De feestdagen, iets om naar uit te kijken! Ze kunnen ook een hele opgave zijn. Weken bezig zijn met plannen, boodschappen halen, het halve land doorreizen om iedereen te zien of haasten om nog net dat ene biefstukje te scoren, voordat het uitverkocht is. En dan blijk je de wijn vergeten te zijn! Hup naar de supermarkt voor de laatste flessen die er nog zijn, om er thuis achter te komen dat ze totaal niet bij het eten passen waar je zo veel moeite, tijd en energie ingestoken hebt. Wij helpen daarom graag om jouw wijn/spijs combinatie tot een waar feest te maken. Aan de hand van een aantal scenario’s zorgen wij dat jouw feestavond perfect is (qua wijnspijs).
De feestdagen, iets om naar uit te kijken! Ze kunnen ook een hele opgave zijn. Weken bezig zijn met plannen, boodschappen halen, het halve land doorreizen om iedereen te zien of haasten om nog net dat ene biefstukje te scoren, voordat het uitverkocht is. En dan blijk je de wijn vergeten te zijn! Hup naar de supermarkt voor de laatste flessen die er nog zijn, om er thuis achter te komen dat ze totaal niet bij het eten passen waar je zo veel moeite, tijd en energie ingestoken hebt. Wij helpen daarom graag om jouw wijn/spijs combinatie tot een waar feest te maken. Aan de hand van een aantal scenario’s zorgen wij dat jouw feestavond perfect is (qua wijnspijs).
Ontdek in deze blog de spijs tips bij deze wijnen
Ontdek in deze blog:
Het aperitief
Mijn advies zou altijd zijn om te beginnen met een bubbel als jouw gasten binnenkomen. Iedereen is meteen in de feestsfeer. Denk eens aan een mooie crémant, zoals de Bruno Dangin Crémant de Bourgogne. Dit is een rijke stijl met smaken van appel, brioche en mooie mineralen. Een wijn die eigenlijk iedereen lekker zal vinden. Mocht je echt willen uitpakken, kun je natuurlijk voor een Champagne kiezen. Zelf zou ik dan gaan voor een wijn met een lagere dosage (suiker). Zo begin je de avond verfrissend. De zuren helpen de eetlust ook nog eens op gang. Onze nieuwe Champagne van Dremont-Marroy zou hier perfect voor zijn. Deze wijn is opwekkend, fris en complex en kan rustig doorgedronken worden tijdens het eten.
Het pasteitje
De ultieme klassieker, vaak de trots van vele oma’s. En zeg nou eerlijk: wat is er lekkerder dan warm bladerdeeg met een rijke ragout. Ragout van kip, kalfsvlees of vegetarisch met paddenstoelen, dat maakt voor de wijn niet zoveel uit. In essentie is het een rijk en vooral romig gerecht. Dit betekent dat de wijn dit ook moet zijn. Dan kom je al gauw uit bij houtgerijpte wijnen. Nieuwe houten vaten geven de wijn namelijk een boterige, romige smaak. Probeer daarom de Jezzebelle Chardonnay van wijnhuis La Vierge. Deze Zuid-Afrikaanse Chardonnay combineert een relatief frisse wijn met een subtiele houtrijping. Wil je de gasten verrassen, probeer dan de Pfeddersheim Weissburgunder van Max Pfannebecker. Deze houtgerijpte wijn heeft naast die lekkere romige smaak een bijna tropisch karakter, waardoor jouw pasteitje nog lekkerder gaat smaken.
De gebraden kalkoen of kip
De gebraden kip of kalkoen is echt zo’n klassieker waar de keukenprinsen en -prinsessen mee los gaan. Het is een veelzijdig gerecht. Je kunt kiezen voor zowel lichte rode wijnen als volle, houtgerijpte witte wijnen. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. De Anexe Vinyes Velles de Carinyena zou een goede rode optie zijn. Deze wijn wordt gemaakt van hele oude wijnstokken, waardoor er enorm veel concentratie is. De combinatie met de minerale bodem maakt dit een unieke wijn. Qua witte wijn zou bijvoorbeeld de Blankenhorn “Le Clocher” Gutedel ideaal zijn. Houtgerijpt maar tegelijkertijd mineraal en elegant, een mooiere combinatie kan ik mij haast niet voorstellen.
