
Wij gaan het einde van 2022 en het begin van 2023 bubbelend beleven. Speciaal voor jullie hebben wij een stappenplan gemaakt, zodat ook jij de perfecte bubbel weet te vinden om er een onvergetelijke jaarwisseling van te maken.
Stap 1. Zoetekauw of purist?
Niet iedereen zit te wachten op zoete prosecco of juist heel droge extra-brut champagne. Bedenk daarom goed met wie je de fles gaat ontkurken. Een foute keuze is op 31 december natuurlijk erg jammer! Mocht je het niet weten, ga dan voor wijnen met de “Brut” classificatie. Dit is bij zowel prosecco, cava, crémant als champagne een gemiddeld droge stijl. Hoewel hier qua suikertoevoeging nog altijd verschil in zal zitten, vinden de meeste mensen dit lekker.
Stap 2. Wanneer wordt er gebubbeld?
Bubbels bij de borrel of als aperitief voor het eten zijn het meest gangbaar, maar er zijn zeker ook mensen die er geen genoeg van kunnen krijgen en een fles net zo makkelijk open knallen tijdens een diner. En dat is niet zo gek. Vaak zijn champagnes of crémants namelijk geschikte maaltijdbegeleiders. Onder al die belletjes zit namelijk met grote regelmaat een complexe wijn verstopt. Gerenommeerde sommeliers schenken regelmatig een glas bubbels als ze de wijnspijs combinatie te moeilijk vinden. Mocht je zelf ook een fles bubbels willen openen tijdens je diner, ga dan voor een blanc de blanc bij visgerechten en juist voor een blanc de noirs bij rijkere gerechten. De extra-brut variant is dan een goede optie. De zuren in deze wijnen snijden mooi door de vetten van een gerecht heen, maar ook bij desserts (ja, ook oliebollen!) gaat champagne heel goed. Kies dan een brut variant, vanwege de suikers in de wijn.
Stap 3. Genieters of doordrinkers?
Niet iedereen is een even grote wijnliefhebber. De meest complexe, elegante of subtiele smaken van duurdere bubbels bewaar je voor jou en je mede liefhebbers. Het gerucht gaat zelfs dat er mensen zijn die een likeur door hun mousserende wijn mengen. Dat kunnen wij natuurlijk niet aanraden, hoewel we de feestelijkheid van een originele kir royal zeker begrepen. Mocht je dit willen doen, neem dan een Italiaanse frizzante. Deze wijnen hebben wat minder bubbels en zijn fruitiger van smaak.
Mocht je met echte “doordrinkers” te maken hebben, die alleen op de feestavond aan de bubbels gaan, ga dan vooral niet voor een te duur of bijzonder exemplaar. Zoek een wijn met een mooie prijskwaliteit verhouding, zoals een mooie cava of crémant. Zo haalt iedereen het maximale uit zijn avond.
Stap 4. Sabreerders of schudders?
“Sabreren kun je leren” althans, zo luidt het devies. Sabreren is een populair Instagram en Tiktok trucje waarbij je met (meestal) een mes de kurk van een fles aftikt. Bij een succesvolle poging schiet de kurk dan door de lucht en gaat er maar weinig wijn verloren. Helaas zijn de minder succesvolle pogingen net zo talrijk en explodeert de hele fles. Laten we ook eerlijk wezen, sabreren is helemaal niet zo cool. Dan zijn er ook mensen die zich hebben laten inspireren door het succes van Max Verstappen. Deze mensen schudden de fles bubbels flink waardoor de wijn eruit spuit. Mocht jij dit soort mensen in huis krijgen, zorg dan vooral heel goedkope bubbels (en een dweil).
Stap 5. Denk je ook een beetje aan jezelf?
Uiteindelijk ben jij zelf natuurlijk de allerbelangrijkste wijngenieter die er is. Ga daarom voor een fles bubbels die jij zelf lekker vindt! Laat je in de winkel inspireren. Door te vertellen van welke wijnen of welk eten je geniet, kunnen wij je een heel eind op weg helpen.
Wij zeggen PROOST! Om 12 uur maken we onze mooiste fles open. Op een mooi 2023!
