€ 7,99
€ 75,94
Caos Organic Sauvignon Blanc
La mancha, Spanje
€ 7,89
Cava Nit Del Foc Organic Brut
Valencia, Spanje
Bodega Encima El Mago Mencia
Bierzo, Spanje
Ardora Maris Albariño
Rías baixas, Spanje
Cava Nit Del Foc Organic Brut Rosé
Valencia, Spanje
€ 8,99
Tierra Alegre Airén Sauvignon Blanc
La mancha, Spanje
Dos Por Tres Verdejo Sobre Lias
Rueda, Spanje
Soto Manrique La Transicion Rosado
Cebreros, Spanje
Catalan Eagle Terra Alta Blanco
Terra alta, Spanje
Tandem Inmacula Viognier & Viura
Navarra, Spanje
Tierra Alegre Tempranillo
La mancha, Spanje
Vega Caliza Frizzante
Tierra de castilla, Spanje
Alta Alella Bruant
Alella, Spanje
Piedra Fluida Wildfire
Tenerife, Spanje
€ 72,04
Corazon de Leon Verdejo
Tierra de castilla, Spanje
El Granjero Rosado
Tierra de castilla, Spanje
Spanje is het grootste wijnland ter wereld. De oppervlakte van wijngaarden is nergens anders zo groot. Toch staat het met productie op de derde plek. Dit komt door de kleine oplages die Spanje heeft. Door warmte en droogte wordt er per hectare veel minder wijn geproduceerd. Wijnboeren moeten ook altijd rekening houden met het warme Spaanse klimaat, zeker in het midden van het land. Druivenrassen hebben een dikke schil om niet te verbranden in de zon. Ook oogsten wijnboeren ’s ochtends vroeg en 's nachts om zuren in de wijnen te behouden. De wijnen zijn door de warme temperaturen en zonnig dagen vaak rijk en tropisch.
De bekendste Spaanse rode wijnen komen uit Rioja. Grotendeels gemaakt van de tempranillo druif met een mooie dosis hout. Dat resulteert in een volle, fruitige wijn met tonen van vanille, cacao en bramen. In de rest van Spanje wordt ook genoeg rode wijn gemaakt. De garnacha, carinyena en monastrell zijn veel voorkomende druivenrassen in Spanje als we verder kijken dan de tempranillo. De meeste wijnen zijn vol met flink rijp fruit door de ruim aanwezige zonuren, maar er zijn ook gebieden waar wat lichtere rode wijnen gemaakt worden. Bierzo in het noordwesten is een leuk gebied voor pinot noir-achtige wijnen van de mencia druif. Spaanse wijnen zijn een mooie mix tussen inheemse druivenrassen en Franse druivenrassen. Zo brengen de Spanjaarden net even wat anders naar de tafel.
Spanje biedt een brede variëteit aan witte wijnen. Van frisse, minerale wijnen tot volle, houtgerijpte varianten, er is altijd wel een Spaanse witte wijn te vinden voor bij elk moment. De Spaanse wijnen maken vaak gebruik van inheemse druivenrassen zoals de verdejo, albariño en viura, maar ook internationale druiven zoals de chardonnay zijn aanwezig in Spanje. De ziltige albariño past perfect bij zeevruchten die in Rias Baixas uit de zee worden gevist. Viura (macabeo) is de klassieke druif voor de Spaanse bubbels en de basis voor witte wijnen uit de Rioja. Daarnaast hebben we de altijd populaire verdejo uit Rueda. Deze allemansvriend heeft veel fruittonen waardoor het een gemakkelijke borrelaar, maar ook met eten een fijne compagnon is. Er zijn nog veel meer witte wijnen te vinden in Spanje, van halfzoete sherry tot aan sprankelende cava's. Voor iedere wijnliefhebber een wijn voor het perfecte moment.
Spanje heeft een breed scala aan inheemse druivensoorten. De meest gebruikte druif in Spanje is zonder twijfel tempranillo. Deze druif is vooral bekend uit regio’s als Rioja en Ribera del Duero en levert volle, fruitige wijnen met een goede structuur op. Een andere belangrijke druif is garnacha. Deze wordt vaak in blends gebruikt om body en kruidigheid toe te voegen. Voor de witte druiven is albariño een favoriet. Albariño komt vooral uit Rias Baixas in Galicië en kenmerkt zichzelf met tonen van citrus, mineralen en een frisse ziltigheid. Misschien nog wel bekender dan de albariño is de verdejo uit Rueda. Wijnen van de verdejo zijn sappig met tropisch fruit en knisperende zuren. Ten slotte is airén historisch belangrijk. Maar liefst 30% van Spaanse druivenoogst is van de airén. Naast wijn is de airén vooral ook enorm belangrijk voor de brandy productie. Ondanks dat de productie zo hoog is, worden er dus minder wijnen van gemaakt.
De grootste wijnstreek ter wereld, La Mancha, bevindt zich in het midden van Spanje. Vroeger werden hier voornamelijk tafelwijnen in bulk geproduceerd. Tegenwoordig zijn er veel wijnboeren die bezig zijn om de kwaliteit van het gebied te verhogen en de naam daarmee te verbeteren. Voor Spaanse rode wijnen is Rioja de topper van het land. Alhoewel ze in Rioja ook witte wijnen maken, zijn deze veel minder bekend. Niet zo gek als je bedenkt dat maar 5% van de aanplant witte druiven zijn. Naast Rioja kent Spanje één ander gebied met de hoogste herkomstbenaming (DOCa). Het Catalonische gebied Priorat mag sinds het jaar 2000 ook de DOCa status op zijn etiket vernoemen. Daarmee is Priorat een enorm belangrijk gebied voor Spanje ondanks dat het een stuk minder bekend is dan Rioja. Naast Priorat is ook Penedes in Catalonië erg belangrijk voor de Spaanse wijnbouw. Hier komen de Spaanse bubbels, Cava, vandaan. Voor witte wijnen kijken we naar Rias Baixas en Rueda. Het zijn hele andere gebieden met hun eigen specialiteiten. Rias Baixas staat bekend om hun frisse, minerale wijnen van de albariño. Uit Rueda komen de fruitige verdejo's die op bijna elke wijnkaart wel te vinden zijn. Het laatste gebied wat zeker niet kan ontbreken in het rijtje belangrijke Spaanse wijnstreken is Jerez. Dit is de streek waar sherry vandaan komt. Van zoete pedro ximenez voor bij een chocolade dessert tot droge sherry van de palomino druif. Spanje heeft een ruim aanbod aan verschillende wijnen in allerlei verschillende stijlen.