"Bij het maken van goede wijnspijscombinaties let je minimaal op 3 dingen: het mondgevoel, de smaakintensiteit én het smaaktype." Lees meer in de blog: De wijn-spijs-survivalgids
Beef Wellington
De favoriet van veel vaders tijdens de feestdagen. Dit gerecht is een waar statement op tafel. Daar hoort natuurlijk een dergelijke wijn bij. Het is een hele culinaire klus, waar je een hele dag mee bezig kunt zijn (tegenwoordig ook goed kant en klaar te krijgen!). Na noeste arbeid verdient de Wellington een bijzondere wijn. Rood vlees, vraagt om rode wijn, maar Beef Wellington is meer dan alleen vlees. Het bevat daarnaast vet bladerdeeg, aardse champignons en zoute pancetta. Hierdoor zou ik kiezen voor de Treggiaia van Villa Bibbiani. Deze Super Tuscan combineert de lokale sangiovese druif met de internationale cabernet sauvignon. Denk aan veel cassis fruit en een subtiele houtrijping. Een waanzinnige wijn voor een waanzinnig gerecht! De wijn combineert overigens ook heel goed bij een vegetarische variant van dit gerecht met bieten.
Kaasfondue
Hate it or love it. Met z’n allen rondom een pan heerlijkheid is het een kwestie van dippen! Hierbij zou ik vooral voor witte wijn gaan, met of zonder bubbels. Champagne of Crémant kunnen namelijk verschrikkelijk goed bij dit gerecht, de minerale zuren snijden door dit vette gerecht heen. Voor stille wijn zou de Gerhard Deim Schönberg ideaal zijn. Gerhard maakt deze grüner veltliner van zijn mooiste percelen en dat proef je! Een rijke “grüner”, maar met voldoende zuren. Overigens kun je als sluitstuk van je diner ook kiezen voor bescheiden dippen in een Vacherin Mont d’or, zo gezellig.
Wild
De feestdagen vallen midden in het wild seizoen. Wild heeft een specifieke, meer uitgesproken smaak dan ander vlees. Houd hier dus rekening mee bij je wijnkeuze. Niet te zwaar, daarmee verlies je juist typiciteit, stevige, elegante wijnen combineren prachtig. De Loidana van Marco Abella bijvoorbeeld: deze wijn komt uit Priorat, één van de meest toonaangevende gebieden van Spanje. De wijngaarden zijn erg stijl en de opbrengsten per hectare extreem laag. De wijnen die hier vandaan komen hebben een ongekende elegantie, mooi fruit en toch voldoende body voor bij een wildgerecht.
De winter bbq
Bbq-en kan ook gewoon in de winter, eigenlijk juist! Heel gezellig met je eigen kacheltje in de tuin of op het balkon. Een mooie côte de boeuf smaakt gewoonweg lekkerder van een houtskool barbecue dan uit de oven of pan. Dikke trui aan en samen met één van je favoriete gasten kijken hoe het met het vlees gaat, alvast een glaasje nemend. Denk bij dit soort stoere gerechten ook aan stoere wijnen, zoals de Valpolicella ripasso superiore van Collina dei Ciliegi. Veel rijpe kersen, rozijnen en cacao. Dit zijn allemaal smaken die perfect passen bij de mooie karamelisatie die zo’n côte de boeuf krijgt van houtskool. Lekker ook als je nog buiten staat!
De vegetarische kerst
Het klimaat, inflatie of gewoon omdat het heel erg lekker is, welk argument ook bij jou van toepassing is: de vegetarische kerst is helemaal in. De vegetarische keuken vraagt wel om een ander soort wijnen. Wees bij vegetarische gerechten niet bang voor zuren in een wijn. Zelfs een geroosterde knolselderij heeft namelijk meer zuren dan een steak. Dat gezegd hebbende, zijn de wijn/spijs combinaties vaak wel beter en spannender dan bij de standaard keuken, ook met klassieke wijnen. Probeer bij de vegetarische keuken eens een Vin nature/ Raw wijnen. De zuren in deze wijnen zijn vaker juist datgene wat de wijn structuur en spanning geeft! Ideaal bij de vegetarische keuken zijn ook Orange wijnen, zoals de Fabrizio Vella Cataratto. Deze umami rijke wijn tilt veel groentes naar een hoger niveau!