Wij gaan het einde van 2022 en het begin van 2023 bubbelend beleven. Speciaal voor jullie hebben wij een stappenplan gemaakt, zodat ook jij de perfecte bubbel weet te vinden om er een onvergetelijke jaarwisseling van te maken.
Stap 1. Zoetekauw of purist?
Niet iedereen zit te wachten op zoete prosecco of juist heel droge extra-brut champagne. Bedenk daarom goed met wie je de fles gaat ontkurken. Een foute keuze is op 31 december natuurlijk erg jammer! Mocht je het niet weten, ga dan voor wijnen met de “Brut” classificatie. Dit is bij zowel prosecco, cava, crémant als champagne een gemiddeld droge stijl. Hoewel hier qua suikertoevoeging nog altijd verschil in zal zitten, vinden de meeste mensen dit lekker.
Stap 2. Wanneer wordt er gebubbeld?
Bubbels bij de borrel of als aperitief voor het eten zijn het meest gangbaar, maar er zijn zeker ook mensen die er geen genoeg van kunnen krijgen en een fles net zo makkelijk open knallen tijdens een diner. En dat is niet zo gek. Vaak zijn champagnes of crémants namelijk geschikte maaltijdbegeleiders. Onder al die belletjes zit namelijk met grote regelmaat een complexe wijn verstopt. Gerenommeerde sommeliers schenken regelmatig een glas bubbels als ze de wijnspijs combinatie te moeilijk vinden. Mocht je zelf ook een fles bubbels willen openen tijdens je diner, ga dan voor een blanc de blanc bij visgerechten en juist voor een blanc de noirs bij rijkere gerechten. De extra-brut variant is dan een goede optie. De zuren in deze wijnen snijden mooi door de vetten van een gerecht heen, maar ook bij desserts (ja, ook oliebollen!) gaat champagne heel goed. Kies dan een brut variant, vanwege de suikers in de wijn.
Stap 3. Genieters of doordrinkers?
Niet iedereen is een even grote wijnliefhebber. De meest complexe, elegante of subtiele smaken van duurdere bubbels bewaar je voor jou en je mede liefhebbers. Het gerucht gaat zelfs dat er mensen zijn die een likeur door hun mousserende wijn mengen. Dat kunnen wij natuurlijk niet aanraden, hoewel we de feestelijkheid van een originele kir royal zeker begrepen. Mocht je dit willen doen, neem dan een Italiaanse frizzante. Deze wijnen hebben wat minder bubbels en zijn fruitiger van smaak.
Mocht je met echte “doordrinkers” te maken hebben, die alleen op de feestavond aan de bubbels gaan, ga dan vooral niet voor een te duur of bijzonder exemplaar. Zoek een wijn met een mooie prijskwaliteit verhouding, zoals een mooie cava of crémant. Zo haalt iedereen het maximale uit zijn avond.
Stap 4. Sabreerders of schudders?
“Sabreren kun je leren” althans, zo luidt het devies. Sabreren is een populair Instagram en Tiktok trucje waarbij je met (meestal) een mes de kurk van een fles aftikt. Bij een succesvolle poging schiet de kurk dan door de lucht en gaat er maar weinig wijn verloren. Helaas zijn de minder succesvolle pogingen net zo talrijk en explodeert de hele fles. Laten we ook eerlijk wezen, sabreren is helemaal niet zo cool. Dan zijn er ook mensen die zich hebben laten inspireren door het succes van Max Verstappen. Deze mensen schudden de fles bubbels flink waardoor de wijn eruit spuit. Mocht jij dit soort mensen in huis krijgen, zorg dan vooral heel goedkope bubbels (en een dweil).
Stap 5. Denk je ook een beetje aan jezelf?
Uiteindelijk ben jij zelf natuurlijk de allerbelangrijkste wijngenieter die er is. Ga daarom voor een fles bubbels die jij zelf lekker vindt! Laat je in de winkel inspireren. Door te vertellen van welke wijnen of welk eten je geniet, kunnen wij je een heel eind op weg helpen.
Wij zeggen PROOST! Om 12 uur maken we onze mooiste fles open. Op een mooi 2023!