaren?
Riesling wijnen met een goede zuurgraad en balans kunnen goed bewaard worden. Naarmate ze verouderen, ontwikkelen ze complexere aroma's en kunnen ze nieuwe diepten van smaak bereiken. Wil jij weten welke riesling wijnen je goed kan bewaren? Vraag ons om advies!
Hoe moet ik riesling serveren?
Riesling wordt over het algemeen gekoeld geserveerd tussen 8°C en 12°C. De optimale serveertemperatuur kan echter variëren afhankelijk van het type riesling en persoonlijke voorkeur.
Blog Grapedistrict
Ontdek recepten en andere interessante feitjes