De gourmetplaat
Voor mij persoonlijk is de gourmetplaat mijn grootste nachtmerrie. Als wijninkoper is mijn advies daarom: drink lekker een biertje, dat smaakt altijd goed!
Last but not least: ook voor een alcoholvrije kerst ben je bij Grapedistrict aan het juiste adres!
Zo hebben wij onze klassiek Pas du Tout bubbels, maar zeker ook onze “stille” Deserteur Riesling. Deze alcoholvrije riesling is een ideaal alternatief tijdens jouw diner als je moet rijden of besluit dat het beter is om geen alcohol te drinken.
Succes en fijne feestdagen! Hopelijk vallen de wijnspijs combinaties in de smaak.
Het aperitief
Mijn advies zou altijd zijn om te beginnen met een bubbel als jouw gasten binnenkomen. Iedereen is meteen in de feestsfeer. Denk eens aan een mooie crémant, zoals de Bruno Dangin Crémant de Bourgogne. Dit is een rijke stijl met smaken van appel, brioche en mooie mineralen. Een wijn die eigenlijk iedereen lekker zal vinden. Mocht je echt willen uitpakken, kun je natuurlijk voor een Champagne kiezen. Zelf zou ik dan gaan voor een wijn met een lagere dosage (suiker). Zo begin je de avond verfrissend. De zuren helpen de eetlust ook nog eens op gang. Onze nieuwe Champagne van Dremont-Marroy zou hier perfect voor zijn. Deze wijn is opwekkend, fris en complex en kan rustig doorgedronken worden tijdens het eten.
Het pasteitje
De ultieme klassieker, vaak de trots van vele oma’s. En zeg nou eerlijk: wat is er lekkerder dan warm bladerdeeg met een rijke ragout. Ragout van kip, kalfsvlees of vegetarisch met paddenstoelen, dat maakt voor de wijn niet zoveel uit. In essentie is het een rijk en vooral romig gerecht. Dit betekent dat de wijn dit ook moet zijn. Dan kom je al gauw uit bij houtgerijpte wijnen. Nieuwe houten vaten geven de wijn namelijk een boterige, romige smaak. Probeer daarom de Jezzebelle Chardonnay van wijnhuis La Vierge. Deze Zuid-Afrikaanse Chardonnay combineert een relatief frisse wijn met een subtiele houtrijping. Wil je de gasten verrassen, probeer dan de Pfeddersheim Weissburgunder van Max Pfannebecker. Deze houtgerijpte wijn heeft naast die lekkere romige smaak een bijna tropisch karakter, waardoor jouw pasteitje nog lekkerder gaat smaken.
De gebraden kalkoen of kip
De gebraden kip of kalkoen is echt zo’n klassieker waar de keukenprinsen en -prinsessen mee los gaan. Het is een veelzijdig gerecht. Je kunt kiezen voor zowel lichte rode wijnen als volle, houtgerijpte witte wijnen. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. De Anexe Vinyes Velles de Carinyena zou een goede rode optie zijn. Deze wijn wordt gemaakt van hele oude wijnstokken, waardoor er enorm veel concentratie is. De combinatie met de minerale bodem maakt dit een unieke wijn. Qua witte wijn zou bijvoorbeeld de Blankenhorn “Le Clocher” Gutedel ideaal zijn. Houtgerijpt maar tegelijkertijd mineraal en elegant, een mooiere combinatie kan ik mij haast niet voorstellen.
"Bij het maken van goede wijnspijscombinaties let je minimaal op 3 dingen: het mondgevoel, de smaakintensiteit én het smaaktype." Lees meer in de blog: De wijn-spijs-survivalgids
Beef Wellington
De favoriet van veel vaders tijdens de feestdagen. Dit gerecht is een waar statement op tafel. Daar hoort natuurlijk een dergelijke wijn bij. Het is een hele culinaire klus, waar je een hele dag mee bezig kunt zijn (tegenwoordig ook goed kant en klaar te krijgen!). Na noeste arbeid verdient de Wellington een bijzondere wijn. Rood vlees, vraagt om rode wijn, maar Beef Wellington is meer dan alleen vlees. Het bevat daarnaast vet bladerdeeg, aardse champignons en zoute pancetta. Hierdoor zou ik kiezen voor de Treggiaia van Villa Bibbiani. Deze Super Tuscan combineert de lokale sangiovese druif met de internationale cabernet sauvignon. Denk aan veel cassis fruit en een subtiele houtrijping. Een waanzinnige wijn voor een waanzinnig gerecht! De wijn combineert overigens ook heel goed bij een vegetarische variant van dit gerecht met bieten.
Kaasfondue
Hate it or love it. Met z’n allen rondom een pan heerlijkheid is het een kwestie van dippen! Hierbij zou ik vooral voor witte wijn gaan, met of zonder bubbels. Champagne of Crémant kunnen namelijk verschrikkelijk goed bij dit gerecht, de minerale zuren snijden door dit vette gerecht heen. Voor stille wijn zou de Gerhard Deim Schönberg ideaal zijn. Gerhard maakt deze grüner veltliner van zijn mooiste percelen en dat proef je! Een rijke “grüner”, maar met voldoende zuren. Overigens kun je als sluitstuk van je diner ook kiezen voor bescheiden dippen in een Vacherin Mont d’or, zo gezellig.
Wild
De feestdagen vallen midden in het wild seizoen. Wild heeft een specifieke, meer uitgesproken smaak dan ander vlees. Houd hier dus rekening mee bij je wijnkeuze. Niet te zwaar, daarmee verlies je juist typiciteit, stevige, elegante wijnen combineren prachtig. De Loidana van Marco Abella bijvoorbeeld: deze wijn komt uit Priorat, één van de meest toonaangevende gebieden van Spanje. De wijngaarden zijn erg stijl en de opbrengsten per hectare extreem laag. De wijnen die hier vandaan komen hebben een ongekende elegantie, mooi fruit en toch voldoende body voor bij een wildgerecht.
De winter bbq
Bbq-en kan ook gewoon in de winter, eigenlijk juist! Heel gezellig met je eigen kacheltje in de tuin of op het balkon. Een mooie côte de boeuf smaakt gewoonweg lekkerder van een houtskool barbecue dan uit de oven of pan. Dikke trui aan en samen met één van je favoriete gasten kijken hoe het met het vlees gaat, alvast een glaasje nemend. Denk bij dit soort stoere gerechten ook aan stoere wijnen, zoals de Valpolicella ripasso superiore van Collina dei Ciliegi. Veel rijpe kersen, rozijnen en cacao. Dit zijn allemaal smaken die perfect passen bij de mooie karamelisatie die zo’n côte de boeuf krijgt van houtskool. Lekker ook als je nog buiten staat!
De vegetarische kerst
Het klimaat, inflatie of gewoon omdat het heel erg lekker is, welk argument ook bij jou van toepassing is: de vegetarische kerst is helemaal in. De vegetarische keuken vraagt wel om een ander soort wijnen. Wees bij vegetarische gerechten niet bang voor zuren in een wijn. Zelfs een geroosterde knolselderij heeft namelijk meer zuren dan een steak. Dat gezegd hebbende, zijn de wijn/spijs combinaties vaak wel beter en spannender dan bij de standaard keuken, ook met klassieke wijnen. Probeer bij de vegetarische keuken eens een Vin nature/ Raw wijnen. De zuren in deze wijnen zijn vaker juist datgene wat de wijn structuur en spanning geeft! Ideaal bij de vegetarische keuken zijn ook Orange wijnen, zoals de Fabrizio Vella Cataratto. Deze umami rijke wijn tilt veel groentes naar een hoger niveau!
De gourmetplaat
Voor mij persoonlijk is de gourmetplaat mijn grootste nachtmerrie. Als wijninkoper is mijn advies daarom: drink lekker een biertje, dat smaakt altijd goed!
Last but not least: ook voor een alcoholvrije kerst ben je bij Grapedistrict aan het juiste adres!
Zo hebben wij onze klassiek Pas du Tout bubbels, maar zeker ook onze “stille” Deserteur Riesling. Deze alcoholvrije riesling is een ideaal alternatief tijdens jouw diner als je moet rijden of besluit dat het beter is om geen alcohol te drinken.
Succes en fijne feestdagen! Hopelijk vallen de wijnspijs combinaties in de smaak.
Laurence
Als wijninkoper en voormalig sommelier vind ik het leuk om mensen te voorzien van verrassende maar vooral ook goede wijnspijs adviezen.
Laurence
Als wijninkoper en voormalig sommelier vind ik het leuk om mensen te voorzien van verrassende, maar vooral ook goede wijnspijs adviezen.